Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική τους επόμενους μήνες, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Όλι Ρεν στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Ο κ. Ρεν γνωστός στην Ελλάδα, από τη φράση που διετύπωσε στα ελληνικά «καλό κουράγιο» το 2010, ως κοινοτικός επίτροπος τότε για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, υπογράμμισε στη φινλανδική εφημερίδα ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί κοντά στον στόχο του 2% και η οικονομική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ είναι εύθραυστη: «Αυτοί οι παράγοντες έχουν ενισχύσει τις προϋποθέσεις για τη μείωση του επιτοκίου αναφοράς τον Δεκέμβριο και αυτή η κατεύθυνση στη νομισματική πολιτική πρόκειται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες».

Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν υποστηρίζει μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης ή 50 μονάδες βάσης στην απόφαση της 11ης-12ης Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να διατηρούμε πάντα περιθώρια ελιγμών, ακόμη και αν κάποιο είδος επικοινωνίας για μία συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι καλά θεμελιωμένη».

Οι αναλυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα κατά 25 μ.β. στο 3%. Το τι θα συμβεί μετά είναι λιγότερο σαφές, καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνει τις προοπτικές.

Τι άλλο δήλωσε ο Ρεν στη Helsingin Sanomat:

  • Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών συνεχίζει να τρέχει πολύ γρήγορα, κυρίως λόγω των σχετικά μεγάλων αυξήσεων των μισθών
  • Υπό το πρίσμα των τρεχόντων δεδομένων, η επιστροφή στα μηδενικά επιτόκια είναι «δεν είναι πιθανή» και σε περίπτωση που ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί υπερβολικά, η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της μη συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής
  • Το ουδέτερο ποσοστό θα ήταν περίπου 2,5%, και είναι «πιθανόν» αυτό το επίπεδο να επιτευχθεί στα τέλη του χειμώνα, «που στη Φινλανδία μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου».
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται προορατική στρατηγική σκέψη στις εμπορικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι υπάρχει «σαφής» κίνδυνος αποδυνάμωσης των εμπορικών σχέσεων
  • Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, καθώς και για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει την Κίνα να απορρίψει αγαθά υπερβολικά φθηνά στην Ευρώπη
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή