
Γερμανία και Γαλλία πλέον είναι οι μεγάλοι «ασθενείς», με τους άλλοτε «τελευταίους», από αδύναμοι κρίκοι να γίνονται ηγέτες μιας Ευρώπης που βλέπει τους ισχυρούς να βρίσκονται σε μεγάλα προβλήματα.
Αυτό αναφέρει η HSBC, η οποία αξιολογώντας τις οικονομίες της Ευρώπης διαπιστώνει ότι πλέον οι «μεγάλοι» αντιμετωπίζουν σημαντικές αδυναμίες, ενώ η περιφέρεια έχει βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό turnaround. Μεταξύ αυτών και ένα μεγάλο success story, όπως η Ελλάδα.
HSBC: Ο κίνδυνος ενός… γκρεμού στην Ευρωζώνη μετά το 2026

Η ανάκαμψη της περιφέρειας
Σύμφωνα με την HSBC, η περιφέρεια της Ευρώπης… πετάει. Μετά από μια σφοδρή δημοσιονομική κρίση, οι λεγόμενες χώρες της περιφέρειας, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρος, επλήγησαν πολύ περισσότερο από τον “πυρήνα” Ευρωζώνης, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.
Η Ισπανία και η Ιρλανδία «πλήρωσαν» μια φούσκα των ακινήτων, ενώ οι άλλες τρεις «πλήρωσαν» πολλά χρόνια δημοσιονομικής σπατάλης, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες.
…αλλά μετά από χρόνια οικονομικού πόνου…
Η διόρθωση αυτών των ανισορροπιών χρειάστηκε χρόνια επώδυνης δημοσιονομικής λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιβληθείσα λιτότητα αποδείχτηκε αυτοκαταστροφική, καθώς οι απότομες συρρικνώσεις του ΑΕΠ κατέληξαν να ωθήσουν τα επίπεδα του χρέους ακόμη υψηλότερα.
Υπήρχαν και πολιτικές συνέπειες. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ψήφισε μια λαϊκιστική κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – 2015), με μια έντονα ευρωσκεπτικιστική ατζέντα που παραλίγο να ωθήσει τη χώρα από την ευρωζώνη.
Το 2018, μια λαϊκιστική κυβέρνηση που συνδύαζε τη σκληρή Αριστερά και τη σκληρή Δεξιά ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία, δημιουργώντας ανησυχίες στην αγορά και διευρύνοντας τα spreads των κρατικών ομολόγων. Από πολλές απόψεις, οι πολιτικές συνέπειες εξακολουθούν να είναι αισθητές, αναφέρει η HSBC.
… έχουν γνωρίσει ένα αξιοσημείωτο turnaround
Ωστόσο, μόλις δέκα χρόνια μετά την κρίση της ευρωζώνης –και με μια πανδημία και την ενεργειακή κρίση ενδιάμεσα– αυτές οι χώρες φαίνεται να έχουν γυρίσει επιτέλους σελίδα. Οι πρόσφατοι ρυθμοί ανάπτυξης συχνά ξεπέρασαν τον μέσο όρο της ευρωζώνης (σε ορισμένες περιπτώσεις με μεγάλο περιθώριο), ενώ η συνολική οικονομική κατάσταση φαίνεται πολύ πιο βιώσιμη.
Οι περιφερειακές οικονομίες έχουν τώρα μερικά από τα χαμηλότερα ελλείμματα στην ευρωζώνη, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ιταλία. Τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν μετατραπεί σε πλεονάσματα, εκτός από την Ελλάδα, όπου το εξωτερικό έλλειμμα δέχθηκε πλήγμα κατά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση και δεν έχει ανακάμψει πλήρως.
Βέβαια η Ιταλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σημαντική δημοσιονομική πρόκληση. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να λάβει πρόγραμμα διάσωσης, επομένως, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, δεν χρειάστηκε να υπομείνει τόσο μεγάλο δημοσιονομικό πόνο μετά την κρίση. Και η Ισπανία – η οποία δεν είχε ποτέ δημοσιονομική προσθήκη στη διάσωσή της – εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επίσης ένα σημαντικό έργο εξυγίανσης.
Η περιφέρεια είναι πλέον πιο ανταγωνιστική…
Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας έχουν ωθήσει τα ποσοστά συμμετοχής του εργατικού δυναμικού και διευκόλυναν μια σημαντική προσαρμογή του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και τη βελτιωμένη πρόσβαση σε ξένους επενδυτές, αυτό συνέβαλε στη βελτίωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας αυτών των χωρών.
Επιπλέον, ο τουριστικός τομέας – ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ μόνο ως προς τις ξένες εισπράξεις – ανθεί τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στην αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών στο ΑΕΠ.
Η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα είναι επίσης εμφανής όταν εξετάζονται οι διεθνείς συγκρίσεις. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας, η Ιρλανδία πέρασε από την 24η θέση στην κατάταξη του κόσμου για την ανταγωνιστικότητα το 2011 στην 4η πέρυσι και η Ελλάδα από την 58η στην 47η.


Latest News

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές