
Το χαρτόσημο φεύγει, το ψηφιακό τέλος συναλλαγής έρχεται. Από σήμερα 1η Δεκεμβρίου 2024, μπαίνει στη ζωή των φορολογούμενων το ψηφιακό τέλος συναλλαγής.
Θα επιβάλλεται σε συγκεκριμένες συναλλαγές, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους, εφόσον ένας τουλάχιστον από τους συμβαλλόμενους έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών των συναλλαγών περιλαμβάνονται οι συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για επαγγελματική δραστηριότητα, δάνεια, πωλήσεις κινητών πραγμάτων, διανομές κληρονομίας, αμοιβές, τραπεζικές επιταγές και άλλα.
Το ψηφιακό τέλος καταργεί το χαρτόσημο σε περισσότερες από 600 συναλλαγές όπως χρησιδάνεια, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων. Επίσης, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων όπως άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.).
Ψηφιακό τέλος συναλλαγής: Αντίο χαρτόσημο από 1η Δεκεμβρίου
Πώς σχολιάζει η ΠΟΜΙΔΑ
Στο θέμα αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η οποία υπογραμμίζει ότι με Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής 3,6% βαρύνονται όχι μόνον τα επαγγελματικά μισθώματα, αλλά και τα υπομισθώματα, χωρίς μάλιστα έκπτωση του ποσού που καταβάλλεται στον αρχικό εκμισθωτή, δεδομένου ότι η υπομίσθωση θεωρείται ως νέα και ανεξάρτητη μίσθωση.
Ποιος επιβαρύνεται, πώς και πότε αποδίδεται. Οι ειδικότερες περιπτώσεις.
Υπόχρεος για την πληρωμή του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής 3,6% επί των μισθωμάτων είναι όποιος έχει συμφωνηθεί μεταξύ των συμβαλλομένων ότι το επιβαρύνεται, ανάλογα με την μεταξύ τους ειδικότερη συμφωνία που αφορούσε το τέλος χαρτοσήμου, συνήθως ο μισθωτής, ολόκληρο, ή μερικές φορές κατά το ήμισυ. Όποιος δηλαδή κατέβαλε έως τώρα τέλος χαρτοσήμου, τώρα είναι αυτομάτως υπόχρεος στην καταβολή Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής. Υπόχρεος όμως για τη δήλωση και την απόδοση του είναι κατά κανόνα ο εκμισθωτής, ανεξαρτήτως αν το εισέπραξε ή όχι από το μισθωτή του, με τη γνωστή διαδικασία της βεβαίωσής του μέσω της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματός του.
Όταν ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 67 και 68 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ή εκμισθωτής είναι οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Τέλους καθίσταται ο μισθωτής.
Όταν εκμισθωτής ή μισθωτής είναι το Δημόσιο ή φορέας γενικής κυβέρνησης, επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής 3,6% επί του συμφωνηθέντος μισθώματος. Στις περιπτώσεις αυτές υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και βαρυνόμενος με τη σχετική δαπάνη είναι ο αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου ή του φορέα γενικής κυβέρνησης, μισθωτής ή εκμισθωτής.
Όταν αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου ή του φορέα γενικής κυβέρνησης είναι ο εκμισθωτής, το οφειλόμενο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται ετησίως μαζί με τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Όταν αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου ή του φορέα γενικής κυβέρνησης είναι ο μισθωτής, η δήλωση υποβάλλεται από αυτόν και το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της συναλλαγής.
Όταν ο εκμισθωτής απαλλάσσεται της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται από αυτόν εφάπαξ για το σύνολο των συμβατικών μισθωμάτων και μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της συναλλαγής.


Latest News

Πρεμιέρα για το Ψηφιακό Πελατολόγιο στον κλάδο των αυτοκινήτων – Πως θα λειτουργεί
Σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή των αυτοκινήτων και των παραστατικών που κόβουν συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια και εταιρείες ενοικίασης

Τα φορο-τρικ που έφεραν την μεγάλη «ανατροπή» - Το σχέδιο Πιτσιλή
Οι φορολογικές δηλώσεις έχουν καθιερωθεί ως το εθνικό σπορ των Έλλήνων - Τι είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Τετραήμερο λουκέτο απο την ΑΑΔΕ σε γνωστό club στο Μπουρνάζι
Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε γνωστό club στο Μπουρνάζι.

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γ. Πιτσιλής: Έρχονται προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τις εταιρείες
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Στα 2,53 δισ. ευρώ τα κρατικά φέσια: Επέστρεψαν στα χρόνια των μνημονίων
Το Δημόσιο χρωστά 2,53 δισ. σε ιδιώτες – στα 824 εκατ. οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων - Τη μερίδα του λέοντος έχουν τα νοσοκομεία και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης

Γιατί σπεύδουν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις - Τι έχει αλλάξει
Οι φορολογικές δηλώσεις τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς - Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

«Αυλαία» για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - Ανοίγει η πλατφόρμα myCar
Μόνιμο πλέον το μέτρο για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – τι ισχύει για κληρονόμους - Ολες οι αλλαγές

Στουρνάρας: Να περάσει στα χέρια των Δήμων η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ
Τα έσοδα του φόρου θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας των ΟΤΑ. Οι Δήμοι θα ανταποκρίνονται πιο στοχευμένα στις τοπικές ανάγκες. Τα υπέρ και τα κατά της πρότασης της ΤτΕ

«Παγώνουν» οι ποινικές διώξεις για ρυθμισμένα χρέη
Τι προβλέπει νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για οφειλές στο Δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ.

Εξπρές επιστροφές φόρου - Με... χίλια τρέχουν οι υποβολές των δηλώσεων
Φέτος γίνονται ακόμα πιο γρήγορα οι επιστροφές φόρου στους φορολογουμένους με πιστωτικό εκκαθαριστικό