Όπως ήταν αναμενόμενο, ο όμιλος των 22 χωρών του ΟΠΕΚ + συμφώνησε στη συνάντησή του την Πέμπτη να παρατείνει τις περικοπές παραγωγής του για ένα ακόμη έτος, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου.

Ο όμιλος, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ανέφερε ότι η παραγωγή των μελών θα διατηρηθεί στα 39,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με το προηγουμένως συμφωνημένο επίπεδο των 40,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Οι στόχοι περιλαμβάνουν αύξηση της ποσόστωσης για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 300.000 b/d.

Υπουργοί από οκτώ μέλη δήλωσαν ότι θα παρατείνουν ορισμένες εθελοντικές περικοπές παραγωγής μέχρι τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να περιορίσουν την προσφορά πετρελαίου στην αγορά και να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου.

Διαφωνίες στους κόλπους του ΟΠΕΚ – Γιατί αναβλήθηκε η συνεδρίαση

Η τιμή του αργού Brent παρέμεινε σταθερή στα 72,34 δολάρια.

Οι αποφάσεις στον ΟΠΕΚ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚ, η «συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες των χωρών του ΟΠΕΚ+, με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των αγορών πετρελαίου. Οι χώρες αποφάσισαν να παρατείνουν τις πρόσθετες εθελοντικές προσαρμογές 1,65 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2023, έως το τέλος Δεκεμβρίου 2026».

Επιπλέον, αυτές οι χώρες θα επεκτείνουν τις πρόσθετες εθελοντικές προσαρμογές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο του 2023, έως το τέλος Μαρτίου 2025 και στη συνέχεια οι προσαρμογές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα θα καταργηθούν σταδιακά σε μηνιαία βάση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2026 για τη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς. Αυτή η μηνιαία αύξηση μπορεί να τεθεί σε παύση ή να αντιστραφεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια