
Η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» τη διάλυση με τη βία φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων στη Γεωργία.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών δεν είναι αποδεκτή και ότι η γεωργιανή κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του γεωργιανού λαού», τόνισε η Κάλας από το Κίεβο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Η Κάλας εκτίμησε ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Γεωργία έχει «ξεκάθαρα επιπτώσεις» στις σχέσεις της με την ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι 27 χώρες μέλη εξετάζουν διάφορες «επιλογές» για τον τρόπου που θα αντιδράσουν, περιλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων στο Τμπιλίσι.
Γιατί η Κομισιόν σχεδιάζει περικοπές προσωπικού στις πρεσβείες της σε όλο τον κόσμο;
Συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο Τμπιλίσι, μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, μεταξύ της αστυνομίας και φιλοευρωπαίων διαδηλωτών, για τρίτη συνεχή νύκτα.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης της Γεωργίας να αναβάλει ως το 2028 τις συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Οι περισσότεροι διαδηλωτές αποχώρησαν από το σημείο βιαστικά γύρω στις 02:00 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας) αφού η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού για να τους διαλύσει.
Δεκάδες άνθρωποι έτρεψαν στους δρόμους βήχοντας και προσπαθώντας να καθαρίσουν τα μάτια τους λόγω των δακρυγόνων που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι «οι ενέργειες κάποιων ατόμων που συμμετείχαν στη διαδήλωση έγιναν βίαιες λίγο μετά την έναρξή της» και πρόσθεσε ότι η αστυνομία απάντησε «σύμφωνα με τον νόμο».
Το ίδιο σενάριο «κάθε φορά», σχολίασε ο 28χρονος διαδηλωτής Μάτε Νταμένια, Συνηθισμένος στις διαδηλώσεις δήλωσε ότι δεν έχει τραυματιστεί ποτέ, αλλά «οι περισσότεροι» φίλοι του έχουν τραύματα στο σώμα και το πρόσωπο, κάποια από τα οποία οφείλονται στις πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποιεί η αστυνομία.
«Ψηφίσαμε υπέρ της ΕΕ, υπέρ της ελευθερία, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και τι κάνει η κυβέρνησή μας; Ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε η 32χρονη Άνι Μπαχτουριντζέ.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


Latest News

Τα σημεία «κλειδιά» για τη συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία
Ουκρανία και ΗΠΑ κατέληξαν σε πρόταση για συμφωνία εκεχειρίας – Θα παρουσιαστεί στη Ρωσία – Τι περιλαμβάνει, τα αόριστα σημεία, τα συν και τα πλην για το Κίεβο

Αυτός είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός για το πυρόπληκτο Μάτι
Ρυμοτομικό Σχέδιο και Πράξη Εφαρμογής ταυτόχρονα για πρώτη φορά με Περιβαλλοντική Έγκριση όλων των έργων στο Μάτι

Σε κρίση η Πορτογαλία - Σκληρές διαπραγματεύσεις ενόψει τρίτων εκλογών
Προς νέες και τρίτες εκλογές, μέσα σε μία τριετία, οδηγείται η Πορτογαλία, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, βυθίζοντας την χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο

Reuters: Απίθανο να δεχθεί την εκεχειρία η Μόσχα - Τι λένε πηγές προσκείμενες στον Πούτιν
Ο Πούτιν βρίσκεται σε θέση ισχύος γιατί η Ρωσία προελαύνει, δηλώνει ρωσική πηγή στο Reuters

Εργατικό ατύχημα στη Βούλα: Γερανοφόρο έπεσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια
Νέο εργατικό ατύχημα στη Βούλα, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες
![Γροιλανδία: Οι υποστηρικτές της σταδιακής ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας κέρδισαν τις εκλογές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/NUUK-GREENLANDS-600x400.jpg)
Ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ έστειλε η Γροιλανδία - Ψήφισαν υπέρ της σταδιακής ανεξαρτησίας [γράφημα]
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γροιλανδία οδηγεί στην ανάγκη σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού

Βροχές, αφρικανική σκόνη και ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη
Ο καιρός ανά περιοχή – Για νοτιάδες 7 έως 8 μποφόρ στα πελάγη προειδοποιεί η ΕΜΥ – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες

Πρόθυμη να αποδεχτεί εκεχειρία 30 ημερών η Ουκρανία - Τι θα γίνει με τη συμφωνία για τα ορυκτά
Η Ουάσιγκτον λέει ότι θα αποκαταστήσει «αμέσως» την ανταλλαγή πληροφοριών και τη στρατιωτική βοήθεια αφού το Κίεβο αποδεχθεί την πρόταση

Lloyd's of London: Zημιές 2,3 δισ. από τις φωτιές στο Λος Άντζελες
Το κόστος των πυρκαγιών μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, εκτιμά η ασφαλιστική

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης
Οπως αναφέρθηκε, σημαντικά βιβλία του Ν.Χριστοδουλάκη αναδεικνύουν τον τρόπο που προηγούμενες οικονομικές κρίσεις διαμορφώνουν τις οικονομικές ιδέες και πολιτικές