Για τους δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους που δίνουν υπεραξία στην ελληνική οικονομία, μίλησαν μεταξύ άλλων, ο CEO του ομίλου Ηρακλής, Δημήτρης Χανής και ο Γιώργος Μαργώνης, CEO της Παπαστράτος, από το βήμα του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – “Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.
Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Χανής, ο οποίος περιέγραψε τη δύσκολη περίοδο με την κρίση χρέους, το σοκ της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις γεωπολιτικές εξελίξεις: «Σε όλη αυτή την περίοδο επιδείξαμε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Ανασυντάξαμε δυνάμεις».
«Αυτό που βοήθησε στη δεκαετία της κρίσης χρέους ήταν η έντονη εξαγωγική μας δραστηριότητα. Σήμερα εξάγουμε το 1/3 της παραγωγής μας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ο όμιλος γύρισε σελίδα.
«Επιδείξαμε ανθεκτικότητα και πλέον μπορούμε να πούμε ότι συνεχίζουμε ένα πολύ σοβαρό πλάνο, ώστε να καλύψουμε το κενό της δύσκολης δεκαετίας. Μας κράτησαν οι δυνατές εξαγωγές σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε.
Σημαντικές επενδύσεις
Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μαργώνης είπε ότι η Παπαστράτος έχει μία αδιάλειπτη παρουσία κοντά στα 90 χρόνια στην ελληνική αγορά, και ανεξαρτήτως της ιδιοκτησίας, υπήρχαν πάντα επενδύσεις: «Ήδη είμαστε στην 8η χρονιά επενδύσεων σε ένα σύνολο 700 εκατ. ευρώ».
Επένδυση δεν είναι μόνο σε μηχανήματα και εγκαταστάσεις, εξήγησε, αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε πάνω από 1.000 προσλήψεις.
«Προσπαθούμε να καλύψουμε τις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας τον εξαγωγικό μας χαρακτήρα, αλλά και την την ελληνική αγορά. Υποστηρίζουμε τα δημόσια έσοδα: πέρυσι πληρώσαμε 1,2 δισ. ευρώ σε έμμεσους και άμεσους φόρους».
Πράσινη μετάβαση
Στο 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα 170 εκατ. ευρώ του ομίλου Ηρακλής, αναφέρθηκε εν συνεχεία ο κ. Χανής, τονίζοντας ότι επικεντρώθηκε στην ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο τα δύο εργοστάσια σε Βόλο και Αλιβέρι.
Γνωστοποίησε ότι το επόμενο επενδυτικό πλάνο ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, με επενδύσεις 30 εκατ. φέτος και 80 εκατ. του χρόνου.
«Πλέον φτιάχνουμε τσιμέντο με τελείως διαφορετικό τρόπο», προσθέτοντας ότι επιλέγονται εναλλακτικά καύσιμα και πρώτες ύλες: «Βασικός άξονας είναι η ενεργειακή μετάβαση. Κορωνίδα των επενδύσεων είναι ο πράσινος μετασχηματισμός στο Αλιβέρι» τόνισε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το 2029 θα μπορούμε να παράξουμε το πρώτο τσιμέντο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα» ανέφερε.
Ανάπτυξη της βιομηχανίας
Για την επόμενη ημέρα μίλησε εν συνεχεία ο κ. Μαργώνης, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στην ελληνική βιομηχανία έχει βελτιωθεί σημαντικά: «Η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έχει ανέβει πάνω από 13%. Παρόλα αυτά είμαστε μακριά από τον μέσο όρο της ΕΕ. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της φορολογικής και πολιτικής σταθερότητας όπως και τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών.