Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη «έχει τη δύναμη να προκαλέσει μεγάλη ζημιά» στους μουσικούς. Αυττό σχολίασε ο συνιδρυτής των ΑΒΒΑ, Μπιόρν Ουλβέους, μετά από μια έκθεση που έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος η τεχνολογία να κοστίσει στους καλλιτέχνες περίπου το 20% των εσόδων τους μέχρι το 2028.

Συγκεκριμένα, η οικονομική μελέτη, που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εταιρειών Συγγραφέων και Συνθετών (CISAC) την Τετάρτη, διαπίστωσε ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντική πτώση στα έσοδα καθώς η μουσική που δημιουργείται από AI αντικαθιστά τη δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι.

ABBA: Πέθανε ο κιθαρίστας του γκρουπ Lasse Wellander

Ο Μπιόρν Ουλβέους, πρόεδρος της CISAC, που ανέθεσε την έρευνα, είπε στους Financial Times ότι είναι «πολύ άδικο» οι εταιρείες τεχνολογίας να μπορούν να χρησιμοποιούν τη δουλειά των καλλιτεχνών «χωρίς να τους το ζητούν ή να τους αμείβουν».

Οι ΑΒΒΑ αναφέρθηκαν σε μηνύσεις εναντίον δύο start-ups AI, της Suno και της Udio. Οι εταιρείες ισχυρίζονταν ότι οι start-ups είχαν χρησιμοποιήσει παράνομα τεχνολογία για να αφαιρέσουν μουσική που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την παραγωγή τραγουδιών. Η καταγγελία αναφέρθηκε σε ένα τραγούδι που ονομάζεται “Prancing Queen” που μοιάζει πολύ με τη δουλειά του σουηδικού συγκροτήματος.

Η Suno και η Udio αρνήθηκαν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία τους δημιουργεί εντελώς νέα μουσική και ότι οι δραστηριότητές τους ισοδυναμούν με δίκαιη χρήση υπάρχοντος υλικού βάσει της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Αρνητικός για την ΑΙ, αλλά θα την χρησιμοποιούσε

Ο Μπιόρν Ουλβέους είπε ότι είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να θεσπίσουν κανονισμούς για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πλαισίων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε οι καλλιτέχνες να αμείβονται δίκαια για τη δουλειά τους.

Παρά το γεγονός ότι παρέχουν μεγάλο μέρος της δημιουργικής παραγωγής που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση της «δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης», οι δημιουργοί μουσικής και οπτικοακουστικών μέσων κινδυνεύουν να χάσουν το 24% και το 21% των εσόδων τους από την τεχνολογία, αντίστοιχα, έως το 2028, σύμφωνα με τη μελέτη CISAC. Αυτό θα ισοδυναμούσε με σωρευτική ζημία 22 δισ. ευρώ σε μια πενταετία.

Αν η τεχνητή νοημοσύνη υπήρχε στη δεκαετία του 1970, οι ΑΒΒΑ θα είχαν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να προτείνει στίχους ή για να προσθέσει άλλα στιλ

Εν τω μεταξύ, τα έσοδα για τους παρόχους τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική και στα οπτικοακουστικά αναμένεται να είναι 9 δισ. ευρώ το 2028, από 300 εκατ. ευρώ τώρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η CISAC -η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερους από 5 εκατομμύρια καλλιτέχνες και συνθέτες- προειδοποιεί ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα «εμπλουτίσει τις εταιρείες τεχνολογίας ενώ θα θέσει σε σημαντικό κίνδυνο το εισόδημα των ανθρώπων του κλάδου της μουσικής τα επόμενα πέντε χρόνια». Υποστηρίζει ακόμη ότι «πρόκειται για έσοδα που προέρχονται απευθείας από την χωρίς άδεια αναπαραγωγή έργων δημιουργών, που αντιπροσωπεύουν μεταφορά οικονομικής αξίας από τους δημιουργούς σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης».

Παρά τις ανησυχίες του, ο Μπιόρν Ουλβέους είναι υποστηρικτής της χρήσης AI στη δημιουργική διαδικασία, λέγοντας ότι η τεχνολογία θα αντιπροσώπευε τη «μεγαλύτερη επανάσταση» που έχει δει ποτέ στη μουσική.

Αν η τεχνητή νοημοσύνη υπήρχε στη δεκαετία του 1970, οι ΑΒΒΑ θα είχαν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να προτείνει στίχους ή για να προσθέσει άλλα στυλ όπως το Motown στον ήχο τους, είπε χαρακτηριστικά.

Η τεχνητή νοημοσύνη είχε τη δυνατότητα να αυξήσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα σε πολλούς κλάδους. Ο Ουλβέους είπε ότι αυτός και ο άλλος βασικός τραγουδοποιός των Abba, ο Μπένι Άντερσον, συνήθιζαν να δουλεύουν «ωράρια γραφείου», αλλά παρόλα αυτά παρήγαγαν μόνο περίπου 14 τραγούδια το χρόνο.

Τα καλύτερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους καλλιτέχνες σε «απροσδόκητες κατευθύνσεις», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.