Η προώθηση του brandname «Nature Greece» γίνεται πράξη από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) με κονδύλια της τάξης των 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως προέκυψε από συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών. Βασικός στόχος είναι η προώθηση των 446 περιοχών Natura που υπάρχουν στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία από το 2020.
ΟΤ FORUM – Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται μαζί με την παραγωγικότητα
Παπαδοπούλου: Πώς θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης
«Προσπαθούμε να ομογενοποιήσουμε την προστασία σε αυτές τις 446 περιοχές» ανέφερε η Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος ΟΦΥΠΕΚΑ, συμπληρώνοντας πως οι συγκεκριμένες περιοχές καλυπτουν περίπου το 30% του χερσαίου και το 20% του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ακόμη, η ίδια συμπλήρωσε πως «δε θέλουμε οι συγκεκριμένες περιοχές να είναι αποκλεισμένες από την ανθρώπινη παρουσία» για να συμπληρώσει πως «Ένα από αυτά που κάνουμε είναι να γνωμοδοτούμε για τα έργα που γίνονται σε αυτές τις περιοχές. Η παρουσία του ανθρώπου μέσα σε αυτά είναι σημαντική».
Παράλληλα, η κα Παπαδοπούλου σημείωσε ότι έχει εγκριθεί ένα κονδύλι ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να «τρέξει» το branding του Nature Greece, όπου, μεταξύ άλλων θα δίνει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που προέρχονται από τις συγκεκριμένες περιοχές. Ακόμη, ένα μέρος από τα χρήματα αυτά (37 εκατ. ευρώ) θα αφορούν στη δημιουργία, συντήρηση και ανάδειξη μονοπατιών (έγιναν 170 προτάσεις από δήμους και περιφέρειες και ήδη βγήκαν οι πρώτες περιοχές), ενώ ένα άλλο (36 εκατ. ευρώ) θα αφορά τη φύλαξη και παρακολούθηση των περιοχών αυτών με αυτοκίνητα, σκάφη και drones.
Μακαντάση: Όφελος 2 δισ. και επιπλέον 15.000 θέσεις εργασίας
Από την πλευρά της, η Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις, ανέφερε ότι έχουν γίνει 2 μεγάλες έρευνες. Όπως είπε, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα: «Αν το 40% των περιοχών αξιοποιούνται με σεβασμό στο περιβάλλον, τότε αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έως 2 δισ. ευρώ ετησίως στα ελληνικά ταμεία και να δημιουργηθούν 15.000 νέες θέσεις εργασίας
Αναφερόμενη στη δεύτερη μελέτη που πραγματοποίησε η διαΝΕΟσις, σε συνεργασία του ΟΦΥΠΕΚΑ και με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σημειώνοντας: «Έχουμε μετακινηθεί και ο σύγχρονος τουρίστας είναι πολυκινητρικός», για αυτό και πρέπει «Να δούμε πώς μπορούμε να στρέψουμε τον τουρισμό σε αυτές τις περιοχές και με αυτόν τον τρόπο να τις προστατεύσουμε». Όπως εξήγησε «Υπάρχει αναπτυξιακή προσέγγιση», ενώ πρόσθεσε πως είναι «Πυλώνας η τοπική κοινωνία».
Χριστοπούλου: Αναμένουμε τα προεδρικά διατάγματα για τους κανόνες στις περιοχές αυτές
Παράλληλα, η Ιόλη Χριστοπούλου, Συνιδρύτρια και Διευθύντρια πολιτικής στο theGreenTank αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που τέθηκαν από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Η πρώτη ήταν να υπάρχει «κεντρικός σχεδιασμός» και «ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης» των ζητημάτων αναφορικά με τον θεσμό των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, συμπληρώνοντας ότι οι οδηγίες «θα έπρεπε να δίνονται οριζόντια».
Η δεύτερη αφορούσε την «επαρκή χρηματοδότηση», προκειμένου να «βρει πόρους για λειτουργία και στελέχωση αλλά και να υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις» κάτι το οποίο επιτεύχθηκε και με την παρουσία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η τρίτη αφορούσε τη «συμμετοχική διακυβέρνηση», προσθέτοντας πως θα έπρεπε «Να εμπλακούν οι τοπικοί πολίτες».
Μάλιστα, η ίδια επισήμανε ότι το «Στοίχημα είναι το πώς θα αγκαλιάσουν (σ.σ το συνολικό εγχείρημα) οι τοπικές κοινωνίες», κάτι που θα ωφελήσει την προσπάθεια της προστασίας των περιοχών αυτών. Όπως παρατήρησε «Δεν έχουμε τους κανόνες προστασίας μέσα σε κάθε τέτοια περιοχή. Αναμένουμε τα προεδρικά διατάγματα», συμπληρώνοντας ότι όταν αυτό θα συμβεί θα βοηθηθούν και οι επίδοξοι επενδυτές.
Και κατέληξε: «Για αυτό υπάρχει πρωτοβουλία για το πώς θα δημιουργηθεί μια ταυτότητα όπως το Nature Greece» για να συμπληρώσει πως «Θα δώσει τόνωση και στον τουρισμό».