Η Σλοβακία, η ευρωπαϊκή χώρα που κατάφερε να κερδίσει το προσωνύμιο «Ντιτρόιτ της Ευρώπης» λόγω της ακμάζουσας αυτοκινητοβιομηχανίας της, παράγει περισσότερα αυτοκίνητα ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Όμως τώρα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην οικονομική ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η υπόσχεση του Τραμπ να επιβάλει έναν γενικό δασμό 10% ή 20% σε όλα τα αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ απειλεί τη θέση της κεντροευρωπαϊκής χώρας ως παγκόσμιου ηγέτη στην παραγωγή αυτοκινήτων.
Λαγκάρντ: Η ΕΕ να αγοράσει προϊόντα «made in USA» για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο
Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε τη Δευτέρα να επιβάλει νέους δασμούς στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, σε μια από τις πρώτες πράξεις του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Τα μέτρα περιλαμβάνουν πρόσθετο δασμό 10% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ και δασμό 25% σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τον Καναδά και το Μεξικό.
Αν και η Ευρώπη δεν ήταν η πρώτα αναφορά στην ανακοίνωση του Τραμπ για τους δασμούς, κάτι που εκλαμβάνεται ως ευπρόσδεκτο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πιθανότατα απλώς θέμα χρόνου να στρέψει ο Τραμπ την προσοχή του στον τομέα των αυτοκινήτων της περιοχής.
Ο κίνδυνος για τη Σλοβακία
Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Σλοβακία. Η χώρα των μόλις 5,5 εκατ. κατοίκων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αμερικανικό εμπόριο, με τα αυτοκίνητα να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των αμερικανικών εξαγωγών της και τον τομέα να απασχολεί έμμεσα πάνω από 250.000 άτομα.
«Η Σλοβακία έχει μετατραπεί σε Ντιτρόιτ της Ευρώπης», δήλωσε στο CNBC ο Βλαντίμιρ Βάνο, επικεφαλής οικονομολόγος της Globsec, ενός think tank που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.
«Το 1990, μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, η Σλοβακία παρήγαγε ακριβώς μηδέν αυτοκίνητα. Αλλά ήταν πολύ ισχυρή σε αυτό που στην τοπική μας γλώσσα μας αρέσει να αποκαλούμε ειδική κατασκευή, το οποίο είναι απλώς ένας ωραίος τρόπος για αναφερόμαστε στην παραγωγή όπλων, τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης», δήλωσε ο Βάνο.
Η γερμανική Volkswagen ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που εντόπισε τις δυνατότητες της Σλοβακίας για μηχανική και κατασκευή, δήλωσε ο Βάνο, ξεκινώντας με τη συναρμολόγηση κιβωτίων ταχυτήτων πριν από την ταχεία κλιμάκωση στην κατασκευή οχημάτων.
Παράλληλα με το εργοστάσιο της Volkswagen στη Μπρατισλάβα, η Peugeot που ανήκει στη Stellantis, η Kia της Hyundai Motor και η Jaguar Land Rover της Tata έχουν εγκαταστήσει από τότε κόμβους παραγωγής στη χώρα.
Η σουηδική Volvo το 2022 ανακοίνωσε τα σχέδιά της να γίνει η πέμπτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα δραστηριοποιηθεί στη χώρα, με ένα κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο να είναι έτοιμο να ανοίξει στην ανατολική Σλοβακία το 2026. Η Volvo δήλωσε ότι το εργοστάσιο αξίας 1,2 δισ. ευρώ θα κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Πρόσθεσε ότι ενώ φαίνεται ότι η Σλοβακία μπορεί να κάνει «πολύ λίγα» βραχυπρόθεσμα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας έχουν αποδείξει ότι είναι σχετικά καλές στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στο παρελθόν.
Latest News
Επίπληξη από την ευρωπαϊκή αρχή ελέγχου ξεπλύματος χρήματος στην Wise
Η κανονιστική αναθεώρηση το 2022 διαπίστωσε ότι η Wise δεν είχε αποδείξεις διεύθυνσης για εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες
Μεγάλη αεροπορική «ψαλιδίζει» τις υπηρεσίες καμπίνας για να αποφύγει... τραυματισμούς
Αλλάζει το ωράριο προσφοράς υπηρεσιών καμπίνας στις πτήσεις της η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο
Με σκληρότερους ελέγχους στα σύνορα ο Τριντό δελεάζει τον Τραμπ να αποσύρει τους δασμούς
Ο Καναδάς διοχετεύει το 75% όλων των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών του στις ΗΠΑ και η επιβολή δασμών θα είναι πλήγμα
Διαρροή στην BYD προοιωνίζεται πόλεμο τιμών EV στην Κίνα
Η επιστολή της BYD που διέρρευσε σηματοδοτεί ότι ο πόλεμος τιμών στη μεγαλύτερη αγορά EV στον κόσμο θα ενταθεί
Πράσινο φως στο Βιετνάμ για το σιδηροδρομικό πρότζεκτ - μαμούθ των 67 δισ.
Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2027 και το Βιετνάμ ελπίζει ότι τα πρώτα τρένα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν έως το 2035
Αύξηση μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών στην Κίνα για τον μεταποιητικό τομέα έφτασε στις 50,3 μονάδες τον Νοέμβριο
Υπό έλεγχο ο πληθωρισμός στο Περού για όγδοο συνεχόμενο μήνα
Το Περού είναι η χώρα με τον χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Λατινικής Αμερικής
«Ισορροπία τρόμου» στη Λιβύη αλλά και νέο ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου
Νέο ψηλό επίπεδο παραγωγής ανακοίνωσε ότι έχει επιτύχει η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις
Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της UBS θα πρέπει να είναι αναλογικές
H υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter εξήγησε ότι η UBS είναι πλέον μια πολύ μεγάλη τράπεζα σε σχέση με το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας, δημιουργώντας μια «ειδική κατάσταση».
Κερδισμένες οι online πωλήσεις στη Black Friday - Τι αγόρασαν στις ΗΠΑ
Ποια προϊόντα προτίμησαν να αποκτήσουν με τις διαδικτυακές αγορές τους τη Black Friday, απωφελούμενοι από μεγάλες εκπτώσεις