Στους τρόπους με τους οποίος θα δημιουργηθεί το νέο παραγωγικό πρότυπο επικεντρώθηκαν τρεις επιφανείς οικονομολόγοι, οι οποίοι συνομίλησαν στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας, ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ Παναγιώτης Ε. Πετράκης και ο Εταίρος, Τμήμα Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διεπιχειρησιακών Λειτουργιών, EY Ελλάδος Γιώργος Παναγιωτόπουλος έθεσαν επί τάπητος το «καυτό» θέμα που απασχολεί το διήμερο FORUM, αναλύοντας το τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, ούτως ώστε να αλλάξει επιτέλους το παραγωγικό πρότυπο στην Ελλάδα.

OT FORUM – Γ. Στουρνάρας: «Αν φορολογήσεις τις τράπεζες καθυστερείς την εξυγίανση του κλάδου»

Βέττας: Οι τρεις τρόποι αλλαγής

Ο Νίκος Βέττας σημείωσε τις 3 βασικές παραμέτρους που χρήζουν αλλαγής, αφού παρατήρησε ότι «ακόμη και το 2010 υπήρχε η άποψη ότι η κρίση ήταν μακροοικονομική», σημειώνοντας με νόημα πως «Η ιδέα του παραγωγικού υποδείγματος είναι πιο βαθιά», καθώς «Δεν αρκεί απλά να παράγεις», αλλά το θέμα είναι το τι παράγεις και πώς το παράγεις»

Αναφορικά με τους προαναφερθέντες τρόπους ο ίδιος είπε ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να επικρατεί μακροοικονομική ισορροπία και να σημειώνεται άνοδος τόσο των εξαγωγών όσο και των επενδύσεων.

Ακολούθως, υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δούμε σε ποιους τομείς μπορεί να υπάρξει περισσότερη δραστηριότητα με αύξηση της παραγωγικότητας», κάνοντας λόγο για ανάγκη μιας τομεακής προσέγγισης. Μάλιστα, έκανε λόγο για υπάρχον έλλειμμα σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση και τις εταιρείες, προσθέτοντας πως «Οι κλασικοί τομείς που έσυραν την οικονομία είναι οι επενδύσεις και τα ακίνητα».

Σε σχέση με με τον δεύτερο τρόπο αλλαγή, αυτός έχει να κάνει με την προστιθέμενη αξίας, καθότι , όπως είπε, «Όπου και να κινείσαι τομεακά το προϊόν θα πρέπει να είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας», για να προσθέσει με νόημα ότι αυτό θα γίνει «Εκεί  που νιώθεις τον ανταγωνισμό με τους καλύτερους. Αν είσαι μόνο σε μια αγορά 10 εκατομμυρίων, αυτό δε συνιστά πραγματική επιχειρηματικότητα».

Ακόμη, ο κ. Βέττας υποστήριξε πως «Στο τέλος της μέρας θα πρέπει να έχουμε επιχειρήσεις που ο παγκόσμιος καταναλωτής να αναγνωρίζει ότι είναι από τις καλύτερες», ενώ παρατήρησε ότι «υπάρχει μια ανάκαμψη» κατά τα τελευταία χρόνια αλλά «ακόμη απέχουμε».

Ακόμη, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ προέβλεψε πως «Τα επόμενα 2-3 χρόνια μπορεί να συνεχίσει η επιτάχυνση».

Σχετικά με κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν για την άνοδο της παραγωγικότητας ο ίδιος σημείωσε πως «Είναι σημαντικά τα κίνητρα αλλά πρέπει να υπάρξει και τομεακή μετατόπιση», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη φορολογική πολιτική και στο ασφαλιστικό με σκοπό τη στήριξη της εργασίας

«Η εργασία στη χώρα δεν αμείβεται αρκετά», είπε για να συμπληρώσει πως ούτε οι εγχώριοι εργαζόμενοι αλλά ούτε και οι αλλοδαποί έχουν το κίνητρο του υψηλότερου μισθού, ενώ κατέληξε πως η οικονομική πολιτική της χώρας θα πρέπει να δημιουργήσει ελάχιστες συναινέσεις, ούτως ώστε να σπρώξει» σε 3-4 χρόνια σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.

Πετράκης: Πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία 500 χιλιάδες άνθρωποι

Από την πλευρά του, ο κ. Πετράκης σημείωσε με νόημα ότι το παραγωγικό πρότυπο «Δε σχηματίζεται από τη μια χρονιά στην άλλη», αλλά αποτελεί ένα «Φαινόμενο που διαμορφώνεται σε 10ετίες»

Μάλιστα, παρατήρησε ότι υπάρχει ομοιότητα στο….Μεσογειακό μοντέλο ενώ μίλησε και για «κοινωνικά χαρακτηριστικά» που διέπουν το παραγωγικό πρότυπο μιας χώρας, όπως για παράδειγμα το να αποφεύγει να λάβει ρίσκο

Επιπλέον, επέστησε την προσοχή στην ανάγκη για αλλαγή της εκπαίδευσης, αλλά και της νομοθεσίας.

«Είναι χαρακτηριστικά του παραγωγικού μοντέλου και δεν αλλάζουν εύκολα. Θα πρέπει να γίνουν ορισμένα γενναία βήματα, παρατήρησε, μιλώντας για το ελληνικό μοντέλο

Ακόμη, ο κ. Πετράκης εξήγησε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι «Μειώνεται επιτέλους η παραοικονομία», θεωρώντας το ως ένα δείγμα αλλαγής του προτύπου. Ο ίδιος ανέφερε ότι  «Οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη αποτελούν ένα δεύτερο βήμα, αλλιώς δεν υπάρχει νόημα να περιμένεις επενδυτές».

Επιπλέον, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σε σχέση με τον χρόνο απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ενώ τόνισε την ανάγκη «Από ένα σημείο και μετά να βάλουμε τα θεμέλια και να προσφέρουμε εργασία», καθώς «λείπουν 500 χιλιάδες άνθρωποι από την ελληνική αγορά εργασίας». Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βγάλουμε 500 χιλιάδες ανθρώπους από το σπίτι τους και να τους βάλουμε στην αγορά», ενώ πρόσθεσε με νόημα: « Χρειαζόμαστε μεγάλα πακέτα (σ.σ. πόρους) κοινωνικού χαρακτήρα για να βγουν από τα σπίτια και να εργαστούν. Κίνητρα και εκπαίδευση. Αυτό είναι μια εθελοντική διαδικασία. Εάν παρέμβουμε στο πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας με μαζική κίνηση να πείσουμε ανθρώπους να γυρίσουν στην εργασία , τότε θα έχουμε κάνει ένα καλό βήμα».

Τέλος, ο ίδιος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα να παραμείνει εξωστρεφής ο ελληνικός τουρισμός, καθότι αποτελεί μια βαρύνουσα δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία αν και σημειώνει χαμηλή παραγωγικότητα.

Παναγιωτόπουλος: Πρέπει να είναι κυρίαρχος ο ρόλος της βιομηχανίας

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως «Η βιομηχανία πρέπει και μπορεί να έχει κυρίαρχο ρόλο στο παραγωγικό μοντέλο», επικαλούμενος σχετική πρόσφατη έρευνα της EY με τη συνδρομή του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία «Κάθε θέση στη βιομηχανία υποστηρίζει ακόμη 2,9 θέσεις».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «Δεν πρέπει να εστιάσουμε στην εσωτερική αγορά, αλλά να δούμε το διεθνές σκηνικό». Μάλιστα, παρατήρησε ότι στο παρελθόν υπήρχε η τάση της μετακόμισης των βιομηχανιών σε μέση Ανατολή και Κίνα. Ωστόσο, σήμερα «τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ πάνε σε λογική να φέρουν τις επιχειρήσεις πίσω» εξαιτίας τριών λόγων. Ο ένας είναι η αύξηση του κόστους μεταφορών, ο δεύτερος τα ESG κριτήρια και ο τρίτος είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Όπως εξήγησε το παραπάνω «Είναι ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις», ενώ πρόσθσε πως οι ίδιες θα πρέπει να παράγουν προϊόνταν Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας».

Αναφορικά με τα κίνητρα και τα εμπόδια στην ελληνική οικονομία, ο κ. Παναγιωτόπουλος στηλίτευσε το υπάρχουν ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως και την ταχύτητα δημιουργίας επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα τόνισε πως «Στις Υποδομές υστερούμε», ενώ επίσης «Έχουμε λίγες βιομηχανικές περιοχές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
OT FORUM – Θεοδωρικάκος: Νέο πλαίσιο για μείωση επιπλέον 25% στη γραφειοκρατία των επιχειρήσεων
OT FORUM |

Θεοδωρικάκος: Έρχεται νέος νόμος για μείωση 25% της γραφειοκρατίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης υιοθέτησε τις τέσσερις προτάσεις του προέδρου της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνά και δεσμεύτηκε ότι θα τις νομοθετήσει - Τι ειπώθηκε για τη βιομηχανία στο 4ο ΟΤ Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου