Για το ρόλο του ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας των νέων επαγγελματιών του κλάδου μίλησε στο 4ο ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, o Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ.

«Το ΤΜΕΔΕ είναι ουσιαστικά το όχημα μέσα από το οποίο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, να μπουν σε ένα παραγωγικό μοντέλο και να αναπτυχθούν», είπε ο κ. Μακέδος σημειώνοντας ότι το Ταμείο έχει μεταξύ άλλων και συμβουλευτικό ρόλο.

Σημαντικό εργαλείο οι μικροχρηματοδοτήσεις

Σχετικά με τις μικροχρηματοδοτήσεις, ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ είπε ότι όλη η διαδικασία στην Ελλάδα ξεκίνησε με τη σχετική νομοθέτηση το 2020, η αδειοδότηση του ΤΜΕΔΕ έγινε το 2021 και η έναρξη δανειοδοτήσεων έγινε τον Ιούνιο του 2023. Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 350 δάνεια συνολικής αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν δύο ακόμη αδειοδοτημένες εταιρείες που έχουν εγκρίνει δάνεια αξίας μικρότερης των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστικό, είπε ο κ. Μακέδος, είναι ότι αντίστοιχα στην Ευρώπη δόθηκαν τον περασμένο χρόνο 5,3 δισ. ευρώ μικροδάνεια σε 1,3 εκατομμύρια δανειολήπτες. «Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα δώσει ώθηση αλλά είναι στην αρχή», κατέληξε.

Αναφερόμενος στη σημασία που έχουν αυτά τα μικροδάνεια για τον νέο επαγγελματία, είπε ότι το 64% των δανείων στην Ευρώπη πηγαίνουν σε επιχειρήσεις που δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα. Όπως είπε ο κ. Μακέδος, η διαφορά από τις παραδοσιακές τράπεζες είναι ότι το ΤΜΕΔΕ λειτουργεί εντός του φυσικού του χώρου, γνωρίζοντας τις ανάγκες του επαγγελματία και της αγοράς. «Δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά απέναντι στις τράπεζες, απλά δίνουμε την πρώτη ώθηση στον νέο επαγγελματία, δίνουμε την αρχική ώθηση στον επαγγελματία του κλάδου», σημείωσε.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο νέος επαγγελματίας δεν έχει συνήθως τους τζίρους για να πάει να ζητήσει δάνειο στην τράπεζα, ενώ απαιτείται και τριετής δραστηριότητα.

Για την Attica Bank

Σχετικά με την Attica Bank, ο κ. Μακέδος είπε ότι το ΤΜΕΔΕ είναι ικανοποιημένο με την εξέλιξη, καταρχήν της εξυγίανσης και στη συνέχεια της συνένωσης (με την Παγκρήτια) και τελικά με την ιδιωτικοποίησή της. Όπως είπε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσβαση στη χρηματοδότηση και μετά ανταγωνιστικά επιτόκια. «Οι μικρές εταιρείες στις οποίες απευθύνεται η Attica είναι αυτές που χρειάζονται τέτοια χρηματοδότηση», σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στον παράγοντα κλιματική κρίση αναφορικά με τις επενδύσεις, είπε ότι πρόκειται για μία πολυπαραγοντική συζήτηση ενώ βασικό είναι η ένταξη του κλιματικού κινδύνου στις μελέτες, στα έργα και στις αναβαθμίσεις που γίνονται ώστε να παρέχεται θωράκιση στις υποδομές. «Επιδιώκουμε τεχνολογική αναβάθμιση των εταιρειών ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νέων έργων», είπε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ τονίζοντας την ανάγκη για «εφαρμογή καινοτόμων και συγχρόνως βιώσιμων λύσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News