![Intel: Το μεγάλο στοίχημα για την ιστορική εταιρεία – Ο ρόλος του Τράμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_intel_microchip.png)
Η εταιρεία κολοσσός στην κατασκευή μικροτσίπ, η Intel, βρίσκεται ενώπιον μιας από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις στην ιστορία της μετά την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου Πατ Γκέσλινγκερ και την συνεχιζόμενη ενίσχυση του ανταγωνισμού, ειδικά στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
Ο Γκέσλινγκερ ήταν διευθύνων σύμβουλος από τον Φεβρουάριο του 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πωλήσεις της Intel έχουν πέσει σχεδόν κατά το ένα τρίτο, η μετοχή της υποχώρησε κατά 61% και η εταιρεία έχασε τη θέση της ως ηγέτιδα στην καθιέρωση προτύπων στην τεχνολογία μικροτσίπ. Η υποχώρηση της μετοχής προβλημάτισε ακόμη περισσότερο τις αγορές, αφού την ίδια περίοδο ο βασικός αμερικανικός δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 53%. Τον περασμένο μήνα επίσης, η Intel έχασε τη θέση της από την Nvidia στον δείκτη Dow Jones Industrial Average, σηματοδοτώντας ένα ακόμη πλήγμα για την κατασκευάστρια μικροτσίπ.
Οι προκλήσεις ξεκίνησαν πριν αναλάβει το τιμόνι ο Γκέλσινγκερ. Επιδεινώθηκαν όμως στην πορεία όταν ο ίδιος ακολούθησε στρατηγική ανάκαμψης που αποδείχτηκε ιδιαίτερα δαπανηρή, αφού ξεκίνησε την παραγωγή ημιαγωγών και για άλλες εταιρείες. Η πολιτική αυτή ήταν πολλά υποσχόμενη αλλά ταυτόχρονα απαιτούσε δισεκατομμύρια επενδύσεις για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής.
Intel: Συνεχίζεται η περιδίνιση στην Intel- Παραιτήθηκε ο CEO Πατ Γκέλσινγκερ
Η Intel είχε θέσει το δικό της στόχο να γίνει έως το 2030 ο δεύτερος μεγαλύτερος κατά παραγγελία κατασκευαστής μικροτσίπ στον κόσμο, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά όσο θα ήθελε αφού έμεινε πίσω κυρίως στον τομέα της εξέλιξης τεχνολογίας για ΑΙ.
Ο ρόλος του Τραμπ στο μέλλον της Intel
Η επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω πορεία της εταιρείας. Ο Βιβέκ Ραμασουάμι, ο οποίος μαζί με τον Ίλον Μασκ θα ηγηθεί του νέου αποκαλούμενου Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να χορηγήσει επιδότηση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Intel παρ΄τα προβλήματά της. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον νόμο Μπάιντεν για τη στήριξη των εταιρειών κατασκευής μικροτσίπ ως σπάταλη κεφαλαίων, αλλά ταυτόχρονα ανησυχεί και για την διαφαινόμενη κυριαρχία της Ταϊβάν στην παραγωγή τέτοιων ημιαγωγών. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή μεταξύ του να σώσει την Intel από τα προβλήματά της, ή να στηριχθεί περισσότερο στην TSMC η οποία ήδη κατασκευάζει τρεις προηγμένες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αμερική.
Μεγάλες ζημιές και απολύσεις
Η απομάκρυνση του Γκέσλινγκερ ήλθε μετά την ανακοίνωση ζημιών 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τριμηνιαία αποτελέσματα της Intel τον περασμένο μήνα, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της. Τον Αύγουστο η εταιρεία ανέστειλε την καταβολή μερίσματος για πρώτη φορά από το 1992 και ανακοίνωσε σχέδια να απολύσει το 15% των περίπου 130.000 εργαζομένων της.
Η προσπάθειά του να οδηγήσει την εταιρεία στην ανάκαμψη δεν ήταν καθόλου εύκολη από την αρχή. Η Intel εξακολουθούσε να κυριαρχεί στην αγορά μικροτσιπ για κέντρα δεδομένων και υπολογιστές αλλά όχι στην αγορά μικροτσίπ για κινητά τηλέφωνα. Επίσης φάνηκε ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για τη μεγάλη ανάπτυξη του ΑΙ. Επιπρόσθετα είχε επίσης μείνει πίσω στην παραγωγή ημιαγωγών αιχμής από την TSMC, την ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής μικροτσιπ.
Το σχέδιο του Γκέσλινγκερ ήταν να διαχωρίσει τα τμήματα σχεδιασμού και παραγωγής της εταιρείας. Η στρατηγική αυτή δεν απέδωσε όμως και η Intel διέθεσε 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκαταστάσεις παραγωγής σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες – ακριβώς τη στιγμή που τα κέρδη της εξατμίζονταν, δείχνουν στοιχεία του Economist. Επίσης η βασική της δραστηριότητα των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας (CPU) για υπολογιστές έχει επιβραδυνθεί καθώς η AMD, μεγάλος ανταγωνιστής της Intel από παλιά, κατάφερε να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
![Συνάλλαγμα: Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς – Τι φέρνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/trader-wall-768x512-1-600x400.jpg)
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
![Ζιμπάμπουε: Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mosi-oa-tunya-gold-coin.jpg)
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
![AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Northvolt-600x343.jpeg)
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
![Βραζιλία: Διαψεύδονται οι φήμες για επιβολή φόρου στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/HADDAH-FERNANDO-22_BRZ.jpg)
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
![Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-09T093133Z_1921782028_RC2WQCA1BVCO_RTRMADP_5_RUSSIA-USA-TRUMP-PUTIN-600x400.jpg)
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ
![Ινδία: Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_india_defence2-600x352.png)
Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού απο την Ινδία
Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών της Ινδιας θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 210 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,4 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά