Στα 3 εκατομμύρια τόνους αντί για 1 εκατ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αναμένεται να ανέλθει η δυναμικότητα του έργου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο φιλόδοξο project της Enearth, θυγατρικής της Energean, στον Πρίνο Καβάλας, στο οποίο αναφέρθηκαν διεξοδικά η Κατερίνα Σάρδη, Country Manager & Managing Director της Energean για την Ελλάδα και ο Αρης Στεφάτος, CEO της ΕΔΕΥΕΠ  (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.  Ενώ ο Θωμάς Αχείμαστος, αντιπρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου γιθα τη μεταφορά 10GW ανανεώσιμης ενέργειας, τόνισε ότι η λήψη της επενδυτικής απόφασης θα γίνει το 2025 και το  έργο θα ολοκληρωθεί το 2030.

OT FORUM – Θεοδωρικάκος: Νέο πλαίσιο για μείωση επιπλέον 25% στη γραφειοκρατία των επιχειρήσεων

Το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο Καβάλας

Οπως τόνισε η Κ. Σάρδη, το έργο στον αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο Καβάλας θα γίνει εκεί στις περιοχές όπου τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι σχεδόν εξαντλημένα.  Το πεδίο μπορεί να λειτουργήσει σε πρώτη φάση με αποθηκευτική δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους CO2. Ο σκοπός του project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο (Prinos CO2 Storage) είναι να συνεισφέρει στην τοπική και περιφερειακή απανθρακοποίηση με την αποθήκευση CO2 που θα δεσμεύεται από βιομηχανίες που δεν είναι δυνατό να αποφύγουν την εκπομπή του, όπως π.χ. τα τσιμεντάδικα, όπου η εκπομπή CO2 αποτελεί μέρος της παραγωγικής διαδικασίας τους.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030 και στη χώρα μας θα μεταφέρεται ενέργεια συνολικής ισχύος 3 GW από ανανεώσιμες πηγές

Το έργο αρχικά αφορούσε γειτονικές βιομηχανίες προς την περιοχή του Πρίνου, όπως σημείωσε η Κ. Σάρδη, αλλά στη συνέχεια προέκυψε η ανάγκη κάλυψης και άλλων επιχειρήσεων που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την Καβάλα και σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται υποδομές για την υποδοχή πλοίων που θα μεταφέρουν CO2 σε υγροποιημένη μορφή. Αυτό το μέρος του έργου δεν καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς ο αρχικός σχεδιασμός το 2019 δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο. Γι΄αυτό θα απαιτηθεί η αναζήτηση επιπλέν χρηματοδότησης, όπως είπε η Κ. Σάρδη.

Η Κατερίνα Σάρδη, Energean Country Manager & Managing Director για την Ελλάδα

Ο Α. Στεφάτος υπενθύμισε ότι το έργο στον Πρίνο ξεκίνησε το 2021-22 με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον Ιούλιο η Enearth κατέθεσε το υλικό του project το οποίο αποτελείται από 45 τεχνικές εκθέσεις και 1000 σελίδες τα οποία βρίσκονται στη φάση της τεχνικής αξιολόγησης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τέλος του 2024.  Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αποθήκευση να αυξηθεί από 1 εκατ. σε 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως και ότι αυτό απαιτεί άδεια περιβαλλοντικών όρων.

Αναφερόμενος στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, ο Θ. Αχείμαστος αναφέρθηκε στις προδιαγραφές του έργου  που θα φέρει μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στη χώρα μας 3GW ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και παραγωγή συνολικής ισχύος 9,5 GW επί αιγυπτιακού εδάφους, εκ της οποίας το 75% περίπου θα παράγεται από αιολικά πάρκα και το υπόλοιπο 25% από φωτοβολταϊκά. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030 και στη χώρα μας θα μεταφέρεται ενέργεια συνολικής ισχύος 3 GW εκ των οποίων το 1 GW θα εξάγεται στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα σε Ιταλία και Βουλγαρία, 1 GW θα διοχετεύεται στην εγχώρια βιομηχανία σε σταθερές και χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές ενέργειας, και το άλλο 1GW θα χρησιμοποιείται στη χώρα μας για παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης.

Τα πλεονεκτήματα των offshore αιολικών

Ο Α. Στεφάτος αναφέρθηκε και στο offshore (παράκτια) αιολικά πάρκα υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί κρίσιμο έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει πιο καθαρός τρόπος παραγωγής ενέργειας, ότι έχει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη καθώς προσφέρει πιο καθαρό ρεύμα και μέσω της αλλαγής του μείγματος, πιο φθηνό ρεύμα. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τοπικές αντιδράσεις στη μορφή των παράκτιων αιολικών είπε ότι προκαλούν “οπτική μεταβολή” αλλά όχι “όχληση” και ότι “αφαιρούμε καμινάδες και φουγάρα που καπνίζουν” θέλοντας να δώσει το πράσινο αποτύπωμα της συγκεκριμένου τρόπου παραγωγής ενέργειας. “Ζητούμενο είναι η ισοστάθμιση αιολικής και ηλιακής ενέργειας”, πρόσθεσε και ότι για την αδειοοδότηση αυτών των πάρκων θα υπάρξουν τέσσερα επίπεδα περιβαλλοντικών ελέγχων.

O Αρης Στεφάτος, CEO της ΕΔΕΥΕΠ

Τα οφέλη από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Τέλος ο Θ. Αχείμαστος παρουσιάζοντας τα οφέλη από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, τόνισε ότι θα φέρει στη χώρα μας και την ευρωπαϊκή ήπειρο ενέργεια σε χαμηλότερη τιμή που θα πωλείται χονδρικώς σε βιομηχανίες σε σταθερή τιμή, θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης σε μια κρίσιμη ενεργειακά περίοδο, θα συμβάλει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα καθώς θα αντικαταστήσει ενέργεια ισοδύναμη με 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, και θα οδηγήσε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις σχετικές δραστηριότητες.

O Θωμάς Αχείμαστος, αντιπρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου

Όσον αφορά στους επενδυτές, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το καλώδια της διασύνδεσης, ένα έργο κόστους 4,5 δισ. ευρώ περίπου αλλά και της κατασκευής των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αίγυπτο κόστους 10 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News