Την άρση του στρατιωτικού νόμου ενέκρινε απόψε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρόεδρος Γιουν λίγη ώρα αφότου προανήγγειλε την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Γιουν κήρυξε σήμερα στρατιωτικό νόμο – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα –, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του.

Γεωργία: Σκηνές βίας μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών

Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.

Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.

Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε». Οπως ήταν φυσικό, η αιφνιδιαστική κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Διάγγελμα

Σε ένα αιφνιδιαστικό τηλεοπτικό διάγγελμα αργά το βράδυ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο, επικαλούμενος την ανάγκη να προστατευθεί το έθνος από τις κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να αντιμετωπιστεί αυτό που περιέγραψε ως «αντικρατικά στοιχεία».

Ο πρόεδρος Γιουν δήλωσε ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη για να διαφυλαχθεί η φιλελεύθερη συνταγματική τάξη της χώρας και να απομακρυνθούν οι φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις από τη Νότια Κορέα. Ενώ υποστήριξε ότι δεν είχε άλλη επιλογή, δεν διευκρίνισε τα μέτρα που θα συνόδευαν την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Άμεσες αντιδράσεις

Πλήθος κόσμου έχει αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή της Νότιας Κορέας, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της χώρας, ενώ οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Οι πρώτες εικόνες δείχνουν αστυνομικούς να φυλάνε την είσοδο του κοινοβουλίου και να απομακρύνουν βίαια τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικές δυνάμεις αναπτύσσονται εντός του κοινοβουλίου, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα κάνουν κύκλους από πάνω.

Η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση.

Οι μετοχές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν εν μέσω αναταραχών.

Ο διοικητής του στρατιωτικού νόμου Στρατού, Στρατηγός Παρκ Αν-σου επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και απαγορεύει όλες τις πολιτικές δραστηριότητες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και τις λειτουργίες της Εθνοσυνέλευσης, των τοπικών συμβουλίων και των πολιτικών κομμάτων.

Η αντιπολίτευση

Ο Λι Τζάε-Μιούνγκ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, μεταδόθηκε σε ζωντανή ροή πάνω από τα οδοφράγματα της Εθνοσυνέλευσης, σε μια δραματική επίδειξη κατά του στρατιωτικού νόμου.

Ο υπουργός Άμυνας καλεί τον στρατό να «βρίσκεται σε ετοιμότητα»

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ Χιουν κάλεσε τον στρατό να ενισχύσει την ετοιμότητά του μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου.

Ο Κιμ διέταξε επίσης μια συνάντηση των βασικών διοικητών, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

«Το υπουργείο έχει μεταβεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου να διατάσσονται να προσέλθουν στην εργασία τους και τους διοικητές των ταγμάτων και των μεγαλύτερων μονάδων να τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι εξελίξεις έξω από το Κοινοβούλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψηφίζει για να εμποδίσει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Σε ρεπορτάζ από τη Σεούλ, δημοσιογράφος του Al Jazeera λέει ότι το ερώτημα τώρα είναι αν ο πρόεδρος Γιουν θα εφαρμόσει την ψηφοφορία του κοινοβουλίου καθώς το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Ο Γου Σον Σικ, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, είπε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έχει καταστεί «άκυρη» αφού η συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί την άρση του με ομοφωνία (190-0).

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης απαίτησε από τους στρατιώτες και την αστυνομία να εγκαταλείψουν τον χώρο με τους βουλευτές να επευφημούν.

Εντωμεταξύ στρατιωτικά οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους.

Μετά το ψήφισμα, στρατιωτικές ομάδες φαίνεται να έχουν εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Τι λέει το Σύνταγμα

Το σύνταγμα της χώρας ορίζει: «Όταν η Εθνοσυνέλευση ζητά την άρση του στρατιωτικού νόμου με την ταυτόχρονη ψήφο της πλειοψηφίας του συνόλου των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ο Πρόεδρος πρέπει να συμμορφωθεί».

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι και οι 190 νομοθέτες που είναι παρόντες στην 300 εδρών Εθνοσυνέλευση ψήφισαν υπέρ του μέτρου.

Το σύνταγμα της χώρας ορίζει: «Όταν η Εθνοσυνέλευση ζητά την άρση του στρατιωτικού νόμου με την ταυτόχρονη ψήφο της πλειοψηφίας του συνόλου των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ο Πρόεδρος πρέπει να συμμορφωθεί».

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι και οι 190 νομοθέτες που είναι παρόντες στην 300 εδρών Εθνοσυνέλευση ψήφισαν υπέρ του μέτρου.

Εκκλήσεις για την παραπομπή του Γιουν

Οι άνθρωποι που είναι συγκεντρωμένοι έξω από την Εθνοσυνέλευση έχεουν ξεσπάσει σε εκκλήσεις για την παραπομπή του Γιουν.

Το κάλεσμα αυτό δεν είναι καινούργιο- τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει αρκετές συγκεντρώσεις από ανθρώπους που δεν ψήφισαν τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ και αισθάνονται ότι η συντηρητική κυβέρνηση τους κρατάει πίσω.

Tώρα με αυτή τη μεγάλη κίνηση του προέδρου σόκαρε ακόμη και ορισμένους από τους στενότερους συνεργάτες του.

Ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

Ο Χαν Ντονγκ Χουν, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στη Νότια Κορέα, δήλωσε ότι λυπάται για τη δήλωση του Γιουν.

Σε μήνυμά του στο Facebook, δήλωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος δεν ισχύει πλέον μετά την ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Χαν δήλωσε ότι η άσκηση δημόσιας εξουσίας από τον στρατό και την αστυνομία με το πρόσχημα του στρατιωτικού νόμου είναι παράνομη και προέτρεψε έντονα ενάντια σε κάθε ενέργεια που μπορεί να παραβιάζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Οι ΗΠΑ ποστηρίζουν το «κράτος δικαίου»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ και η Ουάσινγκτον ανησυχεί σοβαρά για τις εξελίξεις εκεί, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ λέει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μια λύση που να ακολουθεί το «κράτος δικαίου».

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στη ΡΟΚ», δήλωσε ο Κάμπελ, αναφερόμενος στη Νότια Κορέα με την επίσημη ονομασία της, Δημοκρατία της Κορέας.

«Έχουμε κάθε ελπίδα και προσδοκία ότι οι όποιες πολιτικές διαφορές θα επιλυθούν ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου», είπε.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η συμμαχία μας με τη ΛΔΚ είναι ακλόνητη και στεκόμαστε στο πλευρό της Κορέας στην εποχή της αβεβαιότητάς της».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα

Ο πρέσβης Φίλιπ Γκόλντμπεργκ τηρεί την τρέχουσα γραμμή της Ουάσιγκτον, η οποία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να καταδικάσει τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Η κατάσταση είναι ρευστή

Ο Γκόλντμπεργκ έγραψε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεούλ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «παρακολουθούν στενά την πρόσφατη κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν».

«Η κατάσταση είναι ρευστή», πρόσθεσε ο πρεσβευτής σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου της Νότιας Κορέας «ανησυχητική», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι «η κατάσταση είναι ανησυχητική» προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε στενά».

Ο ΟΗΕ παρακολουθεί την κατάσταση

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προέβη σε περιορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα.

«Ο γενικός γραμματέας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα αεροπλάνο επιστροφής στη Νέα Υόρκη, αλλά προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και με ανησυχία. Αλλά σε αυτό το σημείο, αυτό είναι το μόνο που έχω να πω», δήλωσε ο Ντουζαρίκ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα