
Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη «έχει τη δύναμη να προκαλέσει μεγάλη ζημιά» στους μουσικούς. Αυττό σχολίασε ο συνιδρυτής των ΑΒΒΑ, Μπιόρν Ουλβέους, μετά από μια έκθεση που έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος η τεχνολογία να κοστίσει στους καλλιτέχνες περίπου το 20% των εσόδων τους μέχρι το 2028.
Συγκεκριμένα, η οικονομική μελέτη, που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εταιρειών Συγγραφέων και Συνθετών (CISAC) την Τετάρτη, διαπίστωσε ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντική πτώση στα έσοδα καθώς η μουσική που δημιουργείται από AI αντικαθιστά τη δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι.
ABBA: Πέθανε ο κιθαρίστας του γκρουπ Lasse Wellander
Ο Μπιόρν Ουλβέους, πρόεδρος της CISAC, που ανέθεσε την έρευνα, είπε στους Financial Times ότι είναι «πολύ άδικο» οι εταιρείες τεχνολογίας να μπορούν να χρησιμοποιούν τη δουλειά των καλλιτεχνών «χωρίς να τους το ζητούν ή να τους αμείβουν».
Οι ΑΒΒΑ αναφέρθηκαν σε μηνύσεις εναντίον δύο start-ups AI, της Suno και της Udio. Οι εταιρείες ισχυρίζονταν ότι οι start-ups είχαν χρησιμοποιήσει παράνομα τεχνολογία για να αφαιρέσουν μουσική που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την παραγωγή τραγουδιών. Η καταγγελία αναφέρθηκε σε ένα τραγούδι που ονομάζεται “Prancing Queen” που μοιάζει πολύ με τη δουλειά του σουηδικού συγκροτήματος.
Η Suno και η Udio αρνήθηκαν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία τους δημιουργεί εντελώς νέα μουσική και ότι οι δραστηριότητές τους ισοδυναμούν με δίκαιη χρήση υπάρχοντος υλικού βάσει της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Αρνητικός για την ΑΙ, αλλά θα την χρησιμοποιούσε
Ο Μπιόρν Ουλβέους είπε ότι είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να θεσπίσουν κανονισμούς για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πλαισίων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε οι καλλιτέχνες να αμείβονται δίκαια για τη δουλειά τους.
Παρά το γεγονός ότι παρέχουν μεγάλο μέρος της δημιουργικής παραγωγής που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση της «δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης», οι δημιουργοί μουσικής και οπτικοακουστικών μέσων κινδυνεύουν να χάσουν το 24% και το 21% των εσόδων τους από την τεχνολογία, αντίστοιχα, έως το 2028, σύμφωνα με τη μελέτη CISAC. Αυτό θα ισοδυναμούσε με σωρευτική ζημία 22 δισ. ευρώ σε μια πενταετία.
Αν η τεχνητή νοημοσύνη υπήρχε στη δεκαετία του 1970, οι ΑΒΒΑ θα είχαν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να προτείνει στίχους ή για να προσθέσει άλλα στιλ
Εν τω μεταξύ, τα έσοδα για τους παρόχους τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική και στα οπτικοακουστικά αναμένεται να είναι 9 δισ. ευρώ το 2028, από 300 εκατ. ευρώ τώρα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η CISAC -η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερους από 5 εκατομμύρια καλλιτέχνες και συνθέτες- προειδοποιεί ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα «εμπλουτίσει τις εταιρείες τεχνολογίας ενώ θα θέσει σε σημαντικό κίνδυνο το εισόδημα των ανθρώπων του κλάδου της μουσικής τα επόμενα πέντε χρόνια». Υποστηρίζει ακόμη ότι «πρόκειται για έσοδα που προέρχονται απευθείας από την χωρίς άδεια αναπαραγωγή έργων δημιουργών, που αντιπροσωπεύουν μεταφορά οικονομικής αξίας από τους δημιουργούς σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης».
Παρά τις ανησυχίες του, ο Μπιόρν Ουλβέους είναι υποστηρικτής της χρήσης AI στη δημιουργική διαδικασία, λέγοντας ότι η τεχνολογία θα αντιπροσώπευε τη «μεγαλύτερη επανάσταση» που έχει δει ποτέ στη μουσική.
Αν η τεχνητή νοημοσύνη υπήρχε στη δεκαετία του 1970, οι ΑΒΒΑ θα είχαν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να προτείνει στίχους ή για να προσθέσει άλλα στυλ όπως το Motown στον ήχο τους, είπε χαρακτηριστικά.
Η τεχνητή νοημοσύνη είχε τη δυνατότητα να αυξήσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα σε πολλούς κλάδους. Ο Ουλβέους είπε ότι αυτός και ο άλλος βασικός τραγουδοποιός των Abba, ο Μπένι Άντερσον, συνήθιζαν να δουλεύουν «ωράρια γραφείου», αλλά παρόλα αυτά παρήγαγαν μόνο περίπου 14 τραγούδια το χρόνο.
Τα καλύτερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους καλλιτέχνες σε «απροσδόκητες κατευθύνσεις», είπε.


Latest News

Τιτανικός: Στο σφυρί το βιολί από την ταινία που «βούλιαξε» τα ταμεία
Ακόμη ένα αντικείμενο από την ταινία-φαινόμενο του Τζέιμς Κάμερον, Τιτανικός, αναμένεται να σπάσει τη μπάνκα

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Formula 1
Η Formula 1 της Liberty Media αναζητά 150 έως 180 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα

Οι Beatles ζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη
Η επερχόμενη βιογραφική ταινία για τους Beatles αναζωπυρώνει τον ενθουσιασμό και επιβεβαιώνει τη διαχρονική τους γοητεία

Ούτε τον βασικό μισθό ο Κάρολ!
Από τα χρυσά συμβόλαια της Premier League στον βασικό μισθό της Γαλλίας: Η απίθανη πορεία του Άντι Κάρολ

Γιατί η Sotheby's κάνει δωρεάν αποτιμήσεις έργων τέχνης που ανήκουν σε αγγλικούς δήμους;
Μια επιστολή από το τμήμα Tax, Heritage and UK Museums του οίκου Sotheby's δημοπρασιών προσφέρθηκε να εκτιμήσει τα 5 κορυφαία έργα τους «χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις»

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της

Γιατί το ΚΑΣ αρνήθηκε στον Λάνθιμο τα γυρίσματα στην Ακρόπολη
Το αίτημα της «Either Or Productions» και του Γιώργου Λάνθιμου για γυρίσματα στην Ακρόπολη δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από το ΚΑΣ – Τι εξηγεί μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Θεοδωρόπουλος στον ΟΤ: «Δύσκολη η πρόβλεψη για το κόστος των δασμών Τραμπ»
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας στον ΟΤ δεν κρύβει την ανησυχία των ελληνικών επιχειρήσεων – Ποιοι κλάδοι εξαιρούνται από τους δασμούς

Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο: «Θησαυροφυλάκιο» για τον ορυκτό πλούτο της χώρας από την ΕΑΓΜΕ
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) δημιούργησε ένα νέο μουσείο, με σκοπό την προστασία, τη διαφύλαξη, την οργάνωση και την προβολή του ορυκτού πλούτου και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας μας