Στην πορεία των αγορών στο νέο γεωπολιτικό τοπίο και τα επενδυτικά καταφύγια, αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, Managing Director Global Head G10 FX Strategy στην Bank of America, μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο κ. Βαμβακίδης κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα σύνθετη πραγματικότητα, τονίζει ότι η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά οι αγορές δεν έχουν πάει άσχημα: «Ειδικά στις ΗΠΑ οι μετοχές φτάνουν συνεχώς σε νέα υψηλά», υπογράμμισε.

Περιέγραψε ένα περιβάλλον με μεγάλη αβεβαιότητα, κυρίως αναφορικά με τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ από το 2025 και για την επόμενη τριετία (μόλις αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ) αλλά και με το αν η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και βελτιωθούν οι οικονομικές προοπτικές.

Ειδικότερα, για τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικό αν οι πολιτικές που θα δούμε από την κυβέρνηση Τραμπ οδηγήσουν τελικά σε πληθωρισμό ή όχι: «Η αλήθεια είναι πως ό,τι έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής για το εμπόριο, τα δημοσιονομικά, και άλλους τομείς, αλλά και για το μεταναστευτικό είναι πολλές φορές αντιφατικά» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τι θα κάνουν τελικά: «Ίσως είναι στημένο όλο αυτό» υποστήριξε.

Εκτίμησε πάντως, ότι αν εφαρμοστούν κάποιες από αυτές τις πολιτικές δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκ νέου πληθωριστικές πιέσεις, με παράλληλη υπερθέρμανση της οικονομίας. Αυτό αναμένεται να ανακόψει την πορεία μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, η οποία όχι μόνο θα σταματήσει τη χαλάρωση, αλλά μπορεί να αρχίσει να  αυξάνει και πάλι τα επιτόκια με πολυάριθμες επιπτώσεις στην αγορά.

Τα προβλήματα σε Γαλλία και Γερμανία

Ο κ. Βαμβακίδης αναφέρθηκε στις ανησυχίες που πηγάζουν από την κατάσταση στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες και τη Γερμανία μετά τις εκλογές. Υποστήριξε μάλιστα, ότι τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Μάριο Ντράγκι, και που κρίνονται απαραίτητες για την Ευρώπη.

Το ευρώ και η ισοτιμία με το δολάριο

Ερωτηθείς για το αν οι εξελίξεις αυτές, αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ευρώ, και να δούμε σύντομα την 1:1 ισοτιμία με το δολάριο (parity), ο αναλυτής της BofA υπογράμμισε ότι στο βασικό σενάριο της τράπεζας δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη: η εκτίμηση για τις αρχές του 2025 είναι στα 1,05 δολ. ανά ευρώ και μετά στο 1,10. Ωστόσο, σε ένα ακραία αρνητικό σενάριο, με τον Τραμπ να προχωράει περαιτέρω με τους δασμούς, δεν αποκλείεται να δούμε το ευρώ να υποχωρεί ακόμα και κάτω από το parity, εκτίμησε.

Εκτός από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Γαλλία και η Γερμανία, ο κ. Βαμβακίδης τόνισε ότι ολόκληρη η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας. Οι χώρες δεν μπορούν να το κάνουν από μόνες τους.

Αναφορικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες, είπε ότι αυτή τη στιγμή οι traders επενδύουν στην Αμερική παρά το γεγονός ότι είναι υπερτιμημένες οι αγορές τόσο των κεφαλαίων όσο και των δολαρίων. Προέβλεψε ότι η εικόνα στην αγορά στην Ευρώπη είναι καλή και πως υπάρχουν ευκαιρίες…

Η περιφέρεια

Ειδικότερα για την Ευρώπη, αναφέρει ότι η αυτή τη στιγμή η πρώην περιφέρεια τα πάει καλύτερα, τόνισε, αναφερόμενος κυρίως στην Ελλάδα και την Ισπανία, και εν μέρει στην Ιταλία: «Υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην πρώην περιφέρεια της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

«Τα δημοσιονομικά είναι σε πολύ καλό δρόμο, και το πλεόνασμα και φέτος θα είναι πάνω από τον στόχο. Το RRF εφαρμόζεται πολύ καλύτερα από άλλες χώρες της  Ευρώπης» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσουμε να απορροφούμε πόρους από το RRF, και να προσελκύουμε επενδύσεις ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου».

«Αν γίνουν παραγωγικές επενδύσεις θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη χωρίς αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τις τράπεζες είπε ότι ενισχύεται ο ρόλος τους, καθώς επεκτείνουν τα δάνεια για να υποστηρίξουν την οικονομία.

Μετά το RRF τι;

Ο κ. Βαμβακίδης ερωτήθηκε επίσης τι θα συμβεί μετά το RRF. Τόνισε ότι πρέπει να το εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο, τώρα που υπάρχει.  Εκτίμησε επίσης, ότι μπορεί οι Βρυξέλλες να το επεκτείνουν  για ένα ή δύο χρόνια.

«Μέχρι τότε η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει για έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό ώστε να χρηματοδοτούνται οι κοινές ανάγκες», είπε, και πρόσθεσε ότι εκτός από όλα τα προηγούμενα είναι πολύ σημαντικό οι επενδύσεις που γίνονται να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον.

Τέλος για την ενέργεια, τόνισε ότι στο βασικό σενάριο της BofA οι τιμές παραμένουν σταθερές με το πετρέλαιο πιο κοντά στα 60 δολ. / ανά βαρέλι καθώς υπάρχει μεγάλη προσφορά: «Πολλά εξαρτώνται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις» υπογράμμισε: «Αν έχουμε επιδείνωση, που θα οδηγήσει σε σε αύξηση των τιμών ενέργειας, δεν αποκλείεται να έχουμε στασιμοπληθωρισμό, κάτι που θα περιορίσει τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σενάριο ρίσκου, και όχι το βασικό μας σενάριο» κατέληξε,.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News