«Χρειαζόμαστε 11 δισ. παραπάνω παραγωγικές επενδύσεις τον χρόνο για να πάμε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Δεν παράγουμε αρκετά»
Πολλές φορές ο κύριος Θεοδωρόπουλος έχει αναφέρει ότι ο ισχυρισμός ότι δεν παράγουμε τίποτα σε αυτήν την χώρα, είναι άδικος, ωστόσο από την πορεία του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών φαίνεται πως «δεν παράγουμε αρκετά», κάνοντας λόγο «για περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας».
OT FORUM – Γκίκας Χαρδούβελης: Υπό σφικτό εποπτικό πλαίσιο, οι δανειοδοτήσεις
Σημείωσε ότι οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το 2024 έχουν φτάσει τα 50 δισ. ευρώ και επί 8 συνεχόμενα έτη σημειώνεται αναπτυξιακή πορεία, αναφέροντας πάντως πως «αυτό που χρειαζόμαστε είναι να πάμε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του σημείωσε ως αρνητικό στοιχείο το γεγονός ότι «συνεχίζουμε να είμαστε μια κοινωνία καταναλωτική» για να προσθέσει πως δε θα πάνε καλύτερα τα πράγματα «εάν δε βελτιώσουμε τόσο την παραγωγικότητα όσο και την παραγόμενη ποσότητα».
Μάλιστα ο γνωστός επιχειρηματίας επεσήμανε ότι «δεν έχουμε πολυτέλεια να αρνηθούμε κανενός είδους επενδύσεις» αναφερόμενος στα ακίνητα σε σύγκριση με τη παραγωγή, ενώ εξήγησε ότι «το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε και εμείς οι επιχειρήσεις, όσο το περιβάλλον είναι ασταθές» κάτι που πολλές φορές «αναστέλλει τη διάθεση για επιχειρηματικό ρίσκο», ενώ συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη επιχειρηματική νοοτροπία».
Ο μύθος για τους μισθούς
Επιπροσθέτως ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε χαρακτηριστικά πώς «μέσα στους δείκτες που βελτιώνονται δεν είναι η παραγωγικότητα», προσθέτοντας με νόημα πως «Η σκληρή αλήθεια ότι τα εισοδήματα βελτιώνονται σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα αλλιώς θα καταστούμε μη παραγωγικοί», κάτι το οποίο θα οδηγούσε τη χώρα να κάνει βήματα προς τα πίσω.
Δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο κύριος Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι στην Ελλάδα «Έχουμε 38 ευρώ ανά ώρα εργασίας παραγόμενο προϊόν, ενώ στη Γερμανία είναι στα 75 ευρώ και στη Δανία 141 ευρώ». Για αυτό όπως εξήγησε «Δεν είναι εύκολο να αυξηθούν οι μισθοί. Εκτός αν καταστούμε μη ανταγωνιστικοί». Ακόμη, επισήμανε πως «Κατηγορούμεθα ότι δε θέλουμε να δώσουμε αυξήσεις. Είναι μύθος» σημείωσε χαρακτηριστικά καθότι «Οι εργαζόμενοι είναι και πελάτες μας» πρόσθεσε, ενώ κατέληξε ότι «Προσπαθούμε ό,τι μπορούμε περισσότερο».
Η ανάγκη των υπεραποσβέσεων
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης υπεραποσβέσεων. Όπως εξήγησε το υπάρχον σύστημα αφορά έξοδα έρευνα και ανάπτυξη. Για παράδειγμα «Αν μια εταιρεία ξοδέψει 100 ευρώ αποσβήνει τα 350 ευρώ σε βάθος χρόνου», κάτι που αποτελεί «Βοήθεια μέσω της φορολογίας».
Όπως πρόσθεσε τα πλεονεκτήματα έχουν σχέση με το ότι όταν μια εταιρεία χρειάζεται επένδυση δε χρειάζεται να περάσει από επιτροπές», συμπληρώνοντας ότι η ίδια η εταιρεία γνωρίζει το εάν χρειάζεται να γίνει η επένδυση και «έχει ρίσκο αν δε βγει». Ακόμη είπε: «Εμείς που βάζουμε λεφτά ή δανειζόμαστε κρίνουμε τις επενδύσεις. Αν γλιτώσουμε τη γραφειοκρατία των επενδύσεων θα γίνει και πιο γρήγορα».
Συνεπώς, εφόσον υπάρξουν υπεραποσβέσεις οι εταιρείες θα λαμβάνουν φορολογική βοήθεια σε βάθος χρόνου (για ακίνητο έως 25 χρόνια, για μηχάνημα έως 10 χρόνια), ενώ το κράτος «Θα λάβει την πρώτο μέρα τον ΦΠΑ από τα πρώτα χωματουργικά».
Latest News
Θεοδωρικάκος: Αρνητικός πληθωρισμός στα τρόφιμα μετά από χρόνια στην Ελλάδα
«Με σχέδιο και σκληρή δουλειά συνεχίζουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 2,4% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Χατζηδάκης για την οικονομία: Κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας!
Όπως σημειώνει ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης «Στα δημοσιονομικά, στο ταμείο μας, θα εξοικονομήσουμε πολλά εκατ. ευρώ για τους φορολογούμενους»
Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας - Ποιοι πάνε σήμερα ταμείο
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Έως 31 Ιανουαρίου η ρύθμιση οφειλών σε Δήμους - Πώς θα μειώσετε τις προσαυξήσεις
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων
The Ilisian, Μινιόν, The Grid και Στοά Αρσακείου «κόβουν κορδέλα» το 2025
Τέσσερα ακίνητα - τοπόσημα ανοίγουν τις πύλες τους μέσα στο 2025 – Το ύψος των επενδύσεων και οι νέοι χρήστες
Η πλημμυρίδα των 1,28 τρισ. ευρωπαϊκών ομολόγων το 2025 και τα 8 δισ. της Ελλάδας
Προσδοκίες για χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2025 σε σύγκριση με το 2024 διακρίνει η UBS πίσω από τις εκτιμήσεις για έκδοση ομολόγων
Πώς η κερδοσκοπία κρατά ψηλά τις λιανικές τιμές του ελαιολάδου
Η ακρίβεια στα ράφια παραμένει αν και οι εφετινές εξαιρετικές σοδειές εγγυώνται τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και στη χονδρική πωλείται κατά 55% χαμηλότερα από πέρυσι
Γιατί το 2025 θα διαφέρει για την ελληνική οικονομία από το 2024
Ευκαιρίες και κίνδυνοι συνυπάρχουν για την ελληνική οικονομία
Νότια vs Βόρεια Προάστια - Ποια ακίνητα επιλέγουν οι υποψήφιοι επενδυτές
Η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της σημειώνει οι προσδοκίες από την ζήτηση για ακίνητα το επόμενο διάστημα παραμένουν θετικές