Στο μικροσκόπιο των αγορών αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα βρίσκεται κι αυτή την εβδομάδα το ρούβλι, μετά την πρόσφατη υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που προκάλεσε την παρέμβαση της Μόσχας.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ισοτιμία έφτασε στα 113 ρούβλια ανά δολάριο για κλείσει την εβδομάδα στα 106,5 ρούβλια. Πρόκειται για υποχώρηση που έφερε μνήμες αντίστοιχες με εκείνες του Μαρτίου του 2022, όταν η ισοτιμία είχε σπάσει και το φράγμα των 120 ρουβλίων.
Πώς λειτουργεί ο υβριδικός πόλεμος της Ρωσίας
Βασικές αιτίες για τις πιέσεις που δέχτηκε το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας είναι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και οι μεγάλες δαπάνες για τον πόλεμο που εξακολουθούν να ανησυχούν τους επενδυτές. Επίσης αρνητικά επέδρασαν νέες κυρώσεις που αποφασίστηκε να επιβληθούν σε ρωσικές τράπεζες. Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις 21 Νοεμβρίου σε περισσότερους από πενήντα δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της Gazprombank, του κύριου καναλιού πληρωμής της Ρωσίας για εξαγωγές φυσικού αερίου.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχουν λόγοι για ανησυχίες. Ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ σε παρέμβασή του την Παρασκευή επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν θεμελιώδεις λόγοι για την αποδυνάμωση του ρουβλίου, δεδομένου του ισχυρού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, όπως το χαρακτήρισε. Δήλωσε ότι η αστάθεια του ρουβλίου οφείλεται στην ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ και στις ανησυχίες της αγοράς μετά τις τελευταίες κυρώσεις –και πως η υποχώρηση του εθνικού νομίσματος δεν είναι αποτέλεσμα θεμελιωδών παραγόντων. Επίσης προέβλεψε ότι σύντομα το ρούβλι θα σταθεροποιηθεί.
Σημαντική η εβδομάδα αυτή
Η παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα από μόνη της δεν μπορεί να σταματήσει μια αποδυνάμωση του ρουβλίου μεσοπρόθεσμα εάν δεν αλλάξει η τάση στις αγορές αυτές τις ημέρες, ανέφεραν αναλυτές στο Bloomberg. Εάν μάλιστα η τιμή του πετρελαίου Brent πέσει σε περίπου 70 δολάρια ανά βαρέλι ή χαμηλότερα, τότε η αποδυνάμωση του ρουβλίου θα επιταχυνθεί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι πωλήσεις πετρελαίου εξακολουθούν να αποτελούν πολύ βασικό έσοδο για την οικονομία της Ρωσίας συνεισφέροντας τα μέγιστα στον προϋπολογισμό.
Η πτώση του ρουβλίου επιδεινώθηκε και από πτώση άνω του 20% φέτος στη χρηματιστηριακή αγορά της Μόσχας, καθώς οι επενδυτές μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους από μετοχές σε καταθέσεις, οι οποίες προσφέρουν επιτόκιο πάνω από 21% λόγω της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Ο παράγοντας Gazprombank
Η πτώση του ρουβλίου έρχεται εν μέσω νέας σειράς κυρώσεων που στοχεύουν την Gazprombank και εντείνει τις εντάσεις με τη Δύση, παράλληλα με μια πολιτική του Κρεμλίνου που φαίνεται να ευνοεί ένα ασθενέστερο νόμισμα, ανέφεραν ρωσικές πηγές από την πλευρά τους.
Η αποδυνάμωση του ρουβλίου απειλεί να διαβρώσει την αγοραστική δύναμη των Ρώσων αυξάνοντας το κόστος των εισαγόμενων αγαθών. Το νόμισμα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 150 ρουβλίων ανά δολάριο λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά αργότερα ανέκαμψε αφού η Κεντρική Τράπεζα επέβαλε αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων.
Η Ρωσία δημοσιοποίησε νέα οικονομικά στοιχεία την περασμένη Τετάρτη, που έδειξαν τελευταία σημάδια υπερθέρμανσης σε μια οικονομία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει αφαιρέσει πολύ μεγάλη μερίδα εργαζομένων από το εργατικό δυναμικό. Οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 8,4% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, η ανεργία έφτασε στο ιστορικό χαμηλό 2,3% τον Οκτώβριο και ο πληθωρισμός σε εβδομαδιαία βάση βρίσκεται σχεδόν στο 0,4%,παρά το γεγονός ότι το βασικό επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας διαμορφωνόταν σε 21% σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Latest News
Έδωσε ώθηση στον Nasdaq η Palantir
Η Wall Street είχε μια καλή αντίδραση μετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι αποφάσεις του Λευκού Οίκου για τους δασμούς σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
Αγγίζει το υψηλό όλων των εποχών ο χρυσός
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο μετά την απάντηση της Κίνας στους δασμούς
«Θόλωσε» το πράσινο των ευρωαγορών ο FTSE 100
Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων
Υποχωρεί το δολάριο καθώς οι αγορές ερμηνεύουν τις κινήσεις Τραμπ
Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ σημείωσε πτώση 0,43% στα 108,12
Με Πειραιώς και Jumbo στο τιμόνι η αντίδραση του ΧΑ
Οι αγοραστές παρέμειναν επιφυλακτικοί στη σκιά των ανοιχτών ακόμη μετώπων με την αλλαγή της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ
Μικρές ανοδικές κινήσεις στη Wall Street - Το βλέμμα στον Λευκό Οίκο
Η Wall Street προσπαθεί να αντιδράσει μετά τις αναταράξεις που έφεραν οι δασμοί
Με οδηγό την Πειραιώς και την Coca Cola διευρύνει τα κέρδη του το ΧΑ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει τη ζώνη των 1.520 μονάδων
Ασταθής η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,46% στις 1.514,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,4 εκατ. ευρώ
Περιμένουν τους δασμούς του Τραμπ οι ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τηρούν στάση αναμονής για το πώς θα διαμορφωθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ
Αντέδρασαν ανοδικά σήμερα οι ασιατικές αγορές
Τα ασιατικά χρηματιστήρια «είδαν» θετικά το πάγωμα των δασμών Τραμπ σε Μεξικό και Καναδά