Ο κατά πάσα πιθανότητα απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ κατηγόρησε το βράδυ της Τρίτης τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν θέλησαν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση τον κρατικό προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους και ότι το οικονομικό κόστος αυτής της τακτικής θα το πληρώσουν όλοι οι Γάλλοι.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στους δύο μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Γαλλίας, ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ωστόσο πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι «πιθανό» η κυβέρνησή του να μην καταρρεύσει αύριο, λέγοντας πως «εξαρτάται από τους βουλευτές, καθένας εκ των οποίων έχει μερίδιο ευθύνης ενώπιον των Γάλλων».
Γαλλία: Τι μπορεί να συμβεί μετά την πρόταση δυσπιστίας
«Η πρόταση μομφής δεν είναι ψήφος υπέρ ή κατά του Μπαρνιέ» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η πρόταση μομφής κατατέθηκε μετά την απόφασή του να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, για να μπορέσει η Γαλλία να καταλήξει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν αρνήθηκε ότι το κείμενο του προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους θα μπορούσε να βελτιωθεί, παράλληλα όμως απέκρουσε την κριτική ότι δεν συνεργάστηκε με την αντιπολίτευση. «Όταν έφτασα στο πρωθυπουργικό γραφείο τον Σεπτέμβριο, φυσικά κάλεσα τους πολιτικούς μου φίλους, αυτούς που συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά αμέσως μετά κάλεσα δύο ή τρεις ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος», ανέφερε ο Μπαρνιέ και συνέχισε: «Μου είπαν, προτού ανοίξω το στόμα μου, δεν θέλουμε να σε δούμε και σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε πρόταση μομφής σε βάρος σου». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κριτική του έναντι του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, η οποία όπως σημείωσε δεν θέλησε να διαπραγματευθεί μαζί του και η τακτική της ήταν να ζητάει διαρκώς περισσότερα.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε «πίστωση χρόνου» λέγοντας χαρακτηριστικά : Aυτό που χρειάζομαι είναι χρόνος. Να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, με βουλευτές της κοινής βάσης αλλά και της αντιπολίτευσης.
Ce dont j’ai besoin, c’est du temps.
Pour continuer à travailler ensemble, avec des députés du socle commun comme de l’opposition. pic.twitter.com/jQ9HOiHAer— Michel Barnier (@MichelBarnier) December 3, 2024
Συνέπειες
Ο Μισέλ Μπαρνιέ έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η κυβερνητική αστάθεια στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λόγω της μη ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, «σχεδόν 18 εκατομμύρια Γάλλοι θα δουν τον φόρο εισοδήματός τους να αυξάνεται και άλλοι θα πληρώσουν φόρους για πρώτη φορά επειδή δεν καταφέραμε να συμπεριλάβουμε στον προϋπολογισμό του κράτους την αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων που είχαμε σχεδιάσει».
Προειδοποίησε επίσης για τις οικονομικές συνέπειες της πολιτικής αστάθειας, λέγοντας: «Βλέπω τις αγορές, βλέπω τα spreads (σ.σ. τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων σε διάφορες χώρες), και διαπιστώνω ότι είμαστε πάνω από την Ελλάδα.
Τον αντίκτυπο αυτής της αστάθειας, θα τον δείτε αμέσως στα επιτόκια». Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν φάνηκε θετικός στην ιδέα να τον προτείνει εκ νέου ο πρόεδρος Μακρόν για πρωθυπουργό, όπως έχει δικαίωμα, λέγοντας τα εξής: «Θέλω να υπηρετήσω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν πέσω αύριο, μεθαύριο, θα με βρουν και πάλι στο πρωθυπουργικό μέγαρο σαν να μην έγινε τίποτα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και πτώση της θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«Σύγχρονος Μαχητής»: Από την ελληνική αμυντική βιομηχανία το 90% του σύγχρονου εξοπλισμού
Ο «Σύγχρονος Μαχητής» φιλοδοξεί να φέρει τον εξοπλισμό που φέρει ο μαχητής στον 21ο αιώνα - Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας
Σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας
Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανά άνεργο εργαζόμενο, αναλογία που παρακολουθεί στενά η Fed, παρέμεινε στο 1,1 για έκτο μήνα
Δεμένα τα πλοία στις 28 Φεβρουαρίου - Ανήμερα της τραγωδίας των Τεμπών
Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00.01 τα ξημερώματα της Παρασκευής έως τις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας
Λογικές, για την εποχή, οι τιμές για αεροπλάνο στη Σαντορίνη, λέει ο Οικονόμου
Οι τιμές, για τη Σαντορίνη, έχουν πάει πάλι στα 50 με 60 ευρώ, το οποίο είναι μία κανονική, λογική τιμή για την εποχή, λέει ο υφυπουργος Μεταφορών
Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζει η Σαντορίνη - Νέες κατολισθήσεις
Για ακόμη μία ημέρα οι Κυκλάδες ταρακουνιούνται από τους αλλεπάλληλους σεισμούς στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό
Περίπου 2.500-2.700 επιβάτες θα έχουν φύγει με πτήσεις της Aegean από Σαντορίνη Δευτέρα και Τρίτη
Για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επίσης 8 πτήσεις
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη- Διυπουργική σύσκεψη το πρωί
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην περιοχή, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Ελ Σαλβαδόρ: Ανοίγει τις φυλακές του για τους «επικίνδυνους εγκληματίες» που απελαύνονται από τις ΗΠΑ
Το Ελ Σαλβαδόρ είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική
Έντονα καιρικά φαινόμενα και την Τρίτη – Πού θα χτυπήσουν καταιγίδες
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά