Οι παλιοί τη θυμούνται με τρόμο, οι νεότεροι έχουν ακούσει ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές απάτες που προκάλεσαν ένα ντόμινο δυσάρεστων επιπτώσεων στις αγορές: ο λόγος για την Enron, την οποία κάποιοι επιδιώκουν να αναστήσουν και μάλιστα, επιλέγοντας ως ημερομηνία την 23ή επέτειο από την κατάρρευση της εταιρείας.

Κάποιοι μιλούν για παρωδία, πίσω από την προσπάθεια να αναστηθεί η Enron, η ενεργειακή εταιρεία με έδρα το Χιούστον, η οποία χρεοκόπησε το 2001, αλλά για τους εργαζόμενούς της που έχασαν τα πάντα εν μία νυκτί αυτό δεν είναι αστείο,

Αν η επιστροφή του είναι κωμική, ορισμένοι πρώην υπάλληλοι που έχασαν τα πάντα στην κατάρρευση της Enron δεν γελούν.

«Είναι ένα αρκετά άρρωστο αστείο και υποτιμά τους ανθρώπους που δούλευαν εκεί. Και γιατί να θέλει κάποιος να την επαναφέρει;» σχολιάζει στο Associated Press η πρώην υπάλληλος της Enron, Νταϊάνα Πίτερς, η οποία εκπροσωπούσε εργαζομένους στη διαδικασία πτώχευσης της εταιρείας.

Τι συνέβη στην Enron;

Μόλις η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, η Enron υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις 2 Δεκεμβρίου 2001, καθώς μετά από χρόνια λογιστικών τεχνασμάτων δεν μπορούσε πλέον να κρύβει χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων ή να κάνει τις αποτυχημένες επιχειρήσεις της να φαίνονται κερδοφόρες. Η κατάρρευση της ενεργειακής εταιρείας άφησε πάνω από 5.000 ανθρώπους χωρίς δουλειά και εξάλειψε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συντάξεις των εργαζομένων. Οι  «μετασεισμοί» έγιναν αισθητοί σε όλο τον ενεργειακό τομέα.

Είκοσι τέσσερα στελέχη της Enron , συμπεριλαμβανομένου του πρώην CEO Jeffrey Skilling , καταδικάστηκαν για το ρόλο τους στην απάτη. Οι καταδίκες του ιδρυτή της Enron, Ken Lay, ακυρώθηκαν αφού πέθανε από καρδιακή νόσο μετά τη δίκη του το 2006.

Επιστρέφει η Enron;

Τη Δευτέρα – την 23η επέτειο από την κατάθεση πτώχευσης, μία εταιρεία που φέρεται να εκπροσωπεί την  Enron ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου ότι επαναλειτουργεί ως «εταιρεία αφιερωμένη στην επίλυση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης». Δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίστηκε σε τουλάχιστον μία διαφημιστική πινακίδα του Χιούστον και έβγαλε μια ολοσέλιδη διαφήμιση στο Houston Chronicle

Στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού γεμάτο με γενική εταιρική ορολογία, η εταιρεία μιλά για «ανάπτυξη» και «αναγέννηση». Τελειώνει με τις λέξεις, «Επιστρέψαμε. Μπορούμε να μιλήσουμε;»

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Will Chabot είπε ότι η νέα Enron δεν έκανε ακόμη συνεντεύξεις, αλλά “Θα έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε σύντομα”.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα σημάδια δείχνουν ότι η επιστροφή είναι ένα αστείο.

Στους «όρους χρήσης και προϋποθέσεις πώλησης» στον ιστότοπο της εταιρείας, λέει «οι πληροφορίες στον ιστότοπο σχετικά με την Enron είναι παρωδία που προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση, αντιπροσωπεύει την τέχνη της παράστασης και προορίζεται μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς».

Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ δείχνουν ότι η College Company, μια LLC με έδρα το Αρκάνσας, κατέχει το εμπορικό σήμα Enron. Ο συνιδρυτής της College Company είναι ο Connor Gaydos, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία μιας αστείας θεωρίας συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι όλα τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα drones κρατικής παρακολούθησης.

Τι πιστεύουν οι πρώην υπάλληλοι της Enron για την επιστροφή της εταιρείας;

Η  Peters είπε ότι αυτή και ορισμένοι άλλοι πρώην υπάλληλοι είναι αναστατωμένοι και πιστεύουν ότι η επανεκκίνηση ήταν «κακόγουστη».

«Αν είναι αστείο, είναι αγενές, εξαιρετικά αγενές. Και ελπίζω να το συνειδητοποιήσουν και να ζητήσουν συγγνώμη από όλους τους υπαλλήλους της Enron», είπε.

Η Πίτερς, 74 ετών, είπε ότι εξακολουθεί να εργάζεται στην τεχνολογία των πληροφοριών επειδή «έχασα τα πάντα στην Enron και έτσι η Κοινωνική μου Ασφάλιση δεν με καλύπτει».

«Η πτώση της Enron μας δίδαξε κρίσιμα μαθήματα για την εταιρική ηθική, την υπευθυνότητα και τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης φιλοδοξίας. Η κληρονομιά της Enron ήταν οι υπάλληλοι στα χαρακώματα. Αφήστε την Enron θαμμένη», είπε.

Αλλά η Σέρον Γουάτκινς, πρώην αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης της Enron και ο κύριος πληροφοριοδότης που βοήθησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου, είπε ότι δεν είχε πρόβλημα με το αστείο επειδή η κωμωδία «συνήθως μας βοηθά να επικεντρωθούμε σε ένα άβολο ιστορικό γεγονός που προτιμούμε να αγνοήσουμε .»

«Νομίζω ότι χρησιμοποιούμε προηγούμενα σκάνδαλα για να προσπαθήσουμε να διδάξουμε στις νέες γενιές τι μπορεί να πάει στραβά με τις μεγάλες εταιρείες», δήλωσε η Watkins, η οποίος εξακολουθεί να μιλά σε κολέγια και συνέδρια για το σκάνδαλο της Enron.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή