Για τις επιδοτήσεις ρεύματος που ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά ενέργειας με την είσοδο νέων έργων ΑΠΕ, για το κατά πόσον το Χρηματιστήριο Ενέργειας λειτούργησε ευνοϊκά για τους έλληνες καταναλωτές, αλλά και εάν η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει έκτακτο φόρο στα παλιά φωτοβολταϊκά, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στον δημοσιογράφο του ΟΤ Νίκο Φιλιππίδη, στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ Forum.

Επιδοτήσεις ρεύματος

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το όριο για ένταξη στα ευνοϊκά τιμολόγια τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι «περίπου εκεί που ήταν όλοι τον Οκτώβριο», ενώ ανήγγειλε ότι η επιδότηση στις επιχειρήσεις δεν θα καταβάλλεται μηνιαίως, αλλά ανά τρίμηνο. Όπως είπε ο υπουργός, «επειδή υπάρχει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων και επειδή δεν έχουμε χρόνο να φτιάξουμε ειδικό πρόγραμμα, να πάμε στην Επιτροπή να μας εγκρίνει πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, θα πάμε με τον de minimis και θα βάλουμε μια πλατφόρμα. Δεν θα του βάλουμε μήνα – μήνα. Θα περιμένουμε να κλείσει το τρίμηνο, κάποια στιγμή μέσα στο τρίμηνο, θα μπουν, θα κάνουν αίτηση και στο τέλος του τριμήνου θα βάλουμε στους μικρούς και μεσαίους στον λογαριασμό τους το ποσό που θα προκύπτει».

Αλλάζει η αγορά – Στροφή στα σταθερά τιμολόγια

Αναφορικά με τα χρωματιστά τιμολόγια, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «το πράσινο τιμολόγιο δούλεψε. Έμαθε ο κόσμος πόσο κοστίζει η ηλεκτρική ενέργεια και ποιος είναι ακριβός και ποιος είναι φθηνός -και πόσο- πάροχος».

Οι παρεμβάσεις, είπε, αναφορικά με τις επιδοτήσεις που δόθηκαν πέρσι, πριν ο υπουργός αναγγείλει το τέλος τους και τις αλλαγές στην ίδια την αγορά ενέργειας, οφείλονται σε έκτακτα γεγονότα, προσθέτοντας ότι περνάει ο χρόνος οι ΑΠΕ αλλάζουν τη δομή της εγχώριας αγοράς ρεύματος, στα επόμενα τρία χρόνια θα αρχίσουν να μπαίνουν και μαζικά μπαταρίες, με σημαντικό τον ρόλο του αντλησιοταμιευτικού έργου Αμφιλοχίας που θα ολοκληρωθεί το 2027.

Η τάση στα τιμολόγια είναι το πέρασμα στα σταθερά, ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «η παρακολούθηση της αγοράς της χονδρικής είναι μια πολύ επώδυνη διαδικασία για τον μέσο πολίτη (…). Πρέπει λοιπόν να τον αποκόψουμε από εκεί και να μείνει σε αυτή την αγορά. Να παρακολουθούν την αγορά των κυμαινόμενων μόνο οι πραγματικοί επαγγελματίες, αυτοί που έχουν μεγάλες καταναλώσεις. Αυτοί μπορούν να μετακινήσουν την κατανάλωση τους από ώρα σε ώρα. Οι επιχειρήσεις οι μεγάλες. Όλοι αυτοί πρέπει να δουλεύουν με βάση τα κυμαινόμενα γιατί γι’ αυτούς στο τέλος είναι πιο φτηνά. Ο μέσος πολίτης που δεν έχει το χρόνο να ασχοληθεί προτιμά να έχει μια ασφάλεια».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται όσο συνεχίζονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, Προέβλεψε, ακόμη, ότι «κάποια στιγμή στο αέριο θα σημειωθεί μεγάλη πτώση, «γιατί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια έχουμε τεράστιες εγκαταστάσεις LNG που θα μπούνε σε κυκλοφορία – το πρόβλημα του αερίου δεν είναι πόσο κοστίζει το αέριο παγκοσμίως, αλλά πόσο LNG μπορεί να έρθει και έχουμε μεγάλες επενδύσεις που θα μπούνε σε παραγωγή μέσα στα επόμενα τρία έτη». Πρόσθεσε πως «σε συνδυσμό με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, που σίγουρα θα γίνει στην επόμενη χρονιά, θα ωθήσει προς τα κάτω και την τιμή του αερίου, οπότε μεσομακροπρόθεσμα η εικόνα είναι ευνοϊκή. Εμείς θα κάνουμε προγράμματα για να φέρουμε πιο κοντά αυτή την ευνοϊκή εικόνα μέσω της μετάβασης σε σταθερά τιμολόγια».

Για το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ερωτηθείς πώς αποτιμά την επιλογή της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το 2019, ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε «μύθο» την κριτική που ασκείται ότι θα μπορούσαμε να μην μπούμε πλήρως, αλλά να μπούμε σε κάποιες αγορές, γιατί, όπως είπε, «όταν μπήκαμε, μπήκαμε για την βασική αγορά, την αγορά της επόμενης μέρας, τη λεγόμενη τιμή χονδρικής. Ο τρόπος που τιμολογείτο, δηλαδή η οριακή τιμολόγηση, ίσχυε και πριν μπούμε στο χρηματιστήριο».

Οσον αφορά το εάν το συγκεκριμένο εργαλείο δουλεύει αποτελεσματικά, τόνισε: «έχει σοβαρές αδυναμίες πανευρωπαϊκά και η βασικότερη αδυναμία που έχει είναι ότι δεν έχουμε επαρκείς διασυνδέσεις. Οχι εμείς. Εμείς έχουμε και με το παραπάνω. Εμείς τώρα που μιλάμε εξάγουμε 2 GW ενέργεια -παράγουμε 6 – 7 και εξάγουμε λίγο περισσότερο από 2. Η μεγάλη δυσκολία είναι ότι ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη δεν χτίστηκαν ποτέ μεγάλες διασυνδέσεις και καθώς φεύγει το κάρβουνο από τους βόρειους γείτονές μας και έχουμε και προβλήματα με τα πυρηνικά, μας ρουφάνε την ενέργεια που εμείς παράγουμε και μας ανεβάζουν τις τιμές. Έχουμε εισαγόμενες αυξήσεις».

Πυρηνική ενέργεια

Σε ό, τι αφορά τα πυρηνικά εργοστάσια, ο υπουργός μεταξύ άλλων προέτρεψε τις εγχώριες εταιρείες να αναζητήσουν συμμαχίες ή να συνάψουν συμφωνίες με μονάδες πυρηνικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Πυρηνικά έχουνε οι βόρειοι γείτονές μας, οι οποίοι δεν έχουν το δικό μας δυναμικό ΑΠΕ, και θα τα ανανεώσουν. Συνεπώς η δική μας ενεργειακή πολιτική είναι να παρακολουθούμε και ενδεχομένως και να συμμετέχουν και οι εταιρείες μας στα πυρηνικά των γειτόνων, από τα οποία εισάγουμε -εδώ και 40 χρόνια από το Κοζλοντούι- και να εξάγουμε μαζικά εκεί που έχουμε εμείς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτή είναι η στρατηγική μας».

Για έκτακτο φόρο στα φωτοβολταϊκά

Τέλος, στην ερώτηση του δημοσιογράφου του ΟΤ εάν η κυβέρνηση θα επιβάλει έκτακτο φόρο στα παλιά φωτοβολταϊκά ο Θόδωρος Σκυλακάκης απάντησε: «Δεν μπορεί το κράτος να έρχεται να επιβαρύνει, ν’ αλλάζει τις συνθήκες και τις συμφωνίες. Υπάρχει μια βασική αρχή για την επενδυτική εμπιστοσύνη: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αλλά, θα επισημάνω εδώ ότι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και από τις δύο πλευρές. Συνεπώς, αν κάποιος δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία που είναι εξαιρετικά επωφελής γι’ αυτόν με το κράτος, τότε θα έχει συνέπειες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News