
Στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι υδατοκαλλιέργειες για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την επισιτιστική επάρκεια αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 2ου Περιφερειακού Συνέδριου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας, το οποίο διεξάγεται στο Ηράκλειο, με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, προσφέροντας θέσεις εργασίας και τονώνοντας την τοπική οικονομία».
Αλιεία: Πάνω από 4 εκατ. τόνους η παραγωγή θαλασσινών στην ΕΕ – Η θέση της Ελλάδας
Όπως υπογράμμισε, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών 2021-2027, ύψους άνω των 519 εκατομμυρίων ευρώ, προχωρά σε ενίσχυση του κλάδου, δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει «περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, κατέχει ηγετική θέση στις υδατοκαλλιέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Το 80% της παραγωγής του κλάδου εξάγεται, με κυρίαρχα είδη όπως η τσιπούρα και το λαβράκι να κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς της ΕΕ
Το 80% στις εξαγωγές
Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι το 80% της παραγωγής του κλάδου εξάγεται, με κυρίαρχα είδη όπως η τσιπούρα και το λαβράκι να κατέχουν πάνω από το 50% της αγοράς της ΕΕ. Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια δεν είναι μόνο οικονομικός μοχλός ανάπτυξης, αλλά και εργαλείο ανάδειξης της χώρας ως διεθνούς εμπορικού κόμβου στη Μεσόγειο, σημείωσε.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι οι υδατοκαλλιέργειες:
- Παράγουν υγειονομικά ελεγμένα και διατροφικά ισορροπημένα προϊόντα, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές.
- Συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση, λόγω του χαμηλού οικολογικού αποτυπώματός τους.
- Ενισχύουν την ελληνική εξωστρέφεια, με την πλειοψηφία της παραγωγής να εξάγεται και να κατακτά την παγκόσμια αγορά.
Επιπλέον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι επειδή «η επισιτιστική επάρκεια αποτελεί βασικό στοιχείο για την ύπαρξη κοινωνικής συνοχής, οι υδατοκαλλιέργειες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο καλύπτοντας σημαντικές ποσότητες των αναγκών μας σε τρόφιμα, αλλά και προσφέροντας προϊόντα ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας».
Προσέθεσε δε ότι οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν μια οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση.
Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι η Ελλάδα, με την πλούσια παράδοση και τους φυσικούς πόρους της, μπορεί να πρωτοπορήσει στην ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας», καθιστώντας τις υδατοκαλλιέργειες βασικό πυλώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Χ. Κέλλας: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια στη Μεσόγειο»
Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους και τους επίσημους προσκεκλημένους, αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η κλιματική αλλαγή, τα ξενικά είδη που εισβάλουν στη Μεσόγειο και την ανάγκη για εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.
Ωστόσο, κάλεσε σε εντατικοποίηση της κοινής πολιτικής βούλησης και δράσης, επισημαίνοντας ότι «η σημερινή συνάντηση μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ορόσημο, ανάλογο ή και λαμπρότερο από το Μπάρι του 2014».
Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι 10 χρόνια μετά το Συνέδριο στην Ιταλία, οι προσπάθειες και η συνεργασία όλων μας, υπό τον συντονισμό του GFCM, έχουν αποδώσει σημαντικούς καρπούς.
Miguel Bernal: Οι υδατοκαλλιέργειες παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης
O Miguel Bernal, εκτελεστικός γραμματέας, GFCM του FAO σε παρέμβασή του, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η ισχυρή εκπροσώπηση της περιφερειακής κοινότητας υδατοκαλλιέργειας στο συνέδριο αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα. Η προσέγγισή μας, στη Γενική Γραμματεία Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), περιλαμβάνει όλες τις διαστάσεις της βιωσιμότητας, από τη διακυβέρνηση και τις κοινωνικές πτυχές έως την περιβαλλοντική διαχείριση και την οικονομική ανάπτυξη. Οι χώρες μας έχουν ένα κοινό όραμα για το μέλλον, βαθιά ριζωμένο στους κοινούς στόχους και φιλοδοξίες τους, αλλά και ευθυγραμμισμένο με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υδατοκαλλιεργητές».


Latest News

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους

Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ στην PQH για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Την εναρμόνιση των ενεργειών της PQH με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια ζητά η ΕΘΕΑΣ

Πήρε ΦΕΚ το νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τα λιπάσματα – Τι περιλαμβάνει
«Καθοριστική τομή για την ελληνική γεωργία», χαρακτηρίζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα λιπάσματα ο ΣΠΕΛ