
Τριγμοί στη Γαλλία. Ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησής του, έχει αποφασίσει να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που του επιτρέπει να νομοθετεί ερήμην της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα κόμματα της αριστεράς, όσο και το ακροδεξιό της Μαρίν Λεπέν, προχωρούν σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής είναι πιθανό να βρεθεί ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, μια πρωτοβουλία που ανακοίνωσε πως θα στηρίξει και η ακροδεξιά.
Σε μήνυμά του στο X, ο πρόεδρος του ακροδεξιού RN Τζόρνταν Μπαρντέλα επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ. «Δεν υπάρχει διέξοδος για μια κυβέρνηση που ξαναπιάνει το νήμα του Μακρονισμού, που αρνείται να λάβει υπόψη της την κοινωνική έκτακτη ανάγκη στο τέλος του μήνα και που αγνοεί την ανάγκη επανεκκίνησης της ανάπτυξης», έγραψε.
Γαλλία: Ο S&P διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση
Με δεδομένο ότι τα κόμματα αυτά διαθέτουν από κοινού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε πρωθυπουργό προ τριμήνου ο πρόεδρος Μακρόν, αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση σαφή κίνδυνο πτώσης.
Aπέσυρε ο Μπαρνιέ τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποζημιώσεις φαρμάκων
Τα προβλήματα στη γαλλική κυβέρνηση εγείρονται λόγω των ζητημάτων για την έγκριση του προσχέδιου προϋπολογισμού.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός απέσυρε τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποζημιώσεις φαρμάκων λίγες ώρες πριν τις παρουσιάσει στο κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την έγκριση της ακροδεξιάς για τον προϋπολογισμό και να αποφύγει την πρόκληση ψήφου δυσπιστίας.
Εύθραυστη η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση του Μ. Μπαρνιέ, η οποία σχηματίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιτικής κρίσης, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.
Ο Μπαρνιέ υπενθύμισε πρόσφατα ότι η Γαλλία έχει χρέη ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρέπει να προβεί σε περικοπή δαπανών.
Η κυβέρνησή του μειοψηφίας έχει καταθέσει έναν προϋπολογισμό λιτότητας. Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση στοχεύει να εξοικονομήσει 60 δισεκ. ευρώ.


Latest News

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Σε ποιες αλλαγές κατέληξε ο Μητσοτάκης
Ο ανασχηματισμός αναμένεται να ανακοινωθεί έως το μεσημέρι της Παρασκευής - Εκτιμάται ότι αυτή τη φορά θα είναι πιο ευρύς

Δένδιας: Το νέο εξοπλιστικό στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα - Ισχυρότερη άμυνα με «θόλο» και καινοτομία
Ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε το αμυντικό σύστημα «Ασπίδα του Αχιλλέα», που θα αποτελείται από πέντε διαφορετικά επίπεδα άμυνας

Ρεκόρ εξαγωγών καυσίμων από τις χώρες του ΟΠΕΚ+
Οι εξαγωγές καυσίμων διά θαλάσσης από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ του Κόλπου έφθασαν στο ιστορικό υψηλό του 2024

«Όχι» της Μόσχας στην προσωρινή κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν λέει ότι η Μόσχα θέλει μακροπρόθεσμη διευθέτηση λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά της

Δίκη Μάτι: Την ενοχή 12 κατηγορουμένων εισηγήθηκε η εισαγγελέας
Η εισαγγελική λειτουργός αξιολογώντας τα στοιχεία ζητάει από το δικαστήριο να κηρύξουν ενόχους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου αλλά και τον τότε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καππάκη

Με αναφορά σε Τέμπη και γεωπολιτικές προκλήσεις το πρώτο μήνυμα του Κ. Τασούλα ως νέος ΠτΔ
Ορκίστηκε νέος ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Τασούλας - Τι ανέφερε στο πρώτο του μήνυμα

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος
Ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος, κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσσας, είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Αύγουστο του 2023

Οι απαιτήσεις Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιμένει μια απάντηση από τον Πούτιν για το εάν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία 30 ημερών για Ρωσία και Ουκρανία

Ευρώπη: Ποια θα είναι η νέα της μορφή;
Μέσα από τον πόλεμο του Πούτιν και τις αυθαιρεσίες του Τραμπ θα γεννηθεί μια νέα Ευρώπη;

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Ορόσημο η ορκωμοσία του προέδρου της Δημοκρατίας
Το ορόσημο για να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός είναι η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ζυμώσεις δείχνουν άμεσα αλλαγές