Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη εν γένει, μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο με ύψιστη αβεβαιότητα, απασχόλησαν το 4ο ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στον ιστορικό χώρο του Μικρού Χρηματιστηρίου Αθηνών

Κληθείς να σχολιάσει το νέο επενδυτικό πλαίσιο, ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, Managing Director Global Head G10 FX Strategy στην Bank of America, υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή η πρώην περιφέρεια τα πάει καλύτερα, αναφερόμενος κυρίως στην Ελλάδα και την Ισπανία, και εν μέρει στην Ιταλία: «Υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην πρώην περιφέρεια της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι χώρες τις οποίες κάποτε αποκαλούσαμε επενδυτική περιφέρεια της Ευρώπης αποδίδουν πλέον πολύ καλύτερα.

ΟΤ FORUM – Βαμβακίδης (BofA): Επενδυτικές ευκαιρίες στην περιφέρεια της ΕΕ – Η υπόθεση της Ελλάδας

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

«Τα δημοσιονομικά είναι σε πολύ καλό δρόμο, και το πλεόνασμα και φέτος θα είναι πάνω από τον στόχο. Το RRF εφαρμόζεται πολύ καλύτερα από άλλες χώρες της  Ευρώπης» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσουμε να απορροφούμε πόρους από το RRF, και να προσελκύουμε επενδύσεις ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου».

«Αν γίνουν παραγωγικές επενδύσεις θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη χωρίς αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τις τράπεζες είπε ότι ενισχύεται ο ρόλος τους, καθώς επεκτείνουν τα δάνεια για να υποστηρίξουν την οικονομία.

Μετά το RRF τι;

Ο κ. Βαμβακίδης ερωτήθηκε επίσης τι θα συμβεί μετά το RRF. Τόνισε ότι πρέπει να το εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο, τώρα που υπάρχει.  Εκτίμησε επίσης, ότι μπορεί οι Βρυξέλλες να το επεκτείνουν  για ένα ή δύο χρόνια.

«Μέχρι τότε η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει για έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό ώστε να χρηματοδοτούνται οι κοινές ανάγκες», είπε, και πρόσθεσε ότι εκτός από όλα τα προηγούμενα είναι πολύ σημαντικό οι επενδύσεις που γίνονται να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον

Τέλος για την ενέργεια, τόνισε ότι στο βασικό σενάριο της BofA οι τιμές παραμένουν σταθερές με το πετρέλαιο πιο κοντά στα 60 δολ. / ανά βαρέλι καθώς υπάρχει μεγάλη προσφορά: «Πολλά εξαρτώνται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις» υπογράμμισε: «Αν έχουμε επιδείνωση, που θα οδηγήσει σε σε αύξηση των τιμών ενέργειας, δεν αποκλείεται να έχουμε στασιμοπληθωρισμό, κάτι που θα περιορίσει τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σενάριο ρίσκου, και όχι το βασικό μας σενάριο» κατέληξε.

Από την πλευρά της Goldman Sachs

Για το πώς θα διαμορφωθούν οι τάσεις για την Ελλάδα και τις αγορές το 2025, τις ευκαιρίες και τις αβεβαιότητες μίλησε και ο Filippo Taddei, Senior European Economist Executive Director της Goldman Sachs International.

Σύμφωνα με τον κ. Taddei, «πρέπει να αναγνωρίσουμε τι έχει πετύχει η Ελλάδα από την πανδημία μέχρι σήμερα – γενικά στη Νότια Ευρώπη (Πορτογαλία, Ισπανία) υπάρχει μια ίδια στάση. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, έχει υπάρχει μια ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα – άρα μπορεί να καταναλώσει και να γίνουν καλύτεροι οι μισθοί τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική επιτυχία είναι εντυπωσιακή σε σχέση με την Ευρώπη. Όλα έχουν να κάνουν με τον τουρισμό – φυσικά είναι σημαντικός, αλλά βλέπουμε μια αρχική ανάκαμψη στις υπηρείες όπως IT, χρηματοοικονομικά, real estate. Πρόκειται για τρεις τομείς στους οποίους ενώ η έκθεση Ντράγκι δείχνει ότι η Ευρώπη υπολείπεται, η Ελλάδα τα πάει καλύτερα».

OT FORUM – Filippo Taddei (Goldman Sachs): Η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί και πέρα από τον τουρισμό

Πώς γίνεται αυτό κρατώντας παράλληλα δημοσιονομική πειθαρχία; «Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη νότια Ευρώπη (η Ελλάδα εξάλλου είναι αποδέκτης 60% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και σε επίπεδο ΑΕΠ είναι η πρώτη) που δίνει στη χώρα μια μοναδική ευκαιρία. Ωστόσο σε σύγκριση με τους καλύτερους “μαθητές”, δεν υπάρχουν και πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Τα παράθυρα ευκαιρίας θα υπάρχουν το 2025 και το 2026 αλλά όχι για τα επόμενα έτη», πρόσθεσε.

«Δύσκολα θα βρει κανείς μια χώρα στην Ευρώπη που μπορεί να καταλάβει καλύτερα τι σημαίνει επένδυση από την Ελλάδα. Πριν την κρίση χρέους υπήρχαν στην χώρα πολλές επενδύσεις. Η μείωση στη συνέχεια ήταν άνευ προηγουμένου και μπήκε σε μια ατραπό, ενώ μετά την πανδημία παρατηρείται μια στροφή», εξήγησε ο κ. Taddei.

«Η Ευρώπη παρέχει δημοσιονομικό χώρο. Εξάλλου υπάρχει η αίσθηση ότι το ελληνικό μοντέλο μπορεί να βασιστεί σε κάτι περισσότερο από τις υπηρεσίες και τον τουρισμό. Όπως έλεγε ο Λίντον Τζόνσον “έχει έρθει η ώρα να συνεχίσουμε”», κατέληξε.

Η παγκόσμια εικόνα

Ο κ. Βαμβακίδης κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα σύνθετη πραγματικότητα, τονίζει ότι η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά οι αγορές δεν έχουν πάει άσχημα: «Ειδικά στις ΗΠΑ οι μετοχές φτάνουν συνεχώς σε νέα υψηλά», υπογράμμισε.

Περιέγραψε ένα περιβάλλον με μεγάλη αβεβαιότητα, κυρίως αναφορικά με τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ από το 2025 και για την επόμενη τριετία (μόλις αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ) αλλά και με το αν η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και βελτιωθούν οι οικονομικές προοπτικές.

Ειδικότερα, για τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικό αν οι πολιτικές που θα δούμε από την κυβέρνηση Τραμπ οδηγήσουν τελικά σε πληθωρισμό ή όχι: «Η αλήθεια είναι πως ό,τι έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής για το εμπόριο, τα δημοσιονομικά, και άλλους τομείς, αλλά και για το μεταναστευτικό είναι πολλές φορές αντιφατικά» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τι θα κάνουν τελικά: «Ίσως είναι στημένο όλο αυτό» υποστήριξε.

Εκτίμησε πάντως, ότι αν εφαρμοστούν κάποιες από αυτές τις πολιτικές δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκ νέου πληθωριστικές πιέσεις, με παράλληλη υπερθέρμανση της οικονομίας. Αυτό αναμένεται να ανακόψει την πορεία μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, η οποία όχι μόνο θα σταματήσει τη χαλάρωση, αλλά μπορεί να αρχίσει να  αυξάνει και πάλι τα επιτόκια με πολυάριθμες επιπτώσεις στην αγορά.

Τα προβλήματα σε Γαλλία και Γερμανία

Ο κ. Βαμβακίδης αναφέρθηκε στις ανησυχίες που πηγάζουν από την κατάσταση στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες και τη Γερμανία μετά τις εκλογές. Υποστήριξε μάλιστα, ότι τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Μάριο Ντράγκι, και που κρίνονται απαραίτητες για την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Filippo Taddei εξήγησε: «Είναι ξεκάθαρο πως η οικονομία βρίσκεται σε μια φάση μετασχηματισμού. Για να δούμε πώς μπορούμε να προβλέπουμε δομικές αλλαγές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, βλέπουμε τον τρόπο που αντιμετώπιση η Ευρώπη τις μεταβολές σε σχέση με τις ΗΠΑ, ως ένα χρήσιμο σημείο αναφοράς».

«Όμως αν κοιτάξουμε τι συμβαίνει στην υφήλιο σήμερα, θα δούμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Φυσικά υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις – κάποιες χώρες πολεμούν, άλλες υστερούν έναντι άλλων – αλλά στην Ευρώπη δεν είναι ο πληθωρισμός το κύριο θέμα. Είδαμε πως πριν τις αμερικανικές εκλογές, στις ΗΠΑ τα πράγματα άρχιζαν να βελτιώνονται σχετικά με την πραγματική κατανάλωση. Και αυτό συντελεί μια σημαντική διαφορά με σχέση με την Ευρώπη, στην οποία η αποταμίευση γενικά βρίσκεται σε υψηλά ιστορικά επίπεδα αποταμίευσης», εξήγησε ο κ. Taddei.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News