«Σύμμαχο» στις προσπάθειές τους για να πείσουν την κυβέρνηση ότι οι αυξήσεις φόρων στον τουρισμό πλήττουν την ανταγωνιστικότητά του, βρήκαν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στο πρόσωπο του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη.

Τέλος παρεπιδημούντων

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας (28/11/2024) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κολιάδης τάχθηκε κατά της αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι οι κάτοικοι της Ρόδου ζουν από τον τουρισμό και «να μην βάλλεται κι άλλο» με φόρους και τέλη που δεν έχουν καμία σχέση με την ανταποδοτικότητά τους στο νησί.

Ρόδος: Αίτημα για να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συγκεκριμένα είπε: «Γίνεται μια προσπάθεια ώστε το τέλος παρεπιδημούντων από 0,50 που πάει στο 0,75 να μην ισχύσει από 1/1/2025, αλλά να καταφέρουμε να το πάρουμε στο δεύτερο εξάμηνο. Με αυτόν τον τρόπο να καταλάβουν όλοι ότι απ’ αυτό το οποίο ζούμε όλοι σ’ αυτό το νησί που έχει να κάνει με τον τουρισμό, να μην βάλλεται κι άλλο.

»Αρκετά θα λέγαμε ταλαιπωρούμε ένα προϊόν όπως είναι αυτό το τουριστικό, το οποίο δίνει άπειρα έσοδα σ’ αυτό το νησί. Με τις πολιτικές που χαράσσονται μόνο καλό δεν του κάνουν, είτε αυτό λέγεται τέλος ανθεκτικότητας που ξαφνικά απο τα 4 ευρώ πήγε στα 10 ευρώ και ξανά πάλι θα πάμε στα 15 ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο τα 4 γίνονται 15, αντιλαμβάνεστε ότι κοντά τα 60 εκατομμύρια το 2024 θα γίνουν 100 εκατομμύρια το 2025, δεν μένει ούτε ένα ευρώ στο νησί μας».

Εναλλακτικές πηγές εσόδων

Ακούγοντας την τοποθέτηση Κολιάδη, οι τουριστικοί φορείς της Ρόδου έσπευσαν να χαιρετίσουν την απόφαση αυτή, σημειώνοντας ότι η πίστωση χρόνου θα δώσει τη δυνατότητα για εκτενή διαβούλευση με σκοπό την εύρεση εναλλακτικών πηγών εσόδων,  ώστε τελικά να μην απαιτηθεί η αύξηση του συγκεκριμένου τέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλοι τουριστικοί Δήμοι μελετούν το ενδεχόμενο να μην κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους παρέχεται από τη νομοθεσία για αύξηση κατά 50% του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων. Θεωρούν πως ενδεχόμενη αύξηση του συγκεκριμένου τέλους θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ορίων τους, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα του προορισμού. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους επισκέπτες, οδηγώντας σε πτώση της τουριστικής κίνησης, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και την απασχόληση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Σκόπελος: Βρίσκεται ανάμεσα στους 10 προορισμούς της Ευρώπης με τις καλύτερες παραλίες για το 2025
Τουρισμός |

Το ελληνικό νησί ανάμεσα στους 10 προορισμούς της Ευρώπης με τις καλύτερες παραλίες

Ελικοειδή πλακόστρωτα δρομάκια με λευκά και μπλε σπιτάκια, ατελείωτη θέα στο απαστράπτον Αιγαίο, παραθαλάσσιες ταβέρνες με φρέσκο ​​ψάρι και μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας

ΕΟΤ: Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο
Τουρισμός |

ΕΟΤ: Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο

Από τις 9 έως τις 12 Ιανουαρίου πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο η έκθεση «A jewel made in Greece», στο πλαίσιο της 11ης συνάντησης δημιουργών κοσμήματος της φερώνυμης πλατφόρμας