Νομοσχέδιο με το οποίο θα μειώνεται κατά επιπλέον 25% η γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσία του προέδρου της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνά.

Παράλληλα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο επανασυστήθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη βιομηχανία, προσθέτοντας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο σχέδιο για τη βιομηχανική πολιτική της χώρας.

Στο πλαίσιο του debate που διεξήχθη μεταξύ των δύο ανδρών, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι έχουν έρθει επενδύσεις «και αυτούς τους μήνες βλέπω οικονομικούς φορείς από όλον τον κόσμο που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Θα φάμε άλλο ένα 25% γραφειοκρατίας», προαναγγέλοντας την εφαρμογή του νέου πλαισίου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025». Όπως είπε χαρακτηριστικά: Πρόκειται για ένα νέο κύμα απογραφειοκρατικοποίησης των επιχειρήσεων».

Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι ο υπουργός υιοθέτησε τα τέσσερα αιτήματα-προτάσεις του κ. Χατζημηνά της ΕΕΝΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προτάσεις της ΕΕΝΕ είναι οι εξής:

  • Μηδενικό οριακό μη μισθολογικό κόστος ως κίνητρο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων
  • Μειωμένη Οριακή Φορολόγηση Επιχειρήσεων για διευκόλυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων
  • Σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου
  • Επιτάχυνση αποσβέσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό

Ειδικά για το τελευταίο ο κ. Χατζημηνάς εξήγησε πως «θέλουμε περισσότερες επενδύσεις», ενώ παρατήρησε ότι «Έχουμε το χειρότερο πλαίσιο. Εμείς έχουμε 10ετία και η Ευρώπη στα 4-5 χρόνια».

Όταν ξαναπήρε τον λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως «προσωπικά υιοθετώ και τα τέσσερα αιτήματα», για να συμπληρώσει με νόημα ότι θα νομοθετηθούν «όσα εμπίπτουν στον τομέα του υπουργείου Ανάπτυξης. Στο επόμενο τρίμηνο θα τροποποιήσουμε τον Αναπτυξιακό Νόμο και θα νομοθετήσουμε σχετικά μέσα σε αυτό». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «είναι εξαιρετικά λογικό και επιβεβλημένο».

Η βιομηχανία

Από εκεί και πέρα και οι δύο άνδρες συμφώνησαν στο ότι αποτελεί πρόβλημα το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με τον κ. Θεοδωρικάκο να επαναλαμβάνει τα μέτρα που ανακοίνωσε από κοινού με τον πρωθυπουργό στις 21 Οκτωβρίου.

Ακόμη, ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει «να δυναμώσουμε τη βιομηχανία, τις εξαγωγές μας και να αποκτήσουμε καινοτόμα προϊόντα και να γίνουμε εξωστρεφείς», ενώ τόνισε πως «Είναι πολύ κρίσιμο το θέμα της βιομηχανίας».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζημηνάς είπε πως «θέλουμε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία για να θωρακίσουμε την οικονομία», κάνοντας λόγο τόσο για τις προαναφερόμενες προτάσεις της ΕΕΝΕ όσο και την ανάγκη επαναβιομηχάνισης, με επίκεντρο τους ψηφιακούς κλάδους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News