
Ισχυρό ανοδικό ξέσπασμα, άνω του 4%, έφερε στον τραπεζικό κλάδο η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν εξετάζεται κάποιο σενάριο έκτακτης φορολογίας, με το χρηματιστήριο Αθηνών να συμμετέχει στο ράλι ανακούφισης που ακολούθησε.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,21% στις 1.424,33 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.399,30 μονάδων (+0,42%) και 1.426,40 μονάδων (+2,36%). Ο τζίρος ανήλθε στα 125,1,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,1 εκατ. τεμάχια αξίας 15,9 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,83% στις 3.451,83 μονάδες, ενώ στο +0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.262,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,67% στις 1.202,96 μονάδες.
Τα τρία εμπόδια για να έρθει ο «Άγιος Βασίλης» στο ελληνικό χρηματιστήριο
Τραπεζικό ράλι
Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες πιέσεων και επιφυλακτικότητας για να έρθει ο πρωθυπουργός να διαψεύσει τη φημολογία περί επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες στο συνέδριο της ΕΧΑΕ και της Morgan Stanley στο Λονδίνο, πυροδοτώντας το ανοδικό ξέσπασμα του κλάδου στο χρηματιστήριο. «Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΟΤ.
Παρόλα αυτά, ο Νοέμβριος πέρασε και οι επιδόσεις ήταν κατώτερες των προσδοκιών, οι οποίες πλέον έχουν εναποτεθεί στον Δεκέμβριο. Κατά τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, ο τραπεζικός κλάδος είναι και ο κύριος υπαίτιος για την άσχημη εικόνα του τελευταίου διαστήματος μιας και στον αέρα βρισκόταν το θέμα της έκτακτης φορολογίας για τα κέρδη στον κλάδο.
Ο τελευταίος μήνας του χρόνου πάντα δίνει αποδόσεις ειδικά σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης με τους διαχειριστές να κάνουν ότι μπορούν να καλυτερεύσουν τις αποδόσεις τους. Μπορεί η αγορά να έχει κουράσει και απογοητεύσει το τελευταίο διάστημα παρόλα αυτά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι πλέον οι συμμετέχοντες που έχουν μαζέψει τεράστιες θέσεις στον τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο θα κάνουν την διαφορά όταν το αποφασίσουν, καταλήγει ο ίδιος.
Σε αυτό το ράλι, τεχνικά θα πρέπει αν μη τι άλλο και σε πρώτη φάση να δούμε ένα νέο υψηλό κλείσιμο στα επίπεδα των 1.434 μονάδων, μιας και μέχρι στιγμής η όποια προσπάθεια σταματάει σε χαμηλότερο υψηλό της προηγούμενης προσπάθειας. Πλέον το μεγάλο πτωτικό μας trend που ακολουθούμε πιστά όλο το 2024 έχει κατέλθει στις 1.460 μονάδες, σύμφωνα με την Fast Finance.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκλεισε με άλμα 5,60%, με τις Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 4%. Άνω του +3% έκλεισαν οι Metlen, ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο και άνω του 2% οι ΔΕΗ, Τιτάν, Helleniq Energy, Aegean, Motor Oil, Cenergy και Ελλάκτωρ.
Τα κέρδη σε Coca Cola, Jumbo, Autohellas, ΔΑΑ και ΓΕΚ Τέρνα ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και ΟΤΕ. Ο ΟΠΑΠ έκλεισε χωρίς μεταβολή, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή και η Λάμδα υποχώρησαν κατά 0,10% και -0,28% αντίστοιχα.


Latest News

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Solidus Securities ΑΕΠΕΥ: Τι προτείνει για το νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς
Αλλαγές στη φορολογία νομικών προσώπων στις συναλλαγές στην αγορά προτείνει η SOLIDUS

Εθνική και Eurobank οδήγησαν ακόμη υψηλότερα το ΧΑ
Πρωταγωνίστριες στις συναλλαγές του ΧΑ οι μετοχές των "big-4" τραπεζών

Αντέχει το profit taking το ΧΑ - Στηρίζουν οι τράπεζες
Η αγορά καταφέρνει να προσελκύει και πάλι τους αγοραστές, οι οποίοι, μεταξύ άλλων οδηγούν και τον τραπεζικό κλάδο υψηλότερα

«Στάση» μετά το ράλι στο ΧΑ, απορροφούνται οι πιέσεις
Η αγορά καταφέρνει σήμερα να κρατά τα επίπεδα που κατέκτησε στο χθεσινό άλμα, απορροφώντας τις εύλογες πιέσεις που έρχονται από την κατοχύρωση μέρους των κερδών

Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τραπεζικό άλμα άνω του 4%
Το θετικό διεθνές κλίμα βοήθησε στο να επιταχυνθούν οι αγοραστικές πρωτοβουλίες και να διαπεράσει ο γενικός δείκτης τον πρώτο στόχο των 1.650 μονάδων

Ανοδικό ξέσπασμα για το Γενικό Δείκτη - Ξεπέρασε και τις 1.650 μονάδες
Tο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεσπά ανοδικά - Στο πλευρό του τράπεζες, ΔΕΗ και Βιοχάλκο

«Βλέπει» και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Ξεχωρίζουν Βιοχάλκο, Eurobank
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να οδεύει προς τον επόμενο μεγάλο στόχο του τις 1.650 μονάδες

Τραπεζικοί «διαξιφισμοί» στο ΧΑ - Άντεξαν τα επίπεδα με Coca Cola και Εθνική
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 1.627,94 μονάδες - Ισχυρός ήταν ο όγκος στη μετοχή της Alter Ego Media