![Evercurious: Ιδρύει ένα νέο επενδυτικό ταμείο με αρχικά κεφάλαια 12.5 εκατ. ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/IMAGE1.png)
Την ίδρυση ενός νέου επενδυτικού ταμείου (Venture Capital Fund) με αρχικά κεφάλαια ύψους 12.5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επικεντρώνεται σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (deep tech) στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους, ανακοίνωσε το Evercurious VC. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Fund ιδρύθηκε από τους Αλέξη Βαμβακά και Γιώργο Γεωργιάδη, οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από μια σημαντική πορεία στην Ελβετία και τη Γερμανία αντίστοιχα, πιστεύοντας πως η Ελλάδα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τεχνολογικό προορισμό στην Ευρώπη. Κοινό τους όραμα είναι να συνεργαστούν με founders που διαθέτουν επιστημονική εξειδίκευση και βαθιά τεχνογνωσία, υποστηρίζοντάς τους κατά την ανάπτυξη λύσεων παγκόσμιας κλίμακας με θετικό αποτύπωμα.
Βασικός επενδυτής και υποστηρικτής του εγχειρήματος είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Παράλληλα, το Fund διαθέτει μια ισχυρή βάση ιδιωτών επενδυτών, που περιλαμβάνει επιχειρηματίες και ιδρυτές εταιρειών τεχνολογίας, καθώς και angel investors από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Fund επικεντρώνεται σε χρηματοδοτικούς γύρους πρώιμου και αρχικού σταδίου (pre-seed και seed) με αρχική επένδυση έως €300 χιλ. και δυνατότητα follow-on επένδυσης, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 20-25 startups. Η επενδυτική στρατηγική εστιάζει σε καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας αιχμής με σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα, υψηλή προστιθέμενη αξία και ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία, οι οποίες συχνά αξιοποιούν το συνδυασμό Hardware και Software. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι spin-offs πανεπιστημίων, αλλά και γενικότερα εταιρείες που στηρίζονται στην έρευνα και ανάπτυξη και στοχεύουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ επιστήμης και αγοράς μέσω μεταφοράς τεχνολογίας.
Γεωργιάδης: Η ολιστική μεταφορά της τεχνολογίας
“Προσεγγίζουμε τη μεταφορά τεχνολογίας ολιστικά, εστιάζοντας σε τρεις διαστάσεις. Η πρώτη αφορά στη μετατροπή της επιστημονικής έρευνας σε επιχειρηματική δράση. Η δεύτερη στη μεταφορά μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας από έναν κλάδο σε άλλον. Και τέλος η τρίτη, στη μεταφορά καινοτομίας από μια γεωγραφία σε άλλη, καλύπτοντας τις ειδικές ανάγκες κάθε αγοράς”, όπως ανέφερε ο Γιώργος Γεωργιάδης.
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/george.webp)
Με έδρα την Αθήνα, το Evercurious VC φιλοδοξεί να γεφυρώσει τα παραδοσιακά τεχνολογικά hubs της Ευρώπης, όπως η Ζυρίχη, το Μόναχο και το Βερολίνο, με την αναδυόμενη τεχνολογική σκηνή της Ελλάδας, φέρνοντας μια νέα προσέγγιση στη διασύνδεση αυτών των οικοσυστημάτων. Χρησιμοποιώντας το δίκτυό τους, βοηθούν ελληνικές εταιρείες να αναπτυχθούν διεθνώς, ενώ παράλληλα επενδύουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.
Βαμβακάς: Στόχος τα παραδοσιακά deep tech hubs της Ευρώπης
Όπως σημειώνει ο Αλέξης Βαμβακάς, “Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια γέφυρα προς τα παραδοσιακά deep tech hubs της Ευρώπης και να αναδείξουμε την Ελλάδα ως έναν αναδυόμενο τεχνολογικό προορισμό. Οι Έλληνες founders θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα hubs, που αποτελούν το φυσικό επόμενο βήμα στην ανάπτυξη των εταιρειών τους, ενώ παράλληλα η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει σε Ευρωπαϊκές startups που χρειάζονται ταλέντο για να αναπτυχθούν.”
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/alex.webp)
Οι πρώτες επενδύσεις του Evercurious VC αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. Ο δεύτερος γύρος συγκέντρωσης κεφαλαίων, με στόχο τα 20 εκατομμύρια ευρώ, προγραμματίζεται εντός του 2025 και θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα του fund να υποστηρίζει εταιρείες deep tech, διευρύνοντας την επίδρασή τους τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.
Who is Who
Ο Αλέξης Βαμβακάς ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως ερευνητής στο CERN στη Γενεύη, όπου ασχολήθηκε με τη σωματιδιακή φυσική και τις εφαρμογές της στον τομέα της ιατρικής. Το κίνητρό του για περαιτέρω εφαρμογή της τεχνολογικής καινοτομίας τον οδήγησε ως first employee σε μία startup ιατρικών συσκευών, όπου και απέκτησε μια σφαιρική εικόνα της επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση του Head of Ventures στη Fairway Asset Management στη Ζυρίχη, όπου ηγήθηκε του τμήματος επενδύσεων σε funds και startups. Ως επενδυτής υποστήριξε ενεργά τις εταιρείες του portfolio, συμμετέχοντας ως μέλος στα Διοικητικά τους Συμβούλια. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε ως σύμβουλος και angel investor σε ελληνικές και διεθνείς startups. Είναι διπλωματούχος μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Imperial College London.
Ο Γιώργος Γεωργιάδης εργάστηκε για μια δεκαετία στα headquarters της Volkswagen στη Γερμανία εστιάζοντας σε νέες τεχνολογίες, αρχικά στα πλαίσια της έρευνας και ανάπτυξης και στη συνέχεια στον τομέα της εταιρικής στρατηγικής του ομίλου. Παράλληλα με τα οργανωτικά και διοικητικά του καθήκοντα, ασχολήθηκε με την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων προερχόμενων τόσο από το εσωτερικό του ομίλου όσο και από στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις σε startups. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε ως σύμβουλος στρατηγικής με Venture Capitals και startups στους κλάδους της πράσινης ενέργειας και της βιώσιμης κινητικότητας, ενώ δραστηριοποιήθηκε και ως angel investor. Είναι διπλωματούχος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ, όπου συνεχίζει να διδάσκει ως επισκέπτης λέκτορας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![HELLENiQ ENERGY: Πρότυπο Κέντρο Αριστείας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ενέργεια με το Alba Graduate Business School](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/1_-1-600x399.jpg)
HELLENiQ ENERGY: Πρότυπο Κέντρο Αριστείας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ενέργεια με το Alba Graduate Business School
H ΗELLENiQ ENERGY στοχεύει να προωθήσει την καινοτομία, την επιστημονική έρευνα και την επιμόρφωση στον κλάδο της ενέργειας
![KPMG: Οι CEO του τραπεζικού κλάδου ποντάρουν στις αναδυόμενες τεχνολογίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_ceos3-600x352.png)
Στις αναδυόμενες τεχνολογίες ποντάρουν οι CEO των τραπεζών - Τι δείχνει έρευνα της KPMG
Σύμφωνα με το «CEO Outlook» της KPMG το 66% των CEO του τραπεζικού κλάδου εκφράζει αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου
![Attica Bank: Ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων «Domus» και «Rhodium»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/attica-bank-600x400.jpg)
Attica Bank: Ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων «Domus» και «Rhodium»
Οι τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Attica Bank ήταν συνολικής λογιστικής αξίας περίπου €3.7 δισ
![PepsiCo Hellas: Για 3η συνεχή χρονιά στην έκθεση HORECA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/pepsi_horeca2024-600x399.jpg)
PepsiCo Hellas: Για 3η συνεχή χρονιά στην έκθεση HORECA
Όλα τα γνωστά brands θα δώσουν το «παρών» για ακόμη μια χρονιά, στο περίπτερο της PepsiCo Hellas, στο πλαίσιο της HORECA 2025
![Fourlis: Ολοκλήρωσε την ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών της Trade Estates](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/vasilis-fourlis-600x405.jpg)
Ορόσημο για την Fourlis το placement στην Trade Estates - Τι δήλωσε ο Βασίλης Φουρλής
Υπήρξε τοποθέτηση του 16% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates, ποσοστό που ξεπερνά το απαιτούμενο 13,4%, με αποτέλεσμα τη μείωση της συμμετοχής του ομίλου Fourlis κάτω από το 50%
![Coffee Island και Mikel: Απόβαση στην Ινδία – Τα φιλόδοξα σχέδια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/coffeeisland-india-franchise-3-600x351.jpg)
Coffee Island και Mikel θέλουν να κατακτήσουν την Ινδία
Τι προσδοκούν Coffee Island και Mikel από την ινδική αγορά - Ο τοπικός ανταγωνισμός και πόσους καφέδες πίνουν οι Ινδοί
![Trade Estates: Γιατί Βασιλάκης και Λάτση ενίσχυσαν τη θέση τους – Τα ντεσού του placement](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_vasilakis_fourlis_latsi2-600x352.png)
Γιατί Βασιλάκης και Λάτση χτίζουν θέσεις στην Trade Estates του Φουρλή – Τα ντεσού του placement
Ισχυρή ζήτηση συγκέντρωσε το placement της Trade Estates – Η ενίσχυση του ποσοστού των Βασιλάκη – Λάτση και τα επόμενα βήματα
![HELLENiQ ENERGY: Και «πράσινο» διυλιστήριο και έρευνες υδρογονανθράκων – Η στροφή στον ρεαλισμό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_siamisihs_hellenic_energy-600x352.png)
Η στροφή στον ρεαλισμό από Σιάμισιη: Και «πράσινο» διυλιστήριο και έρευνες για κοιτάσματα
Η HELLENiQ ENERGY, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, διατηρεί στο επίκεντρο των επενδύσεων της τα πετρελαιοειδή, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και στην ανάπτυξη έργων που θα μετατρέψουν το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης στο πρώτο «πράσινο» στη ΝΑ Ευρώπη
![Κυβερνοασφάλεια: Πώς θωρακίζονται Helleniq Henergy, Βιοχάλκο και Alpha Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/technology-7111795_1280-600x361.jpg)
Κυβερνοασφάλεια: Πώς θωρακίζονται Helleniq Henergy, Βιοχάλκο και Alpha Bank
Κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις ανέλυσαν στο πλαίσιο του Cyber Intelligence forum τις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί
![Τράπεζες: Άνοιξαν την κάνουλα της χρηματοδότησης – Έδωσαν 27,6 δισ. δάνεια το 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_banking_euros22-768x450-1-1-1-1-600x352.jpg)
Πάνω από 27 δισ. «έριξαν» οι τράπεζες στην οικονομία το 2024 – Οι προβλέψεις για φέτος
Με δυνατό φωτοφίνις οι εκταμιεύσεις δανείων την περσινή χρονιά – Γιατί αναμένεται νέα άνοδος το 2025