
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τον DAX να συνεχίζει την ανάβασή του πάνω από τις 20.000 μονάδες, με τους επενδυτές όμως να αναμένουν την επερχόμενη ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στο γαλλικό κοινοβούλιο, την Εθνοσυνέλευση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,38%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,28% στις 8.335 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1% στις 20.216 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,66% στις 7.303 μονάδες.
Οδηγούν υψηλότερα τη Wall Street οι Salesforce και Marvell Technology
Μετοχές και μάκρο
Ο κλάδος των αυτοκινήτων βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο καθώς κέρδισε σχεδόν 1% εν μέσω αναφοράς της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera ότι ο Stellantis προσβλέπει στον απερχόμενο Οικονομικό Διευθυντή της Apple, Luca Maestri, για τη θέση του νέου CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η μετοχή της Stellantis κέρδισε 2%.
Κέρδη 1,6% και για τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 5% τον Νοέμβριο. Οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων μοντέλων αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση, είπε η εταιρεία, με τα πλήρως ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα της να αντιπροσωπεύουν το 48% όλων των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν τον περασμένο μήνα.
Επίσης, η μετοχή της Campari σημείωσε άνοδο 4,3%, αφού ο ιταλικός όμιλος αλκοολούχων ποτών όρισε τον ηγέτη της William Grant & Sons, Simon Hunt, ως νέο CEO. Θα διαδεχθεί τον Matteo Fantacchiotti, ο οποίος παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο μετά από μόλις πέντε μήνες στη θέση.
Η εστίαση ήταν και στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου σήμερα το απόγευμα ψηφίζεται το μέλλον της κυβέρνησης μειοψηφίας του Πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, με τις προτάσεις να έρχονται μετά τη χρήση ειδικών συνταγματικών εξουσιών τη Δευτέρα για να περάσει ένα αμφισβητούμενο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Το δεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση που υπέβαλαν οι αριστεροί αντίπαλοί του, αλλά θα υποστηρίξει επίσης τη δική του πρόταση δυσπιστίας. Είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση του Μπαρνιέ να καταρρεύσει μετά την ψηφοφορία.
Στα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νέα έκθεση της Eurostat. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, ο δείκτης μειώθηκε κατά 3,2% στη ζώνη του ευρώ και 3% στην ΕΕ.
Παράλληλα, ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τόσο τις υπηρεσίες όσο και την επιχειρηματική δραστηριότητα της μεταποίησης, διαμορφώθηκε στο 48,3 τον Νοέμβριο, κινούμενος σε περιοχή συρρίκνωσης και αγγίζοντας το χαμηλό 10 μηνών, σύμφωνα με τις S&P Global και Hamburg Commercial Bank (HCOB).
Τέλος, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο, καθώς η ανάπτυξη τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών συνέχισε να χάνει τη δυναμική του, σύμφωνα με την S&P Global και το Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS).
Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής συρρικνώθηκε κατά 1,3 μονάδες δείκτη σε σύγκριση με την ένδειξη του Οκτωβρίου, φθάνοντας στις 50,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών μειώθηκε επίσης κατά 1,2 μονάδες, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξής του από τον Νοέμβριο του 2023.
Οδήγησε ακόμη υψηλότερα το ΧΑ η Πειραιώς – Ισχυρή ώθηση από FTSE 100
Κέρδη σημείωσε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έδειξε να «μαζεύει» δυνάμεις για τη διάσπαση, έστω και οριακά των αντιστάσεών, με τη ρευστότητα που εξασφαλίζεται από τις ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να διοχετεύεται «με μέτρο» στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 1.436,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.427,95 μονάδων (-0,09%) και 1.437,99 μονάδων (+0,61%). Ο τζίρος ανήλθε στα 144,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,7 εκατ. τεμάχια αξίας 34,1 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 3.490,76 μονάδες, ενώ στο +0,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.272,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,62% στις 1.244,63 μονάδες.


Latest News

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Έφθασε η ώρα της «σκληρής» Moody's - Το μήνυμα που έστειλαν ΧΑ και ομόλογα
Η Moody’s θα δώσει σήμερα το βράδυ τη δική της οπτική για το πώς κινείται η ελληνική οικονομία

Νέα βουτιά για τη Wall Street, συνεχίστηκαν οι δασμολογικοί τριγμοί
H Wall Street συνεχίζει την έντονα πτωτική πορεία των που μετρά ήδη τρεις εβδομάδες υπό το βάρος των νέων δασμολογικών απειλών