Με ανοιχτές συρράξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν μια «τρομερή απειλή» από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα εάν η Ουκρανία πιεστεί να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με όρους που είναι ευνοϊκοί για τη Μόσχα.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των αντιπάλων των ΗΠΑ έθεσε σε κίνδυνο την Αμερική καθώς ζήτησε από τον εκλεγμένο πρόεδρο να παραμείνει με το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.
Ζελένσκι: Ζητά όπλα και εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πριν διαπραγματευτεί με τη Ρωσία
Ο Ρούτε ανέδειξε τους κινδύνους από τη Ρωσία που προμηθεύει πυραυλική τεχνολογία στη Βόρεια Κορέα και μετρητά στο Ιράν. Σε μια προφανή αναφορά στην Ταϊβάν, είπε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο στο μέλλον εάν δεν υπάρξει καλή συμφωνία [για την Ουκρανία]».
«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου έχουμε Κιμ Γιονγκ Ουν ,τον Ρώσο ηγέτη, τον Σι Τζινπίνγκ και το Ιράν, επειδή καταλήξαμε σε μια συμφωνία που δεν είναι καλή για την Ουκρανία, γιατί μακροπρόθεσμα αυτό θα είναι τρομερή απειλή για την ασφάλεια όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τις ΗΠΑ», είπε στην πρώτη του συνέντευξη ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.
Ο Ρούτε επισείει κινδύνους για αφύπονιση Τραμπ
Ο Ρούτε εξήγησε ότι είχε μιλήσει γι αυτό στον Τραμπ στη συνάντησή τους στη Φλόριντα στις 22 Νοεμβρίου, ως μέρος μιας προσπάθειας να πείσει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να παραμείνει δεσμευμένος με τους δυτικούς συμμάχους και να συνεχίσει την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Κοιτάξτε την πυραυλική τεχνολογία που αποστέλλεται τώρα από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί τρομερή απειλή όχι μόνο για τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, αλλά και για την ηπειρωτική επικράτεια των ΗΠΑ», είπε ο Ρούτε στον Τραμπ.
«Το Ιράν παίρνει χρήματα από τη Ρωσία με αντάλλαγμα, για παράδειγμα, πυραύλους, αλλά και τεχνολογία drone. Και τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, αλλά και για την κατεύθυνση της σύγκρουσης πέρα από την περιοχή» σημείωσε.
«Έτσι το γεγονός ότι το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται τόσο στενά»…[σημαίνει] αυτά τα διάφορα μέρη του κόσμου όπου η σύγκρουση είναι, και πρέπει να τα διαχειρίζονται πολιτικοί, συνδέονται όλο και περισσότερο» εξήγησε ο Ρούτε.
«Και υπάρχει ένας Σι Τζινπίνγκ που παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τι προκύπτει από αυτό», πρόσθεσε, σε μια προφανή αναφορά στους φόβους ότι εάν επιτραπεί στη Ρωσία να καταλάβει μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας, ο Σι μπορεί να βρει την αυτοπεποίθηση ώστε να χρησιμοποιήσει βία κατά της Ταϊβάν. «Αυτά ήταν τα σημεία που έθεσα».
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την προεδρία, ο Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε «24 ώρες». Επέλεξε τον πρώην στρατηγό Κιθ Κέλογκ ως ειδικό απεσταλμένο του για την Ουκρανία και τη Ρωσία, ο οποίος ζήτησε να παγώσουν οι υπάρχουσες γραμμές στο μέτωπο ώστε να αναγκαστούν Κίεβο και Μόσχα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Καλό παρελθόν μεταξύ Ρούτε και Τραμπ
Ο Ρούτε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο έχει καλό ιστορικό συνεργασίας με τον Τραμπ κατά την πρώτη του προεδρία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ώθησης του 2018 προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνα, προκειμένου να αποτρέψουν την απειλή του Τραμπ να αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη συμμαχία.
«Έχουμε μια δυνατή σχέση. Συμπαθούσαμε ο ένας τον άλλον όταν ήμουν στην προηγούμενη θέση μου όταν ήταν πρόεδρος. Και αισθάνομαι ότι μπορούμε να εργαστούμε από την ίδια βάση. Και σας βοηθά να διαπιστώσετε ότι είναι πραγματικά ευχάριστο να συνεργάζεστε».
Ο Ρούτε θα προεδρεύσει της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, όπου ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουκρανίας ζήτησε να δοθεί επίσημη πρόσκληση στη χώρα για ένταξη στη συμμαχία, κάτι που οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ειδικότερα, έχουν αποκλείσει στο εγγύς μέλλον. .
Ο γενικός γραμματέας είπε ότι η αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι πριν από οποιεσδήποτε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες είναι πιο σημαντική από τη συζήτηση για το πότε θα μπορούσε να προσφερθεί η ένταξη.
Προτεραιότητα ενίσχυσης Ζελένσκι
«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι όποτε ο Ζελένσκι αποφασίζει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος» τόνισε ο Ρούτε. «Αυτό για μένα είναι πλέον η νούμερο ένα προτεραιότητα».
Είπε ότι η αλληλουχία των ειρηνευτικών συνομιλιών και η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ «είναι κάτι για το οποίο οι σύμμαχοι διαβουλεύονται σαφώς μεταξύ τους για το ποιο θα μπορούσε να είναι το καλύτερο επόμενο βήμα και πώς να εργαστούν σε αυτό».
«Αλλά αυτό που τους λέω πάντα όταν με ρωτούν: Καλά, όλα αυτά είναι πολύ ωραία και πρέπει να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις, αλλά για το άμεσο μέλλον, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να φέρετε τη στρατιωτική σας βοήθεια στην Ουκρανία, ιδιαίτερα αντιαεροπορική άμυνα, αλλά και τα επιθετικά συστήματα που χρειάζονται για να διεξάγουν έναν πόλεμο», πρόσθεσε.
Latest News
Η ατζέντα Ανδρουλάκη στη σημερινή συνάντηση με Μητσοτάκη
Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθούν απόψε σε θεσμικό τετ-α-τετ για πρώτη φορά. Τι λένε στη Χαρ. Τρικούπη
Στη κόψη του ξυραφιού η Γαλλία - Το απόγευμα η πρόταση μομφής
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ - Οι επιπτώσεις στις αγορές
Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ κατηγορεί την αντιπολίτευση για τη στάση της
Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας υποστήριξε ότι χρειάζεται χρόνο και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για έλλειψη συνεργασίας
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αλέξης Τσίπρας: Δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη για ΠτΔ και οικονομία – Τι είπε για Μέρκελ
«Ποταμός» ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο OT FORUM - Μίλησε για όλους και για όλα - Εξαπέλυσε πυρά στον Κ. Μητσοτάκη και κατέρριψε τους μύθους που συνόδευσαν την κυβέρνησή του
Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος που κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ ήρθε αντιμέτωπος με χαμηλά ποσοστά αποδοχής λόγω διαφόρων αντιπαραθέσεων και σκανδάλων.
ΟΤ FORUM - Δούκας: Η αύξηση στα τέλη είναι ανταποδοτική και μπορεί να απορροφηθεί
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μίλησε στο 4ο OT FORUM για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση
Η κυβέρνηση στη Νότια Κορέα ενέκρινε την άρση του στρατιωτικού νόμου
Ο Πρόεδρος της χώρας είχε κηρύξει στρατιωτικό νόμο – Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα
Στρατιωτικό νόμο κήρυξε η Νότια Κορέα - Έκτακτο διάγγελμα από τον πρόεδρο της χώρας
Ο Γιουν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λέγοντας ότι το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Κορέας είχε παραλύσει τις κρατικές δραστηριότητες.
Χαρίτσης: «Έχουμε το πιο άδικο φορολογικό σύστημα»
Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε στο 4ο OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος