Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα, τις προκλήσεις, αλλά και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μίλησε ο Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος, διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της OTS, από το βήμα του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο κ. Αποστολόπουλος, η εταιρεία του οποίου εμπλέκεται  στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, τόνισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί τον καταλύτη για την αναβάθμιση του δημοσίου τομέα, ο οποίος αποκτά πιο φιλικό πρόσωπο απέναντι στον πολίτη».

Τονίζει, ότι βασικό πλεονέκτημα της διαδικασίας αυτής είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας  στις εσωτερικές διεργασίες των οργανισμών, με την αυτοματοποίηση των αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματική μείωση του χρόνου. Παράλληλα, παρέχονται πολλαπλές υπηρεσίες εξωστρέφειας προς τους πολίτες.

Ο δρ. Αποστολόπουλος εξηγεί ότι ο πολίτης μπορεί πλέον να συνδιαλέγεται με το δημόσιο κάθε ώρα της ημέρας, και κάθε ημέρα της εβδομάδας από το γραφείο ή το σπίτι του. Θύμισε τις εικόνες με τις τεράστιες ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες: «Στόχος μας είναι εξαλειφθούν ή έστω να ελαχιστοποιηθούν οι  ουρές και αυτό θα είναι προς μεγάλο όφελος των πολιτών». Και συνεχίζει: «Εξοικονομούνται πόροι, εξοικονομούνται δεκάδες χιλιάδες εργατώρες με μια απλή λειτουργία».

Τα πιο σημαντικά βήματα

Ερωτηθείς για τα πιο σημαντικά βήματα που έχουν γίνει , τόνισε ότι όσοι ασχολούνται με την πληροφορική μπορούν να διαπιστώσουν ότι το πιο σημαντικό έργο είναι το gov.gr, το οποίο δίνει μια πολιτοκεντρική προσέγγιση.

Ο δρ. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε επίσης, στα οφέλη από την άυλη συνταγογράφηση, τα ηλεκτρονικά ραντεβού, αλλά και την προληπτική ιατρική, που επιτρέπει  σε δύσβατα μέρη να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές ιατρικές  συμβουλές.

Μίλησε για τις ψηφιακές υπογραφές που έχουν βοηθήσει πολύ τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.

«Η βάση εκείνη που βοηθά να έχουμε ορατά αποτελέσματα είναι το κομμάτι της διαλειτουργικότητας» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν είχαμε συστήματα που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ανέφερε, εξηγώντας ότι πριν από μερικά χρόνια είμασταν στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη και πλέον πλησιάζουμε τον  ευρωπαϊκό όρο.

Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να δοθεί πλέον μεγαλύτερο προσοχή στο υπόλοιπο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης.

Τεχνητή νοημοσύνη

Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη υπογράμμισε, ότι όπως κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη χρειάζεται ένας χρόνος ωρίμανσης, και εστιάζεται κυρίως σε ανθρώπους που θα πρέπει να την αξιοποιήσουν, θα πρέπει να εκπαιδευτούν, και να ενημερωθούν για τα οφέλη της. «Είμαστε σε καλό δρόμο», είπε, τονίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια διοίκηση.

Ειδικότερα, για τους δήμους είπε ότι υπάρχει θέληση για ψηφιακό μετασχηματισμό, ωστόσο αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και είναι υποστελεχωμένοι: «Τα εργαλεία υπάρχουν, τα συστήματα υπάρχουν και νομίζω ότι σταδιακά και η τοπική αυτοδιοίκηση θα εξελιχθεί»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
OT FORUM: Κρίσιμες οι ΑΠΕ – Πώς θα μοιραστεί το πλεόνασμα ενέργειας
OT FORUM |

Κρίσιμες οι ΑΠΕ - Πώς θα μοιραστεί το πλεόνασμα ενέργειας

Οι Ζαΰρα Τριβυζά, διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων και Προμήθειας Ενέργειας Φυσικό Αέριο Ελλάδος, Γιώργος Στάμτσης, Γενικός Διευθυντής ΕΣΑΗ, και Χρήστος Βασιλείου, Επικεφαλής Διεύθυνσης Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΠΑ Εμπορίας, μίλησαν στο 4ο OT FORUM