
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δείχνοντας ψυχραιμία στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία, μετά και την αποτυχία της κυβέρνησης Μισέλ Μπαρνιέ να κερδίσει στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης το βράδυ της Τετάρτης.
Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street, αφομοιώνεται το ράλι
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,43%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 8.349 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,67% στις 20.366 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,37% στις 7.330 μονάδες.
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν και τα γαλλικά ομόλογα, με την απόδοση της 10ετίας στο 2,90%
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν και τα γαλλικά ομόλογα, με την απόδοση της 10ετίας στο 2,90%, ήτοι το spread έναντι των γερμανικών αποδόσεων αναφοράς στις 84 μονάδες βάσης, όχι πολύ μακριά από το υψηλό 12ετίας της περασμένης εβδομάδας των 90 μ.β..
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πώς κινήθηακαν οι επιμέρους τίτλοι
Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών ενισχύθηκαν, με την BNP Paribas, τη Societe Generale και την Credit Agricole να κερδίζουν 2,6%, 4,30% και 2,3% αντίστοιχα, με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει ένα shutdown.
Στο επίκεντρο και η μετοχή της Vodafone, η οποία κέρδισε 2,5%, καθώς η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε τη συγχώνευση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών Vodafone και Three.
Βέβαια η εστίαση των αγορών δεν παρέκλινε από τη Γαλλία, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών τόσο από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου όσο και από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση υποστήριξαν την πρόταση δυσπιστίας στην Κάτω Βουλή της χώρας χθες το απόγευμα, “ρίχνοντας” επί της ουσίας την κυβέρνηση Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία.
Ωστόσο, η Γαλλία υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ και οι αγορές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά της να εφαρμόσει υγείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές.
Το δημοσιονομικό της έλλειμμα πρόκειται να διευρυνθεί σε πάνω από 6% του ΑΕΠ φέτος και οι προσπάθειες του Μπαρνιέ να το θέσει σε πιο σταθερή βάση ματαιώθηκαν. Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε ένα σχέδιο για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού στο 3% έως το 2029, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.
Στα μάκρο της ημέρας, το λιανικό εμπόριο στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε κατά 0,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε πτώση 0,3%, σύμφωνα με την Eurostat. Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, το λιανικό εμπόριο στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,9%, ενώ το μπλοκ σημείωσε ετήσια αύξηση 2,1%.
Επίσης, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε στο 55,2 τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο από το 54,3 τον προηγούμενο μήνα και ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με την έκθεση των S&P Global και Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS).
Τέλος, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 1,5% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αποκάλυψε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 5,7% τον Οκτώβριο


Latest News

Υπό το βάρος της Nvidia η Wall Street - Μικρές στηρίξεις από τα μάκρο
Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,80% στις 16.519 μονάδες - Οδηγεί σε πτώση και άλλες μετοχές τσιπ της Wall Street

Η Ευρώπη επέστρεψε στον χάρτη - Πώς κερδίζει από το «America First»
«Στιγμές σαν κι αυτές συμβαίνουν μόνο μία φορά κάθε 100 ή 200 χρόνια» - Τι λένε traders για τις ευρωπαϊκές αγορές

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,34% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Πιέζει τις ευρωαγορές η βουτιά της ASML
Η εταιρεία κρίσιμων τσιπ ASML σημειώνει πτώση 6,5%

Επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ασία, πτώση στις αγορές
Οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι θα χρεωθεί περίπου 5,5 δισ. δολάρια για την εξαγωγή μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει σήμερα το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο