Τη δημιουργία κοινού ταμείου 500 δισ. ευρώ, συζητούν οι χώρες της ΕΕ , στοχεύοντας σε κοινά αμυντικά έργα και προμήθειες όπλων και αξιοποιώντας τις αγορές ομολόγων. Οι ευρωπαικές χώρες με τον τροπο αυτο θέλουν να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες εν αναμονή της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η απειλή του Τραμπ να αποσύρει τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δαπανούν ανεπαρκώς έχει ωθήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να διερευνήσουν πιο ριζοσπαστικές επιλογές χρηματοδότησης της άμυνας, συμπεριλαμβανομένου του κοινού δανεισμού που παραδοσιακά αποκλείεται από τα δημοσιονομικά γεράκια στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέα θητεία με παλιά προβλήματα

Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συζητούν το σχέδιο επικεντρώνονται τώρα στη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης για την άμυνα, το οποίο θα εκδίδει ομόλογα που θα υποστηρίζονται από εθνικές εγγυήσεις από τις συμμετέχουσες χώρες και όχι από την ΕΕ συνολικά.

Το μοντέλο χρηματοδότησης, το οποίο θα ήταν ανοιχτό σε κράτη εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, κερδίζει έδαφος σε μια βασική ομάδα κρατών μελών της ΕΕ, είπαν έξι άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες στους Financial Times. Ενώ ο ακριβής στόχος δανεισμού δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι θα πρέπει να ξεπεράσει τα 500 δισ. ευρώ.

Η Ευρώπη αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό για το πώς να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες για να διατηρήσει την υποστήριξη για την Ουκρανία και να προετοιμαστεί για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα φέτος προειδοποίησε «δεν πρόκειται να προστατέψουμε» τους συμμάχους του ΝΑΤΟ «αν δεν πάνε». να πληρώσει».

Η ΕΕ έχει διερευνήσει μυριάδες τρόπους χρηματοδότησης πρόσθετων έργων και το διακυβερνητικό ταμείο έχει αναδειχθεί ως η μοναδική πιο φιλόδοξη επιλογή που εξετάζεται.

Τα σχέδια έχουν συζητηθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το Λονδίνο δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για οποιαδήποτε ανάμειξη, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις. Ένας ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος που γνωρίζει την πρωτοβουλία χαιρέτισε τη φιλοδοξία ως «ενθαρρυντικό» σημάδι αποφασιστικότητας.

Το σημείο διαφωνίας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα κληθεί να διαδραματίσει τεχνικό ρόλο, βοηθώντας στη διαχείριση του φορέα ειδικού σκοπού (SPV) και στη διαχείριση των λειτουργιών του ταμείου.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προτάσεις για έκδοση «ευρωομολόγων» για την άμυνα —κοινός δανεισμός στον οποίο αντιτάχθηκαν οι δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες της ΕΕ— η συμμετοχή στο ταμείο θα ήταν εθελοντική και ανοιχτή σε κράτη εκτός ΕΕ.

Επομένως, οι περιορισμοί της ΕΕ στη χρήση κοινών κονδυλίων για στρατιωτικούς σκοπούς δεν θα ισχύουν και τα ουδέτερα στρατιωτικά κράτη μέλη όπως η Αυστρία, η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Κύπρος θα μπορούν να εξαιρεθούν χωρίς βέτο στο σχέδιο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπερασπίστηκε τα ευρωομόλογα για την άμυνα νωρίτερα αυτό το έτος, είπε στους FT ότι υπήρξε αλλαγή του αισθήματος μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Ενώ οι προτάσεις του αντιμετωπίστηκαν αρχικά με μια «χλιαρή απάντηση», ο Μητσοτάκης ένιωσε τώρα «μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος» δεδομένων των προκλήσεων ασφάλειας της Ευρώπης και της επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα και ίσως είναι καιρός να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γερμανία: Αλματώδης αύξηση του αριθμού των αστέγων – Διογκωμένοι οι αριθμοί, λέει η κυβέρνηση
Διεθνή |

Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των αστέγων στη Γερμανία - Διαψεύδει τους αριθμούς η κυβέρνηση

Το 2022, ο αριθμός των αστέγων στη Γερμανία δεν ξεπερνούσε τους 263.000 και τώρα έχει ξεπεράσει τις 500.000 ανθρώπους, αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα νούμερα αυτά είναι διογκωμένα.