«Δεν έχω πειστεί ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις απόψεις της» αναφορικά με την Ελλάδα σημείωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο 4ο ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο ίδιος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια «ήρεμη επιφάνεια», προσθέτοντας ωστόσο ότι «Οι μη παραβιάσεις έχουν να κάνουν με την ανάγκη της Τουρκίας για την ευρύτερη εικόνα της να φαίνεται καλός παίχτης». Όπως συμπλήρωσε η εικόνα αυτή υπάρχει «για να στερεί από εμάς το δικαίωμα να υπενθυμίζουμε το Casus Belli και ότι απειλεί τη διεθνή τάξη πραγμάτων».
Με φόντο τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αλλά και του ομολόγου του, Γιασάρ Γκιουλέρ ο Υπουργός Άμυνας εξήγησε πως «δεν είχα και δεν έχω πειστεί ότι η Τουρκία έχει αποστεί των πάγιων επιδιώξεών της. Άρα η Τουρκία διατυπώνει και μάλιστα με διερευνώμενο εύρος, με αυξανόμενο εύρος τις διεκδικήσεις της απέναντι στη χώρα». «Η ήρεμη επιφάνεια, δηλαδή οι μη παραβιάσεις σε ένα βαθμό του εναέριου χώρου», όπως υποστήριξε ο κ. Δένδιας έχει να κάνει, την ίδια ώρα, «με την ανάγκη της Τουρκίας με την ευρύτερη εικόνα της να φαίνεται ως ένας καλός παίκτης στο διεθνές γίγνεσθαι».
Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε μόνοι μας τον εαυτό μας αλλά…δεν είμαστε μόνοι
Επιπρόσθετα, μίλησε για την ανάγκη της χώρα μας να μπορεί να «υπερασπίσει μόνη της τον εαυτό της», υπενθυμίζοντας τον κανόνα «Βούτυρο ή κανόνα», σε σχέση με την ανάγκη πραγματοποίησης δαπανών. «Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο» και για να «επιβιώσει θα πρέπει να έχει επαρκή αμυντική ικανότητα αποτροπής ενός συγκεκριμένου γείτονα», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που έχει τεθεί υπό την απειλή του Casus Belli.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως «Ποιος δε θα ήθελε αυτά τα χρήματα να τα διαθέτει σε μισθούς», εξηγώντας ότι δε γίνεται αλλιώς.
Αν και η χώρα οφείλει να υπερασπίσει και μόνη της τον εαυτό της, εάν προκύψει ανάγκη τότε «Δε θα είμαστε μόνοι μας, εκτίμησε ο υπουργός Άμυνας. Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα πως «Αλλά πρέπει να μπορούμε και μόνοι μας», υπενθυμίζοντας, όμως τις συμφωνίες που υπέγραψε ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών με τη Γαλλία.
Οικονομική εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας
Επιπλέον, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η κυβέρνηση φροντίζει να αυξήσει την οικονομική εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας στις παραγγελίες πολεμικού υλικού, τις οποίες έχει πραγματοποιήσει. Μάλιστα, είπε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή στην 4η Belharra. Μάλιστα, εξήγησε ότι Η ξαφνική όξυνση της επιθετικότητας της Τουρκίας οδήγησε σε γρήγορες παραγγελίες πολεμικού υλικού, προσθέτοντας πως «Εκεί που είμαστε τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε σε βάθος και παραγγελίες σε βασικές πλατφόρμες», ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «Σε ποσοστό συμμετοχής (σ.σ αναφορικά με τις παραγγελίες πολεμικού υλικού) δεν είμαι ικανοποιημένος», σε σχέση με την εμπλοκή της ελληνικής βιομηχανίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε την παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας στις 12-13 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση στη διμερή συνεργασία τους, ενώ υπενθύμισε την ελληνική συμμετοχή στα νέα προγράμματα από τις μεγάλες πλατφόρμες ως παράμετρο συμμετοχής στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα. «Θέλουμε παραπάνω» σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας, με φόντο και τη διαπραγμάτευση της 4ης φρεγάτας Belharra.
Αναφορικά με την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Δένδιας είπε ότι αποτελεί «μία από τις συνέπειες στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» ενώ πρόσθεσε πως «Δε μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό» σε εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία ή πλοία ελληνικών συμφερόντων, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι «Δεν είμαστε μέρος της σύγκρουσης» στη Μέση Ανατολή.
Η Ευρώπη οφείλει να έχει αμυντικό βραχίονα
Από εκεί και πέρα, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε πως «Η Ευρώπη οφείλει να έχει αμυντικό βραχίονα», ενώ στηλίτευση το γεγονός ότι «Δεν είναι καθόλου έτοιμη. Είναι αλλού για αλλού, για να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή έκφραση».
Κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με την υφέρπουσα συζήτηση, μετά και την αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ αναφορικά με την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, ο κ. Δένδιας είπε ότι «η Ευρώπη οφείλει να έχει αμυντικό βραχίονα». Συγκεκριμένα, «ένα τμήμα της Ένωσης λέει ότι πρέπει να έχουμε αμυντικό βραχίονα» ανέφερε ο κ. Δένδιας, τη στιγμή που ένα άλλο επιμένει στη δημοσιονομική ορθοδοξία. «Αυτές οι δύο πραγματικότητες που επικοινωνούν;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Δένδιας άσκησε κριτική στην ΕΕ, αναφέροντας ότι είναι «οπαδός της δημοσιονομικής ορθοδοξίας», τη στιγμή που οι ΗΠΑ αυξάνουν το έλλειμμά τους από την εποχή Κλίντον και έπειτα, ενώ παρατήρησε με νόημα πως «Η ΕΕ τείνει να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα αφού έχει επέλθει η κρίση και μετά προσπαθεί να το αντιμετωπίσει».
Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο εκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως πρόσωπο ευρείας πολιτικής συναίνεσης, «προς θεού ούτε το ερώτημα μπορώ να υιοθετήσω» απάντησε ο κ. Δένδιας, υπενθυμίζοντας πως «επί του θέματος της Προεδρίας με απόλυτο σεβασμό έχω απαντήσει δύο φορές. Δεν άφησα καμία επιλογή με κανέναν τρόπο» όπως είπε, σχολιάζοντας ακόμη πως «αλίμονο στη χώρα αν εγώ ήμουν η μοναδική λύση». «Εάν έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του εκάστοτε Προέδρου ξεκινά μια κουβέντα για τη διαδοχή του, που σε βαθμό που δεν τον περιλαμβάνει, δεν την περιλαμβάνει, δεν είναι σεβασμός στο θεσμό», κατέληξε.
Latest News
ΟΤ FORUM: Τι δήλωσαν στελέχη της αγοράς για το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο και τη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου
Στα 3 εκατ. τόνους θα ανέλθει η δυναμικότητα του έργου αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο Καβάλας - Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Βαδίζουμε σε «ήρεμα νερά»
Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις και το ρόλο της χώρα μας.
Delfini (L' Oreal Hellas): Ο Έλληνας καταναλωτής είναι το όνειρο κάθε CEO
Η CEO της L' Oreal Hellas, Alessandra Delfini, μίλησε στο 4ο ΟΤ Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Ανδριόπουλος (Dimand): H Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη για τα επόμενα 30 χρόνια
Η ελληνική αγορά ακινήτων «δεν είναι φούσκα» καθώς η ανάπτυξη δεν βασίζεται σε δανεισμό τόνισε ο CEO της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά την παρουσία του στο 4ο ΟΤ Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Εξαγωγές και επενδύσεις ανάχωμα στην κρίση - Δύο CEO εξηγούν τα μυστικά της ανάπτυξης
Ο CEO του ομίλου Ηρακλής, Δημήτρης Χανής και ο Γιώργος Μαργώνης, CEO της Παπαστράτος μίλησαν στο 4ο ΟΤ FORUM
Στέφανος Κασσελάκης: Αν θες να αλλάξεις την πολιτική... – Οι δύο προτάσεις
Ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε το διεθνές οικονομικό και περιβάλλον και να αναφερθεί στη στόχευση της πολιτική του νεοσύστατου κόμματος.
Χούπης (αρχηγός ΓΕΕΘΑ): Μονόδρομος ο μετασχηματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων
Η νέα δομή δυνάμεων, υπογράμμισε ο Δ. Χούπης, εστιάζει στο ότι σε μια εποχή όπου υφίστανται απειλές, απαιτούνται επιχειρησιακές απαντήσεις και αμυντικός εξοπλισμός
Δημήτρης Κουτσούμπας: Η πολεμική οικονομία πρώτη προτεραιότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην Ευρώπη σε περιβάλλον οικονομίας «πολέμου» λέγοντας πως «οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι προσφέρουν κέρδη για το κεφαλαίο».
Βρεττού: Ανοικτή σε συνεργασίες η Attica Bank, ο στόχος της ανάπτυξης
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού μίλησε στο 4ο ΟΤ Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου
Εξάρχου: Θέλουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα πάει πέρα από το 2032
Ο πρόεδρος και CEO του AKTOR , Αλέξανδρος Εξάρχου μίλησε στο 4ο ΟΤ FORUM που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος