Για τις ιδιαιτερότητες του τομέα των κατασκευών, των υποδομών και των έργων αστικής ανάπλασης, αλλά και για τα μεγάλα έργα που υλοποιεί η Dimand μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος από το βήμα του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – “Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Τα μεγάλα έργα αστικής ανάπλασης και υποδομών παίρνουν πάντα σημαντικό χρόνο για να ολοκληρωθούν», είπε ο κ. Ανδριόπουλος. Εξηγώντας την τοποθέτησή του συμπλήρωσε ότι αιτία είναι το γεγονός ότι πρόκειται για σύνθετα έργα που πάντα έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε επίπεδο διαβούλευσης.
«Είναι στην κουλτούρα μας να είμαστε ανυπόμονοι και μετά ενθουσιώδεις», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην ελληνική αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι η εξαίρεση της Δύσης στην ανάπτυξη ακινήτων». Όπως είπε, η χώρα μας δεν ακολούθησε τα βήματα της υπόλοιπης Ευρώπης καθώς μεσολάβησε η υπερδεκαετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ακόμη να μας «αποφεύγουν οι δυτικοί επενδυτές».
Σε ερώτημα για τη δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων, ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε ότι «δεν είναι φούσκα» καθώς η ανάπτυξη δεν βασίζεται σε δανεισμό ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλότερη του ρυθμού κατασκευής κτηρίων. Παράλληλα, πρόσθεσε, συνεχίζει να υπάρχει και μεγάλο κύμα αγοράς ακινήτων από ξένους, γιατί ακόμη είμαστε χαμηλότερα (σε επίπεδα τιμών) από την υπόλοιπη Δύση.
Σχετικά με το Μινιόν και τις αναπλάσεις περιοχών, ο CEO της Dimand είπε ότι «σαν κτήριο το έργο είναι έτοιμο, οι χρήστες κάνουν τις δικές τους εργασίες, τέλος Φεβρουαρίου τα 3/4 του κτηρίου θα είναι λειτουργικά». «Πάντα κοιτούσαμε συνολικά τις περιοχές στις οποίες αναλαμβάναμε κάποια δραστηριότητα ώστε να δημιουργούνται νέοι πόλοι», είπε.
Για την Θεσσαλονίκη, είπε ότι μέχρι πρότινος σε ολόκληρη την πόλη δεν υπήρχε σωστό κτήριο γραφείων, τώρα υπάρχει πλήρες συγκρότημα. Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι θα έχει τεράστια επίδραση μελλοντικά για την πόλη. «Τη Θεσσαλονίκη που ξέρατε ξεχάστε την, σε λίγα χρόνια θα είναι μια εντελώς νέα πόλη», κατέληξε ο κ. Ανδριόπουλος.
Το ίδιο και στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, όπου σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο μέσα σε οκτώ χρόνια μία περιοχή με ανύπαρκτη οικιστική δραστηριότητα πλέον έχει μεταμορφωθεί πλήρως. Όλο αυτό σε συνδυασμό και με τον Πύργο, αλλάζει τη συνολική εικόνα του Πειραιά.
Τέλος, αναφερόμενος στους κινδύνους που μπορούν να ανακόμψουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας συνολικά, ο κ. Ανδριόπουλος είπε ότι «κινδυνεύουμε μόνο από αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε», δηλαδή ξαφνικά γεγονότα, καταστάσεις ή φαινόμενα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής. «Αν δεν υπάρξουν τέτοια γεγονότα και σε συνδυασμό με την αλλαγή του παραγωγκού μας μοντέλου, η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη για τα επόμενα 30 χρόνια», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand.