Μονόδρομος είναι η μετεξέλιξη και ο μετασχηματισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης, μιλώντας στο πλαίσιο του  4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο –”Ελλάδα 2030″ που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΟΤ FORUM – Δένδιας: Δεν έχω πειστεί ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις απόψεις της

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αστάθεια σε μια εποχή όπου καταγράφεται μεγάλος και γρήγορος ρυθμός αλλαγών στην τεχνολογία, στις διεκδικήσεις και στις ανομοιογένειες μετά από πολλά χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως το μεγάλο δίλημμα στον 21ο αιώνα είναι εάν θα μετεξελιχθούν και θα μετασχηματιστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις και ότι αυτό είναι μονόδρομος σε μια εποχή όπου απαιτείται η γρήγορη ανταπόκριση “εν τόπω και χρόνω”.

Η νέα δομή δυνάμεων χαρακτηρίζεται από την καινοτομία, την τεχνολογία και τη μεγάλη ανθεκτικότητα

Ο κ. Χούπης έκανε λόγο στη συνέχεια για τον άμεσο σχεδιασμό με δομή δυνάμεων που απαιτείται όχι ανά τακτά διαστήματα αλλά ανά περιόδους και ότι η σημερινή ταχύτητα αλλαγών δίνει αυτή τη δυνατότητα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η λογική είναι ότι σε μια εποχή όπου υφίστανται απειλές, απαιτούνται επιχειρησιακές απαντήσεις και αμυντικός εξοπλισμός.

Η νέα δομή δυνάμεων χαρακτηρίζεται από την καινοτομία, την τεχνολογία και τη μεγάλη ανθεκτικότητα, είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Οι σύγχρονοι πόλεμοι

Σε ερώτηση σχετικά με κάποια συμπεράσματα που προκύπτουν από τις σύγχρονους πολέμους, ο κ. Χούπης απάντησε ότι απαιτείται συμπόρευση της τεχνολογίας που παίζει καθοριστικό ρόλο, με τον ανθρώπινο παράγοντα ο οποίος με την κατάλληλη χρήση της τεχνολογίας δίνει αποτελέσματα, και ανέφερε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως η χρήση drones ή τα χτυπήματα ακριβείας.

Στην εποχή των σύγχρονων πολέμων, απαιτείται συμπόρευση της τεχνολογίας που παίζει καθοριστικό ρόλο, με τον ανθρώπινο παράγοντα ο οποίος με την κατάλληλη χρήση της τεχνολογίας, δίνει αποτελέσματα

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε διεξοδικά και στο κρίσιμο ζήτημα της ανθεκτικότητας στον χρόνο όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει υπερβεί τις 1.000 ημέρες, υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό της ρόλο και ότι απαιτείται μέριμνα για να έχουμε αποτελέσματα.

Σε ερώτηση σχετικά με την σημερινή εικόνα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε σύγκριση με τα επιτεύγματα της αντίστοιχης τουρκικής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απάντησε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο όμως η Ελλάδα δε χρειάζεται να εστιάσει σε αυτό, αλλά ως χώρα να μπορέσουμε να έχουμε δική μας αμυντική βιομηχανία με ικανατότητα υποστήριξης επιχειρησιακών δυνατοτήτων, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για εγχώρια αμυντικά συστήματα.

Λόγω κρίσης είχαμε μια κάμψη, σημείωσε ο κ. Χούπης, ο οποίος ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος με τα σύγχρονα εξοπλιστικά προγράμματα που δίνουν ρόλο σταδιακής ανάπτυξης στην αμυντική μας βιομηχανία, ώστε να μπορούμε ως χώρα να υποστηρίξουμε την ανθεκτικότητα και την αυτοτελή διαχείριση των αναγκών μας.

Αναφέρθηκε επίσης στο στο ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα και δίνει τη δυνατότητα σε startups ώστε μια ιδέα που έχουν σε βαθμό ωριμότητας, με την προϋπόθεση της διττής χρήσης (για αμυντικό σκοπό ή για πολιτική προστασία), να μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Τόνισε δε και την ανάγκη μαζικής παραγωγής που μπορούν να προσφέρουν μεγάλες εταιρείες σε συμπόρευση με άλλες εταιρείες και ανάλογες επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σημαντικές εξαγωγές προϊόντων.

Ο κ. Χούπης τέλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του λεγόμενου υβριδικού πολέμου, τονίζοντας ότι υπάρχει στοχευμένη παρακολούθηση σε φαινόμενα παραπληροφόρησης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εντοπισμό τυχόν ψευδών ειδήσεων, ότι όλος ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση και ότι είναι ταγμένες για το καλύτερο όσον αφορά την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News