Για τον σημαντικό μετασχηματισμό που έχει καταγραφεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις του κλάδου, μίλησε  μεταξύ  άλλων ο Θεόδωρος Τζούρος, ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής,Πειραιώς, στο 4ο ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει απαλλαχθεί από τα προβλήματα του παρελθόντος», τόνισε, προσθέτοντας ότι δείκτης κόκκινων δανείων έχει υποχωρήσει στο 3,5% του ενεργητικού, ενώ παρατηρείται  μεγάλη ρευστότητα: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα και τοποθετούνται σε νέες δανειοδοτήσεις», υπογράμμισε.

Ο κ. Τζούρος ανέφερε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 156 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 25%: «Πρόκειται για μία σημαντική άνοδο που ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην χρηματοδότηση μεγάλων projects, όπως είναι η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, αλλά και το deal της Masdar με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Όλος αυτός ο δανεισμός έρχεται από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

«Παρά την επενδυτική βαθμίδα δεν υπάρχουν δανειοδοτήσεις από ξένους» πρόσθεσε.

Οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν

Ερωτηθείς για τους κλάδους που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ζήτηση για δάνεια, ο κ. Τζούρος αναφέρθηκε στην πράσινη μετάβαση, τονίζοντας ότι γίν0νται μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, αιολικά αλλά και μπαταρίες. Μεγάλη ζήτηση βλέπουμε και στον τουριστικό κλάδο, κυρίως με εξαγορές ακινήτων και μονάδων, όπου γίνονται οι απαραίτητες αναπλάσεις.

Ο ρόλος της ναυτιλίας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κλάδο της ναυτιλίας, ο οποίος «περνάει από τα καλύτερα χρόνια του». Ο κ. Τζούρος εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλες διεθνείς τράπεζες έχουν αποχωρήσει από τον κλάδο και αυτό το κενό σπεύδουν να καλύψουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τόνισε μάλιστα, ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν πλέον ένα επιθετικό επενδυτικό πλάνο, και έντονη δραστηριότητα.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν φέτος πάνω από 4 δισ. ευρώ στην ελληνική ναυτιλία» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις είναι τεράστιες και πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Για τις επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις, είπε ότι την τελευταία δεκαετία έχουν περασμένο από διάφορες κρίσεις, και εξήγησε ότι ήδη δάνεια πάνω από  100 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί στους servicers.

Ωστόσο, η εικόνα πλέον έχει αναστραφεί και το 2023 ήταν μια πολύ δυνατή χρονιά από άποψη εταιρικών αποτελεσμάτων. «Και το 2024 θα είναι το ίδιο» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα πολύ καλά αποτελέσματα δεν αφορούν ένα συγκεκριμένο κλάδο, αλλά τα σύνολο της οικονομίας: «Μιλάμε για τον ενεργειακό κλάδο, τις μεταφορές, τη ναυτιλία, το real estate, την επεξεργασία τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ… Υπάρχει ανάταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εξωστρέφεια, που αποτυπώνεται στην αυξημένη κερδοφορία και στις αυξημένες ταμειακές ροές».

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν σταματά εδώ. Έχει αλλάξει και εξωστρεφής. Όλο και περισσότερες  επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις ταμειακές ροές και τα κέρδη και  επεκτείνονται στο εξωτερικό»

Οι «μικρότεροι»

Απαντώντας στην κριτική που δέχονται οι τράπεζες, ότι αποκλείουν τους «μικρούς» από τη χρηματοδότηση, ο κ. Τζούρος επικαλέστηκε στοιχεία της ΤτΕ σύμφωνα με τα οποία από τα 68 δισ. επιχειρηματικών δανείων, τα 37 δισ. είναι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν την ανάπτυξη των πελατών τους: «Πρέπει να πούμε ότι πλέον το τραπεζικό σύστημα προσφέρει ελκυστικούς όρους δανεισμούς όχι μόνο σε μεγάλες αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις».

Και εξήγησε ότι οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα, και όσο μειώνονται τα επιτόκια τόσο θα μειώνονται τα έσοδά τους. Επομένως θα πρέπει να  το αντισταθμίσουν αυτό με περισσότερα δάνεια.

Στεγαστική πίστη

Ερωτηθείς για τη στεγαστική πίστη τόνισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια είναι παγωμένη, με τα δάνεια να μειώνονται.  Εκανε λόγο για γραφειοκρατικές και χρο0νοβόρες διαδικασίες που επηρεάζουν την αγορά , κάτι το οποίο «προσπαθούμε να βελτιώσουμε».

«Οι τιμές των σπιτιών έχουν ανέβει. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων έκανε ιδιαίτερα ακριβή την αγορά νέων κατοικιών», είπε, εκτιμώντας ωστόσο  ότι το 2025 θα υπάρξει αύξηση στα στεγαστικά δάνεια, που θα ενισχυθούν σημαντικά από τα προγράμματα «Σπίτι μου» και «Σπίτι μου 2».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News