«Φαίνεται ότι όντως έχουμε τουλάχιστον μια πρώτη καλή κίνηση από του δύο raters, τον FTSE και τον S&P, οι οποίοι μας έχουν βάλει σε Watchlist. Αυτό σημαίνει κάτι μεταξύ 1 με 2 χρόνια από τη στιγμή που πατήσουν το κουμπί».

Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, μιλώντας στον δημοσιογράφο του ΟΤ Νίκο Φιλιππίδη, στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ Forum, αναφορικά με την αναμενόμενη αξιολόγηση του ΧΑ από τους δύο οίκους και προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι κάτι για το οποίο η σημερινή διοίκηση εργάζεται τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Αλλαγή κατηγορίας

Όπως επεσήμανε ο κ. Κοντόπουλος, «η ουσία της αλλαγής των δεικτών είναι ότι μεγαλώνει το φάσμα των επενδυτών οι οποίοι μπορούν να κοιτάξουν το ελληνικό χρηματιστήριο. Δεν λέω ότι τα πράγματα δεν θα είναι πιο δύσκολα για εμάς, αλλά νομίζω ότι σαν μια αγορά και με το προϊόν το οποίο έχουμε με τις συγκεκριμένες εταιρείες, πρέπει να προσβλέπουμε στο να είμαστε στην καλύτερη κατηγορία. Νομίζω μας αρμόζει και σαν ευρωπαϊκή αγορά, αλλά το βασικό είναι ότι δίνουμε την ευκαιρία σε επενδυτές οι οποίοι αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να επενδύσουν, όσο και να τους αρέσουν οι εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριό μας περιορίζονται γιατί είμαστε μια αναδυόμενη αγορά. Οπότε αν όντως η παλέτα είναι μεγαλύτερη και όντως έχουμε κάτι καλό να δώσουμε, είναι δύο τα στοιχεία, τα δύο τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Νομίζω υπάρχει χάσμα για το πόσο μεγάλο πλεονέκτημα είναι να παίζεις στην μεγαλύτερη κατηγορία».

Πόσο ευάλωτο θα είναι το ΧΑ στις διεθνείς αναταράξεις

Ερωτηθείς κατά πόσο θα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτο το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε διεθνείς αναταράξεις, ο κ. Κοντόπουλος σημείωσε ότι «Καλώς ή κακώς, αν η στάμπα που έχεις πάνω σου λέει αναδυόμενες αγορές, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι άσχημο, λένε αυτός είναι την αναδυόμενη αγορά, ενώ όταν είσαι αναπτυγμένη αγορά έχεις ίσως ένα περιθώριο να πει κανείς ότι με αυτή την αναπτυγμένη αγορά θα κρατήσει ακόμα καλύτερα. Αρα με αυτήν τη λογική νομίζω αν είχα να διαλέξω μεταξύ των δύο, θα διάλεγα θα διάλεγα την αναπτυγμένη αγορά».

Πρόσθεσε, ωστόσο, με έμφαση ότι «το τι λέει η στάμπα δεν σε προστατεύει. Αυτό που σε προστατεύει είναι τα βασικά, τα ουσιαστικά στοιχεία τα οποία έχει αγορά σου τα οποία μετράνε».

Ο νέος κανονισμός

Σε σχέση με τον νέο κανονισμό και κατά πόσον φοβάται ότι οι ελάχιστοι κανόνες κεφαλαιοποίησης και διασποράς μετοχών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έξοδο κάποιες εταιρείες, ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ ήταν κατηγορηματικός ότι «Πιστεύω ότι αυτοί οι οποίοι θέλουν και πρέπει να μείνουν στην αγορά μας θα μείνουν».

Μεταξύ άλλων επεσήμανε αφενός ότι ήταν αναγκαία η αλλαγή του κανονισμού, καθώς είχε να αλλάξει 20 χρόνια σε βασικά σημεία, αφετέρου ότι εκφράζει τη φιλοσοφία του ΧΑ ότι «η αγορά μας πρέπει να έχει αυτή την έννοια της συναλλακτικής δραστηριότητας, να είναι μια trading αγορά, όχι μια αγορά στην οποία πας και απλώς κάθεσαι και δεν κάνεις τίποτα».

Όπως εξήγησε, «αυτό κατ’ αρχήν προστατεύει τους μετόχους, προστατεύει το επενδυτικό κοινό. Θέλεις να έχεις αρκετή διασπορά, να υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες μετοχές που διαπραγματεύονται, ούτως ώστε να μπορεί να διαμορφώνεται και σωστά η τιμή πάνω στο ταμπλό. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειες κάποιων να χειραγωγήσουν είτε την αγορά είτε τους επενδυτές είναι αρκετά πιο δύσκολες όσο περισσότερη διασπορά έχεις. Άρα αυτό νομίζω ότι πρέπει να το εξασφαλίζουμε και πρέπει να το προστατεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας των εταιρειών μέσα στην αγορά. Και νομίζω ότι αυτό τελικά μας πάει σε ένα άλλο επίπεδο στο οποίο πραγματικά μπορείς να μιλήσεις για μια αγορά η οποία λειτουργεί όσο καλύτερα γίνεται».

Συνεργασίες με άλλα χρηματιστήρια

Οσον αφορά υπάρχουσες ή πιθανές συνεργασίες με άλλα χρηματιστήρια, ο κ. Κοντόπουλος επεσήμανε ότι το ΧΑ έχει ήδη μια πολύ καλή σχέση και συνεργασία με το Χρηματιστήριο Κύπρου, με το Χρηματιστήριο της Σερβίας καθώς και με το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Αλβανίας. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να είμαστε πάρα πολύ ανταγωνιστικοί και να έχουμε προϊόντα τα οποία πραγματικά να δείξουν τη σωστή οργάνωση μιας αγοράς. Από εκεί και πέρα, δεν είναι προτεραιότητά μας. Η προτεραιότητά μου είναι η Ελλάδα. Αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας στην Ελλάδα είμαστε στημένοι σωστά, τεχνολογικά, λειτουργικά, μπορούμε να προσφέρουμε, όπως το κάνουμε ήδη, υπηρεσίες πάρα πολύ καλής ποιότητας και σε άλλους. Τώρα το αν θα υπάρχει ενδιαφέρον από μεγαλύτερα χρηματιστήρια προς εμάς, θα συμβεί σε δύο περιπτώσεις: ή αν δεν κάνουμε εμείς σωστά τη δουλειά μας ή να την κάνουμε πάρα πολύ καλά. Στο ενδιάμεσο δεν είμαι σίγουρος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News