Αγαπητές και αγαπητοί η στήλη έχει αναφέρει πολλάκις ότι τάσσεται υπέρ του ανταγωνισμού στην αγορά.
Διότι overall είναι πάντα προς όφελος του καταναλωτή, ότι και να λένε οι «μύωπες» πολέμιοι της ελεύθερης αγοράς.
Γι’ αυτό και καλωσορίζει η στήλη την επιστροφή της Attica Bank στην κανονικότητα.
Διότι ο μη συστημικός τραπεζικός κλάδος θα έχει έναν ακόμη «παίκτη» που θα φέρει και μια… κανονικότητα στις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες.
Η ίδια η κυρία Ελένη Βρεττού άλλωστε έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι όποιος θα μπαίνει σε κατάστημα του δικτύου θα βρίσκει… υπαλλήλους να τον εξυπηρετούν.
Δεν είναι για γέλια…
Καταλαβαίνω ότι πολλοί κρυφογελάτε με αυτό που έχει πει η κυρία Βρεττού, αλλά σας θυμίζω ότι δεν είναι «σιγουράκι» ότι όποιος πάει σε μια συστημική θα εξυπηρετηθεί.
Εκτός εάν έχει ραντεβού, έχει μηδενίσει την περίπτωση να χρειάζεται κάτι επείγον και έχει συνωμοτήσει με το «σύμπαν» ότι δεν θα του τύχει κάτι έκτακτο την ώρα του ραντεβού.
Εύκολο… (not).
«Δορυφόροι» (;)
Γι’ αυτό και σας λέω ότι οι περιπτώσεις τόσο της Attica Bank όσο και της Optima Bank είναι πολύ ενδιαφέρουσες στη μεγάλη εικόνα.
Ο «ανταγωνισμός» τους φαίνεται άλλωστε και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, με τις δύο να φλερτάρουν με το billion στις αποτιμήσεις τους.
Εάν υπάρξουν και εξελίξεις από την Τράπεζα Κύπρου, με τον γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας, κ. Τάκη Αράπογλου… νομίζω ότι οι «x-πόλοι» εκτός των συστημικών θα ροκανίσουν μερίδια.
————————-
Προμήθειες…
Επανέρχομαι τώρα στο θέμα του ανταγωνισμού.
Διότι όσο και να τάσσεται η στήλη υπέρ της ήσσονος κρατικής παρέμβασης σε κλάδους της οικονομίας, όταν υπάρχουν περιπτώσεις που για μια συναλλαγή, δίχως να απασχολήσει αυτή η συναλλαγή ούτε εργατο-λεπτό ενός υπαλλήλου, ζητείται προμήθεια μερικών ευρώ… ε δεν είναι σωστό.
Διότι φαντάζεστε μια επιχείρηση πόσες συναλλαγές χρειάζεται μηνιαίως μόνο και μόνο για τις λειτουργικές της εργασίες.
Και οι τράπεζες το γνωρίζουν. Όπως γνωρίζουμε όλοι ότι τα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης, όταν ένα στα δύο δάνεια δεν είχε ούτε τις ελάχιστες καταβολές, νέα δάνεια δεν δίνονταν και οι καταθέσεις είχαν «εξατμιστεί», ήταν οι προμήθειες που έσωσαν λίγο την κατάσταση στον κλάδο.
Έδωσαν ανάσα στα έσοδα, αλλά και στη ρευστότητα ενός συστήματος που παραπατούσε μεταξύ επιβίωσης και κατάρρευσης.
Ήρθε η ώρα…
Δεν αμφιβάλει λοιπόν κανείς ότι πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Το αντίδοτο το γνωρίζουν πολύ καλά τα τραπεζικά επιτελεία.
Λέγεται «περισσότερα δάνεια»…
———————————–
Ιδού η Ρόδος…
Και μιας και μιλάμε για περισσότερα δάνεια, οι τράπεζες έχουν μία μοναδική ευκαιρία να διευκολύνουν τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος δουλεύει… στα κόκκινα.
Ίσως και τα ξεπεράσει… αφού το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις για τις κατασκευαστικές παρεμβάσεις αποκατάστασης στη Θεσσαλία.
Πρόκειται για πολύπλοκο εγχείρημα, καθώς θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε πάνω από 1.000 σημεία.
————————-
“Ενοικιάζεται”
Στο θέμα των χρηματοδοτήσεων, θυμίζω, είχε αναφερθεί και ο Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, στο OT FORUM.
Πάντως το ΤΜΕΔΕ, βρίσκεται επίσης και στην αναζήτηση ενοικιαστών για το κτήριο στην Κλαυθμώνος, από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα η διοίκηση της Attica Bank.
Μαθαίνω ότι συνομιλεί με εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και για στέγαση από υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
————————-
Ανθεί η παραβατικότητα
Ένα άλλο μέτωπο που πλέον παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, είναι στην εμπορία πετρελαιοειδών.
Η κυβέρνηση κρατά ένα πλαφόν από τον Μάρτιο του 2022, που αφορά μόλις στο 6,7% της τιμής.
Το υπόλοιπο είναι φόροι…
Δηλαδή τι κάνει η κυβέρνηση;
Αυξάνει τα κίνητρα για παραβατικότητα, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι πλέον έχει φτάσει ακόμη και στο 30%!
Θα το δούμε και σε μελέτη τους επόμενους μήνες
Πρόχειροι υπολογισμοί…
Δηλαδή αν κάνει κανείς έναν πρόχειρο υπολογισμό, αρκεί να σκεφτεί ότι σήμερα τα πρατήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι 5.800!
Και δεν μιλάμε μόνο για τη νοθεία, που ελέγχει η ΑΑΔΕ, αλλά και για τις «πειραγμένες» αντλίες.
Το εντυπωσιακό είναι παρά τις προσπάθειες της ΑΑΔΕ και το κλείσιμο των πρατηρίων, σχεδόν μία δύο ημέρες μετά ξηλώνονται οι ταινίες σφράγισης και ανοίγουν και πάλι τα πρατήρια.
——————
Και το «κρυφό» μέτωπο
Πέραν όμως του παραπάνω μετώπου, οι πηγές μου λένε ότι έχει διαφύγει των ραντάρ ένα ακόμη μέτωπο που έχει εσχάτως ανοίξει για τη χώρα.
Το οποίο είναι άκρως ανησυχητικό, ειδικά σε μια περίοδο που η «συνεννόηση» σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ανύπαρκτη. Εξού και τα εισαγωγικά που έβαλα.
Και έχει να κάνει με την επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εσωτερικών, Nancy Feser, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στην Κω.
Η πηγή μου, μου ανέφερε ότι ήρθε για να ενημερωθεί για την κατάσταση με τους μετανάστες.
Και πέραν των συνθηκών διαβίωσης τους, ζήτησε να μάθει για τις επιστροφές και τις διαδικασίες ασύλου.
Είναι προάγγελος κλειστών συνόρων από τους Γερμανούς;
Έχουμε εμείς εδώ σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης;
Δεν μπορώ να απαντήσω μετά βεβαιότητας, αλλά μπορώ να δω πολλούς λόγους για να απαντήσω θετικά στην πρώτη ερώτηση… και αρνητικά στη δεύτερη.
————————————
Στα όρια…
Για να επιστρέψω όμως στον ευρύτερο τώρα κλάδο της ενέργειας, αύριο Παρασκευή, εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή προσφοράς της Edison, για την Elpedison.
Ουσιαστικά για να απαντήσει στην προσφορά της Helleniq Energy.
Και όπως είναι αναμενόμενο, στην αγορά συζητείται ευρέως η πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η οποία επιδιώκεται μόνιμα από ιταλική πλευρά.
Όλοι ψάχνουν αν δουν τι συμβαίνει.
Διάσταση απόψεων
Διότι η ίδια η Edison έκανε “φύλλο και φτερό” όλη την Elpedison.
Ευλόγως λοιπόν αναρωτιέται κανείς για κάποιο λόγο εξαντλούν το περιθώριο για την προσφορά τους.
Κάποιοι λένε ότι συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων μεταξύ των όσων θέλουν και πιστεύουν στα κεντρικά στην Ιταλία και στα όσα θέλουν στα πιο… κεντρικά, στη γαλλική EDF.
Είναι κι αυτοί βέβαια, που βλέπουν κινήσεις τακτικής… στους Ιταλούς.
———
Προσχήματα
Ένας άλλος Ιταλός, τώρα, ο «πολύς» Paolo Gallo της Italgas, προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, ιδίως στους μικρομεσαίους, από την αύξηση των τελών χρήσεως του δικτύου φυσικού αερίου.
Αναφέρομαι φυσικά στις ελληνικές δραστηριότητες της Italgas, την Enaon, που διαχειρίζεται τα δίκτυα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και για την οποία υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια.
Διότι από 1η Δεκεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή το ενιαίο τιμολόγιο διανομής φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές της χώρας.
Με το προηγούμενο καθεστώς ίσχυαν διαφορετικά τιμολόγια ανά περιοχή διανομής.
Η ενοποίηση οδηγεί σε μειώσεις σε ορισμένες περιοχές και αυξήσεις σε άλλες.
Ψαλίδι…
Για να διασκεδάσει λοιπόν τις αντιδράσεις, ο κ. Gallo υποσχέθηκε επενδύσεις άνω του 1 δισ. Πολύ περισσότερα ήταν στο πρόγραμμα βέβαια, αλλά ΡΑΑΕΥ έχει περικόψει μεγάλο μέρος από αυτό το πρόγραμμα.
«Η συμβολή της Enaon στην ανάπτυξη της Ελλάδας είναι έμπρακτη και ουσιαστική: προάγει ενεργά μια πράσινη μετάβαση η οποία, ανεξάρτητα από ιδεολογίες, εγγυάται ασφάλεια, βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι οι Ιταλοί βλέπουν σοβαρά την ελληνική αγορά.
Latest News
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις
Πέφτει μισό δισ. στην αγορά, τα αντανακλαστικά Σκυλακάκη, έρχεται το Kids Wallet, το santa rally του Ελλάκτωρ, το «χέρι» του Κορεάτη στην Intralot, το καμπανάκι ΣΕΤΕ
Μισό δισ. στην αγορά
Τι συμβαίνει στο Τατόι, «κολλημένοι» στην Αράχωβα, τα μπόνους των Δημοσίων Υπαλλήλων, η «προίκα» του Κρητικού και οι «4» των Φυλακών
Κακός χαμός… με την καλή έννοια
Στους δρόμους η Νέα Δημοκρατία, τα 3 δισ. της «ασπίδας», η αλήθεια για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, τα σχέδια Ξιφαρά, ποιον ξεχωρίζει η JP Morgan, η επέκταση της Dimand
Μήνυμα Μητσοτάκη
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…