Κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ είναι οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2027, ενώ ο ΟΟΣΑ «χτυπάει» το καμπανάκι για το πώς θα εξελιχθούν οι μισθοί.

Ένας από τους κινδύνους που εντοπίζει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες για την ελληνική οικονομία είναι και ο τρόπος που θα εξελιχθούν οι μισθοί στην Ελλάδα. Στην έκθεση τονίζεται πως δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική αύξηση των μισθών.

OT FORUM – Γκίκας Χαρδούβελης: Υπό σφικτό εποπτικό πλαίσιο, οι δανειοδοτήσεις

Ανάλογη σύσταση προς τα κράτη μέλη είχε κάνει παλαιότερα η Κομισιόν. Σε έγγραφο αναφέρει πως οι χώρες κράτη μέλη καλούνται να στηρίξουν τους μισθούς, ώστε να μετριαστούν οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος μιλώντας στο 4ο OT FORUM, υπογράμμισε πως η αύξηση των μισθών θα πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της παραγωγικότητας

Οι μισθοί και οι πληθωρισμός

Η Επιτροπή ωστόσο εφιστούσε την προσοχή των κρατών, προκειμένου οι αυξήσεις των μισθών να είναι τέτοιες ώστε να μην υπάρξει ανάφλεξη του πληθωρισμού και δεύτερον να μην πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Σπύρου Θεοδωρόπουλου στο 4ο OT FORUM, ο οποίος υπογράμμισε πως η αύξηση των μισθών θα πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν στα τέλη του προηγούμενου μήνα αναφέρεται πως παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, η αύξηση της παραγωγικότητας παραμένει το κλειδί για τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου με βιώσιμο τρόπο στην Ελλάδα.

Η παραγωγικότητα της εργασίας

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στη συνολική οικονομία παραμένει μία από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.

«Θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου του επίμονου χάσματος παραγωγικότητας της Ελλάδας έναντι της ζώνης του ευρώ και των δύσκολων δημογραφικών της προοπτικών. Επιπλέον, η υψηλότερη παραγωγικότητα αναμένεται να ενισχύσει την εξαγωγική ικανότητα και να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές, διευκολύνοντας κατά συνέπεια την εξάλειψη των μακροοικονομικών ανισορροπιών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ποια θα είναι η εξέλιξη των μισθών

H κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027. Η Ελλάδα αύξησε τον κατώτατο μισθό της κατά 6,4% τον Απρίλιο του 2024, την τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια (η προηγούμενη αύξηση 9,4% ήταν το 2023).

Η κυβέρνηση σχεδιάζει, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της Κομισιόν, να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς κατά 4,6% ετησίως την περίοδο 2025-2027. Δηλαδή, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ανέλθει στα 869-870 ευρώ το 2025 (αύξηση 40 ευρώ), ώστε να αυξηθεί στα 908 ευρώ το 2026 και να καταλήξει στα 950 ευρώ το 2027.

Το σενάριο της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό φαίνεται να είναι σε εισαγωγικά συμφωνημένο, το δύσκολο στοίχημα μάλλον φαίνεται να είναι αυτό του μέσου μισθού που πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Tax |

Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025

Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη