Ενώ η γερμανική οικονομία συνεχίζει να “υπολειτουργεί” και η Γαλλία παραμένει σε αδιέξοδο με τον προϋπολογισμό της, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν γίνει η κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική δυναμική στην Ευρωζώνη.

Αυτό αναφέρει η BNP Paribas, στην παρουσίασή της με τίτλο “Southern Europe’s Resurgence”, όπου τονίζεται ότι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και, σε μικρότερο βαθμό, η Ιταλία, έχουν καταγράψει, κατά μέσο όρο, υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την ανάκαμψη της μετά την Covid εποχή.

Γαλλία: Ο S&P διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση

Ποιοι είναι οι παράγοντες πίσω από αυτήν την υπεραπόδοση;

Κατά την BNP Paribas, οι παράγοντες πίσω από την υπεραπόδοση είναι οι εξής:

Πρώτον, οι οικονομίες του Νότου επωφελήθηκαν από το κενό που προέκυψε από τις κρίσεις του 2008 και του 2012. Όλες αυτές οι χώρες, πλην της Ιταλίας, που επηρεάστηκαν σοβαρά από αυτά τα γεγονότα, επωφελήθηκαν από τη βοήθεια της ΕΕ.

Έκτοτε, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν καρπωθεί τα οφέλη των μέτρων λιτότητας και ο ισπανικός τομέας ακινήτων έχει ανακάμψει σημαντικά.

Με την Ελλάδα να αποτελεί ακόμη εξαίρεση, όλες αυτές οι χώρες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του ΑΕΠ πριν από την κρίση του δημοσίου χρέους.
Επιπλέον, η αγορά εργασίας έχει ανακάμψει, αν και το ποσοστό ανεργίας παραμένει διψήφιο στην Ισπανία.

Δεύτερον, το σοκ του Covid τους επέτρεψε να ανακάμψουν πιο δυναμικά, καθώς η ανάκαμψη της δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στις υπηρεσίες, ιδίως λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη που βλέπουμε αυτές τις χώρες να έχουν καλύτερες επιδόσεις, δεδομένης της μεγαλύτερης βαρύτητας αυτού του τομέα στο ΑΕΠ τους.

Από την άλλη πλευρά, σε αυτές τις χώρες, η βιομηχανία είναι λιγότερο σημαντική. Επιπλέον, αυτές οι οικονομίες έχουν γενικά επηρεαστεί λιγότερο από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και η βιομηχανική τους δραστηριότητα ήταν επίσης πιο ανθεκτική χάρη στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Επιπλέον, επωφελήθηκαν από την αύξηση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων. Για παράδειγμα, το 2023, η Ισπανία ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης στον κόσμο έργων ανάπτυξης νέων υποδομών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα προβλήματα

Ωστόσο, ορισμένες διαρθρωτικές τάσεις σε αυτές τις χώρες υποδηλώνουν ότι αυτή η υπεραπόδοση μπορεί να είναι μόνο προσωρινή. Πράγματι, η εξάρτησή τους από τις υπηρεσίες, ιδιαίτερα εκείνες με χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και χαμηλούς μισθούς, όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές, επιβαρύνει τα κέρδη παραγωγικότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι νότιες χώρες είναι οι κύριοι δικαιούχοι του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, που στοχεύει ειδικά στην τόνωση της παραγωγικότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση αυτών των οικονομιών, οι οποίες θα πρέπει τελικά να στηρίξουν περαιτέρω την αναπτυξιακή τους τροχιά, καταλήγει η BNP Paribas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Νomura: Γιατί ο CEO της ιαπωνικής τράπεζας περιέκοψε 30% τον μισθό του
Διεθνή |

Γιατί ο CEO της Nomura έκανε... χαρακίρι στον μισθό του

Το αφεντικό της τράπεζας Nomura της Ιαπωνίας προχώρησε σε εθελοντική περικοπή στον μισθό του κατά 30%, μετά από ένα τραγικό περιστατικό όπου υπάλληλος της τράπεζας προσπάθησε να σκοτώσει ένα ζευγάρι πελατών της. Ο Kentaro Okuda, ο οποίος ηγείται της Nomura από το 2020, θα λάβει μειωμένο μισθό για τους επόμενους τρεις μήνες, με πολλά άλλα […]