Αυξημένες κατά 21,7% είναι οι εξαγωγές μήλων, οι οποίες από την αρχή του Σεπτεμβρίου έως και τις 29 Νοεμβρίου έφτασαν τους 20.060 τόνους έναντι των 16.521 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», από τη συνολική ποσότητα των 20.060 τόνων, οι 13.671 τόνοι κατευθύνθηκαν προς τον Αίγυπτο.
Φρούτα και λαχανικά: Τσίμπησαν κατά 7,9% σε αξία οι εξαγωγές – Ποια πρωταγωνιστούν [πίνακες]
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές μήλων, οι οποίες από την 1η Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 7.000 τόνους περίπου, εκ των οποίων οι 5.500 τόνοι προέρχονται από Βόρεια Μακεδονία
Όμως η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε, καθώς όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές μήλων, οι οποίες από την 1η Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 7.000 τόνους περίπου, εκ των οποίων οι 5.500 τόνοι προέρχονται από Βόρεια Μακεδονία.
Τι συμβαίνει με τις εξαγωγές ντομάτας
Οι εξαγωγές ντοματών από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως 29 Νοεμβρίου 2024 εκτιμώνται ότι έφτασαν τους 32.500 τόνους έναντι 33.000 τόνων (μείωση κατά 2,3%) το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του χρόνου οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας ανήλθαν σε 29.000 τόνους περίπου αυξημένες κατά 21% συγκριτικά με τις αντίστοιχες περσινές. Οι 17.500 τόνοι προήλθαν από την Τουρκία.
Μάλιστα το διάστημα από 1/10/2024 έως 29/11/2024 οι εισαγωγές αυξήθηκαν αλματωδώς και ανήλθαν σε περίπου 7.000 τόνους, εκ των οποίοι οι 5.000 τόνοι ήρθαν από την Τουρκία, οι 700 τόνοι από την Ολλανδία και οι 400 τόνοι από το Βέλγιο, αλλά και από το Μαρόκο.
«Είναι γνωστό ότι επεστράφησαν φορτία νωπών φρούτων και λαχανικών (ντοματών, κυδωνιών κ.ά) λόγω μη συμμόρφωσής τους στις προδιαγραφές εμπορίας και την ισχύουσα κοινοτική και διμερείς συμφωνίες», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας την αναφορά του ΥφΑΑΤ περί καταστροφής 200 τόνων ντοματών Τουρκίας λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Όμως «τα στοιχεία Οκτωβρίου ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων του ΥΠΑΑΤ αναφέρει μόνο δύο δείγματα ντομάτας από την Τουρκία, το πρώτο εντοπίστηκε σε οπωροπωλείο, ενώ το δεύτερο κατά τους ελέγχους που διενεργούνται στους Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου, με πιθανή επικινδυνότητα!!!!», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι «αναμένουμε την πάταξη των παραβατών “εμπόρων” και αρμοδίων που χορήγησαν πιστοποιητικά που δεν έγιναν αποδεκτά από τα κράτη παραλήπτες (δεν τηρήθηκαν διμερείς συμφωνίες)».
Ακτινίδια και εσπεριδοειδή
Με εντονότερους ρυθμούς συνεχίσθηκαν εν όψει εορτών οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών, ενώ την ίδια στιγμή επανήρθε το εμπόριο εσπεριδοειδών της Ισπανίας και αναμένονται και τα πρώτα φορτία από την Αίγυπτο.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές πορτοκαλιών έφτασαν τους 37.053 τόνους (αύξηση κατά 14,3%) έναντι 32.426 τόνων πέρσι. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές μανταρινιών ανήρθαν σε 44.254 τόνους (αύξηση κατά 76,6%) έναντι 25.063 τόνων της αντίστοιχης περσινής σεζόν του 2023/24.
Επίσης, οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2024 έως και 29/11/2024 ανέρχονται σε 65.925 τόνους (μείωση κατά 4,2%) έναντι 68.823 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023.
«Φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) παρατηρούνται και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων αλλά και εσπεριδοειδών, υπονομεύοντας όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.
Εφιστά δε την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, στην εντατικοποίηση των ελέγχων, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας «προς αποφυγή δυσφήμησης τους, κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα», σημειώνει.
Latest News
Στις 4-5 Δεκεμβρίου το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2024, θα κηρύξει ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Διαμάχη για τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur – Αντίθετοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις
Οι Copa - Cogeca επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη ένταση και αντίθεση στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur - Άδικη η συμφωνία, λένε οι αγρότες της ΕΕ
Σχέδιο για τη στήριξη της κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία
Τι ζήτησαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στη Θεσσαλία ΕΒΟΛ και Γάλα Ελάςς από τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα
Ανατροπές στην αγορά κρασιού – Η Ιταλία προσπέρασε την Γαλλία [γράφημα]
Μεγάλες ανακατατάξεις και μετατοπίσεις έφερε η φετινή σεζόν στο ευρωπαϊκό κρασί – Αλλάζει ο ευρωπαϊκός χάρτης της παραγωγής
Τα πάνω κάτω στο ελαιόλαδο - Πέφτουν 40% οι τιμές στο ράφι μετά το ράλι
Στη δεύτερη θέση στην Ε.Ε. η Ελλάδα όσον αφορά τη παραγωγή στο ελαιόλαδο - Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες
Χαμηλό 60 ετών στην παγκόσμια παραγωγή οίνου - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Όπως και το 2023, τα ακραία ή ασυνήθιστα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι η βασική επιρροή στην παγκόσμια παραγωγή σε κρασί
Ξεκίνησαν οι πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών και βιολογικής γεωργίας
Η διαδικασία πληρωμής ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ με την ροή των φακέλων από τις ΔΑΟΚ των Περιφερειών της χώρας
Στα 524 δισ. ευρώ η αξία της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ- Ποιες περιφέρειες κυριαρχούν
Σε πέντε περιφέρειες στην ΕΕ η συνολική αγροτική παραγωγή ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ το 2022 - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2022
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των νέων αγροτών των 410 εκατ. ευρώ
Οι νέοι αγρότες θα ενισχυθουν με το ποσό των 40.000 ευρώ έως 44.0000 ευρώ (σε νησιά και μειωνεκτικές περιοχές)
Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της μελισσοκομίας στη Θεσσαλία
Η Θεσσαλία, είναι μια από τις σημαντικότερες περιφέρειες για τον μελισσοκομικό κλάδο της Ελλάδας - Ο κλάδος απέναντι στην κλιματική αλλαγή