
Το καρτέλ πετρελαίου ΟΠΕΚ+ αναμένεται να παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής του, καθώς περιμένει να δει πώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλλει πετρελαϊκές κυρώσεις στο Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Ο ευρύτερος όμιλος του ΟΠΕΚ , με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, συγκρατεί επί του παρόντος σχεδόν 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (b/d) από την αγορά, σχεδόν το 6% της παγκόσμιας προσφοράς, μετά από μια σειρά περικοπών για να στηρίξει τις τιμές.
Λιβύη: Νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου μετά τον «πόλεμο των φατριών»
Τον Ιούνιο, ο όμιλος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πετρελαίου εκτός αγοράς, αν και θα αρχίσει σταδιακά να χαλαρώνει 2,2 εκατομμύρια b/d εθελοντικών περικοπών από τον Σεπτέμβριο.
Αλλά έχει επανειλημμένα αναβάλει την άντληση περισσότερου πετρελαίου σε μια πτωτική αγορά. Η τιμή του αργού πετρελαίου αναφοράς Brent έχει υποχωρήσει περισσότερο από 9% από λίγο πριν από τη συνάντησή του τον Ιούνιο και διαπραγματεύεται σε στενό εύρος τιμών τους τελευταίους μήνες. Υποχώρησε 1,4% στα 72,58 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη.
Το πετρέλαιο αναμένει τον Τραμπ
Τώρα το καρτέλ θέλει να μετρήσει τον αντίκτυπο της επερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου πριν κάνει μια κίνηση, λένε οι αναλυτές.
«Η συνετή πορεία δράσης θα ήταν να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να περιμένουμε για άλλο ένα τρίμηνο», σχολιάζει στους Financial Times, η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει ήδη απειλήσει με δασμούς σε ορισμένους παραγωγούς πετρελαίου και σχεδιάζει να συνεχίσει την πολιτική «μέγιστης πίεσης» για να χρεοκοπήσει το Ιράν, επιδιώκοντας να μηδενίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του.
«Νομίζω ότι ο παράγοντας Τραμπ είναι μια μεγάλη αβεβαιότητα», δήλωσε η Amrita Sen στο Energy Aspects. «Δεν ξέρουμε πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την τιμή, αλλά η τάση είναι γενικά πτωτική. Και την ίδια στιγμή, δεν ξέρουμε πόσο σκληρά θα κυνηγήσει το Ιράν. Άρα έχεις και τις δύο πλευρές. Χρειάζεσαι σαφήνεια σε αυτό πριν μπορέσεις να δράσεις».


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού