
«Ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι μεταξύ των οποίων 90.000 κάτοχοι οχημάτων οι οποίοι δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2019 και καλούνται τώρα να καταβάλουν συνολικά τέλη και πρόστιμα ύψους 41 εκατ. ευρώ.
Τα ειδοποιητήρια λαμβάνουν φορολογούμενοι οι οποίοι μετά από διασταυρώσεις εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις από το 2018 και μετά, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών, επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα αλλά με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια.
Πάνω από 710.000 ανήλικοι έλαβαν αυτόματα ΑΦΜ
Ειδικά για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, η ΑΑΔΕ έτρεξε διασταύρωση και όσους εντόπισε να μην έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2019 τους έδωσε τη δυνατότητα, μέσω ειδικής εφαρμογής στην πλατφόρμας myCar, να δηλώσουν την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους το συγκεκριμένο έτος.
Σύμφωνα με το νόμο σε περίπτωση που από στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση προκύπτει ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει εισοδήματα αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.) εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (πριν αυτή καταργηθεί), του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.
Οι φοροελεγκτές δίνουν μάχη με το χρόνο για να αποτρέψουν τη παραγραφή χιλιάδων παλαιών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Ο λογαριασμός με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί και να έχει κοινοποιηθεί στους φορολογούμενους πριν την εκπνοή του 2024 καθώς σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν το λογαριασμό εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.
Σχέδιο δράσης
Την ίδια ώρα το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το Δεκέμβριο περιλαμβάνει:
- Αξιοποίηση των δεδομένων των myDATA για τον έλεγχο των μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος φορολογικό έτος 2022.
- Διασταύρωση δεδομένων του Taxisnet για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το φορολογικό έτος 2022 αν και είχαν δραστηριότητα.
- Εντοπισμό υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9, Νομικών Προσώπων, ή Φυσικών Προσώπων και η ανάπτυξη επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
- Εντοπισμό αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2018.
- Έλεγχο υποθέσεων γονικών παροχών πρώτης κατοικίας (αν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας και αν έχει τύχει και στο παρελθόν απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ή γονικής παροχής ή κληρονομιάς.
- Υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων σε αλλοδαπούς στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσής Βίζας».
- Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022.
- Έλεγχο των στοιχείων που δηλώθηκαν και με βάση τα οποία χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις.


Latest News

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ

Τα φορο-τρικ που έφεραν την μεγάλη «ανατροπή» - Το σχέδιο Πιτσιλή
Οι φορολογικές δηλώσεις έχουν καθιερωθεί ως το εθνικό σπορ των Έλλήνων - Τι είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Τετραήμερο λουκέτο απο την ΑΑΔΕ σε γνωστό club στο Μπουρνάζι
Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε γνωστό club στο Μπουρνάζι.

Πρώτα ο... οβελίας, μετά οι συντάξεις - Πότε τελικά πληρώνουν τα ταμεία
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τς συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γ. Πιτσιλής: Έρχονται προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τις εταιρείες
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Το app για να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα - Τι αλλάζει από φέτος
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους

Η διοίκηση του ΒΕΑ ζητά να μην περάσουν σε ιδιώτες οι ασφαλιστικές οφειλές
Με επιστολή προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η διοίκηση του ΒΕΑ (Βιοτεχνικό Επιμελητήρίο Αθήνας) ζητά την απόσυρση του άρθρου ώστε να μην περάσουν σε ιδιώτες οι ασφαλιστικές οφειλές

Στα 2,53 δισ. ευρώ τα κρατικά φέσια: Επέστρεψαν στα χρόνια των μνημονίων
Το Δημόσιο χρωστά 2,53 δισ. σε ιδιώτες – στα 824 εκατ. οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων - Τη μερίδα του λέοντος έχουν τα νοσοκομεία και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης

Γιατί σπεύδουν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις - Τι έχει αλλάξει
Οι φορολογικές δηλώσεις τρέχουν με εντατικούς ρυθμούς - Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» - Τα οφέλη για τους εργαζόμενους
Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» έρχεται να αναβαθμίσει και να απλουστεύσει τις λειτουργίες του υφιστάμενου συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ Ι»