Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην πέμπτη θέση μετά από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία ανάμεσα σε 75 συμμετοχές – προτάσεις που επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) υπογραμμίζει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και αυτό φάνηκε από τα όσα ανέφεραν οι Νίκος Παπάτσας, Senior Partner EFA Group και αντιπρόεδρος της ΕΕΛΕΑΑ (Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας ), ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Επιχειρησιακής Λειτουργίας της ΕΑΒ, Γεώργιος Καραδήμας και ο Παντελής Τζωρτζάκης CEO του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας, μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο κ. Παπάτσας τόνισε ότι η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα το 1998 και οι προσπάθειες που έκανε τη δεκαετία του 2000 οδήγησαν σε μεγάλες επενδύσεις. Οσον αφορά το κλειδί της επιτυχίας εστίασε στο έμψυχο δυναμικό, την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις.

Ο κ. Τζωρτζάκης εξήγησε ότι λόγος ίδρυσης της του ΕΛΚΑΚ ήταν η καινοτομία στον αμυντικό τομέα και ότι ήδη ο νέος φορέας μετά πέντε μήνες ζωής συμβάλλοντας στην αμυντική καινοτομία. Υπάρχει υψηλή τεχνολογία για άμυνα αλλά και για πολιτική χρήση, είπε ο CEO  του ΕΛΚΑΚ αναφέροντας ως παράδειγμα διττής χρήσης την τεχνολογία που χρησιμποιείται σε drones και σε ταχύπλοα σκάφη. Εξηγώντας πόσο πίσω έχει μείνει η Ευρώπη στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ανέφερε ότι σήμερα εισάγεται το 70% των αμυντικών εξοπλισμών από τρίτες χώρες και ότι απαιτείται η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στην Ενωση.

Ο κ. Καραδήμας αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα της ΕΑΒ από την ίδρυσή της το 1975-78, στην τεράστια εμπειρία της στη συντήρηση οπλικών συστημάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά και στην εξωστρέφεια που ανέπτυξε καθώς πωλούσε υπηρεσίες συντήρησης και στο εξωτερικό όπως για τα αεροσκάφη C130. Σήμερα συμμετέχει σε προγράμματα αναβάθμισης αεροσκαφών όπως των F-16 σε συνεργασία με την Lockheed Martin. Eπίσης η ΕΑΒ κατασκευάζει τμήματα ατράκτου για τα C130J αλλά και τoυ F-16.

Στα 600-700 εκατ. ευρώ ο τζίρος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

Αναφερόμενος στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και τις τάσεις ανάπτυξής της, ο κ. Παπάτσας σημείωσε την σημαντική συμμετοχή 29 ελληνικών εταιρειών σε ερευνητικά πρόγραμματα συνολικής αξίας 920 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου κάνουν 600-700 εκατ. ευρώ τζίρο ενώ απασχολεί περίπου 6000 εργαζόμενους.  Ενδεικτικό των δυνατοτήτων των ελληνικών εταιρειών είναι ότι η χώρα μας κατέλαβε την 5η θέση στα προγράμματα του EDF   με καινοτόμες προτάσεις και ότι σε οικονομική αξία κατέλαβε την 11η θέση παρόλο που με βάση τη θέση του κλάδου στο ελληνικό ΑΕΠ καταλαμβάνουμε την 20η θέση.

Σε αυτό το σημείο εστίασε λέγοντας ότι η αμυντική βιομηχανία καταλαμβάνει το 0,7% του ΑΕΠ ενώ διαθέτουμε το 3,5% του ΑΕΠ σε αμυντικούς εξοπλισμούς και ότι αυτό το μεγάλο χάσμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών πρέπει να γίνουν προσπάθειες να περιοριστεί.

Τέλος ο κ. Καραδήμας επισήμανε ότι η ΕΑΒ στοχεύει σε συνεργασίες με ξένες εταιρείες για αύξηση της συμμετοχής της στην αμυντική βιομηχανία αλλά και σε συνεργασίες με εγχώριες εταιρείες. Αναφέρθηκε στην επιτυχία προγραμμάτων όπως το αντιdrone σύστημα Κένταυρος αλλά και στο πρώτο αμιγώς ελληνικό drone Αρχύτας που έγινε σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
OT FORUM: Κρίσιμες οι ΑΠΕ – Πώς θα μοιραστεί το πλεόνασμα ενέργειας
OT FORUM |

Κρίσιμες οι ΑΠΕ - Πώς θα μοιραστεί το πλεόνασμα ενέργειας

Οι Ζαΰρα Τριβυζά, διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων και Προμήθειας Ενέργειας Φυσικό Αέριο Ελλάδος, Γιώργος Στάμτσης, Γενικός Διευθυντής ΕΣΑΗ, και Χρήστος Βασιλείου, Επικεφαλής Διεύθυνσης Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΠΑ Εμπορίας, μίλησαν στο 4ο OT FORUM