
Την ίδρυση της κοινοπραξίας Data In Scale, για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα, ανακοίνωσαν ο όμιλος της ΔΕΗ και η EDGNEX Data Centers της DAMAC.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ. Hussain Sajwani, ιδρυτή του Ομίλου DAMAC, του κ. Γεώργιου Στάσση, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΔΕΗ, του κ. Αλέξανδρου Πατεράκη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Digital του Ομίλου ΔΕΗ, καθώς και κορυφαίων στελεχών από τις δύο εταιρείες.
Η συνεργασία αυτή ενώνει την τεχνογνωσία της DAMAC στον τομέα του Real Estate και της ανάπτυξης κέντρων δεδομένων με την ηγετική θέση του Ομίλου ΔΕΗ στην καθαρή ενέργεια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την έγκαιρη και ποιοτική υλοποίηση της εγκατάστασης.
ΔΕΗ: Ποια είναι η DAMAC με την οποία θα υπάρχει συνεργασία για data centers
Η πρώτη φάση του έργου
Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5MW, με την προοπτική επέκτασης στα 25MW. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προβλέπεται εντός δύο ετών, με στόχο την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για cloud υποδομές, ψηφιακό μετασχηματισμό και λύσεις αποθήκευσης δεδομένων.
Στρατηγικό Όραμα για Ψηφιακή Ανάπτυξη
Το νέο data center σχεδιάζεται ως πρότυπο ασφαλούς, βιώσιμης και ευέλικτης ψηφιακής υποδομής. Με την σημαντική τεχνογνωσία της DAMAC στον τομέα της ανάπτυξης, την καινοτόμο προσέγγιση της EDGNEX στον σχεδιασμό και την υλοποίηση data centers και την βαθιά γνώση του Ομίλου ΔΕΗ στην τοπική αγορά και την ενέργεια, η νέα αυτή υποδομή θα εξυπηρετεί επιχειρήσεις, βιομηχανίες και οργανισμούς που αναζητούν προηγμένες ψηφιακές λύσεις.
Η επιλογή της τοποθεσίας του data center στα Σπάτα αποτέλεσε στρατηγική απόφαση, καθώς η γεωγραφική της θέση στην Αττική συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, αναδεικνύοντας την χώρα σε ηγετική δύναμη στις ψηφιακές υποδομές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υποστηριζόμενη από κυβερνητικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές επενδύσεις, η συνεργασία για τη δημιουργία του νέου data center θα ενισχύσει την περιφερειακή ψηφιακή ανάπτυξη.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου DAMAC, κ. Hussain Sajwani, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τη ΔΕΗ αντικατοπτρίζει το κοινό μας όραμα στην ανάπτυξη υποδομών παγκόσμιας κλίμακας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της EDGNEX στη δημιουργία αξιόπιστων και ευέλικτων υποδομών, καθώς και την αποδεδειγμένη εμπειρία της DAMAC σε έργα μεγάλης κλίμακας, δημιουργούμε μια υποδομή αιχμής, έτοιμη για το μέλλον, που θα εξοπλίσει τις επιχειρήσεις με ασφαλείς, επεκτάσιμες και υψηλής απόδοσης λύσεις δεδομένων».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, επεσήμανε: «Η συνεργασία μας με τη DAMAC αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη ΔΕΗ προς το μέλλον της ψηφιακής καινοτομίας. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της ΔΕΗ στον ενεργειακό τομέα με την παγκόσμια ηγετική θέση της DAMAC στην ανάπτυξη data centers, δημιουργούμε υποδομές που ενισχύουν τις επιχειρήσεις, επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και εδραιώνουν τη χώρα ως βασικό παίκτη στο οικοσύστημα δεδομένων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή η powertech πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογική υπεροχή και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Από κοινού, ανταποκρινόμαστε στις αυξανόμενες ανάγκες της ψηφιακής εποχής, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύοντας τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη διεθνή τεχνολογική σκηνή».
Πρωτοπορία στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό: Το Παγκόσμιο και Περιφερειακό Όραμα της DAMAC και του Ομίλου ΔΕΗ
Για τη DAMAC, το έργο αυτό στην Ελλάδα βασίζεται στις σημαντικές παγκόσμιες επενδύσεις της στον τομέα των ψηφιακών υποδομών μέσω της EDGNEX, όπως η
κοινοπραξία ύψους 1 δισ. δολαρίων συνολικά στην Ταϊλάνδη και το έργο ύψους 400 εκατ. ευρώ στη Μαδρίτη, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, καθώς και στις
συνεχιζόμενες επενδύσεις και ανάπτυξη στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Οι πρωτοβουλίες αυτές αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική δέσμευση της DAMAC να προάγει την καινοτομία και να παρέχει βιώσιμες, υψηλής ποιότητας υποδομές που υποστηρίζουν πελάτες παγκοσμίως. Η κοινοπραξία με τον Όμιλο ΔΕΗ, μέσω της δημιουργίας της Data In Scale, αποτελεί απόδειξη του οράματος της EDGNEX να ηγείται της καινοτομίας στον χώρο των ψηφιακών υποδομών και να ενισχύει τις οικονομικές ευκαιρίες στις παγκόσμιες αγορές.
Για τον Όμιλο ΔΕΗ, η συνεργασία αυτή συμπληρώνει μια σειρά στρατηγικών πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ελλάδας, ενισχύοντας την τεχνολογία και τη συνδεσιμότητα. Τα εν εξελίξει έργα του Ομίλου περιλαμβάνουν την πανελλαδική ανάπτυξη ενός δικτύου Fiber-to-the-Home (FTTH) νέας γενιάς, μέσω της θυγατρικής του FiberGrid, προσφέροντας υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη συμμετοχή στο έργο East-to-Med Data Corridor, που αφορά την ανάπτυξη διασυνδεδεμένων υποθαλάσσιων και χερσαίων καλωδίων για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ενέργειας και δεδομένων μεταξύ χωρών και το Olympus AI Project, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση ενέργειας και καινοτομίας. Μέσω αυτών των έργων, ο Όμιλος ΔΕΗ ενσωματώνει την τεχνογνωσία του στον ενεργειακό τομέα με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύοντας τη θέση του ως βασικού παράγοντα της ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Latest News

Premium Banking: Αυτή είναι η τραπεζική σχέση σήμερα, προσωπική εξυπηρέτηση και προνόμια που σας αξίζουν
Μια τραπεζική εμπειρία αποκλειστικά σχεδιασμένη για εσάς

Συνάντηση του Προέδρου του ΕΒΕΑ με τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προοπτικές ενδυνάμωσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας-Ισπανίας

LAMDA Development: Στηρίζει το Δήμο Πεντέλης με αποκατάσταση της περιοχής που επλήγη από τις πυρκαγιές
Σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, η εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη μελλοντικών κινδύνων

Edison για AVAX: Ανεβάζει στα 4 ευρώ την τιμή στόχο με περιθώριο ανόδου 88%
Η αναβάθμιση της AVAX έρχεται σε συνέχεια αναπροσαρμογής προς τα πάνω της πρόβλεψης για επίτευξη τα επόμενα χρόνια αυξημένου περιθωρίου EBITDA από την κατασκευή που εξασφαλίζει το υφιστάμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εταιρίας

Νέο Mνημόνιο Συνεργασίας Enterprise Greece και Eurobank
Το αρχικό Μνημόνιο Συνεργασίας είχε υπογραφεί το 2020 κατόπιν πρωτοβουλίας της Enterprise Greece που είχε απευθύνει πρόσκληση σε τράπεζες για την από κοινού στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οριστικός ανάδοχος στο τμήμα Χανιά - Ηράκλειο του ΒΟΑΚ
Το κατασκευαστικό κόστος του αυτοκινητοδρόμου 157 χλμ. υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ
![Euroxx: Ισχυρό το ανοδικό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών – Αυξάνει τις τιμές στόχους [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Greek-banks-1024x600-1-600x352.png)
Euroxx: Ισχυρό το ανοδικό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών – Αυξάνει τις τιμές στόχους [πίνακας]
Η Euroxx αυξάνει και τις τιμές στόχους, διατηρώντας τη σύσταση overweight, δηλαδή για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς

Νέες επενδύσεις 15 εκατ. από τη ΜΕΒΓΑΛ – Το μήνυμα Θεοδωρόπουλου στην οικογένεια Χατζάκου
Η οικογένεια Χατζάκου ξαναπήρε τον έλεγχο της ΜΕΒΓΑΛ το 2016 – Έκτοτε επένδυσε 58 εκατ. για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής

Κερδισμένοι και χαμένοι από τη νέα μείωση των επιτοκίων – Τι σημαίνει για δάνεια και καταθέτες
Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις – Τι φέρνει η έκτη κατά σειρά διαδοχική μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Με τον αραμπά το deal διάσωσης της Avramar – Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις
Γιατί καθυστερεί η ολοκλήρωση του deal διάσωσης της Avramar – Η ρευστότητα, τα σχέδια της Aqua Bridge και πώς φτάσαμε ως εδώ