Κινητήριος δύναμη για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της αποτελεί η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα. Κάποιοι μάλιστα χαρακτηρίζουν τη διαδικασία αυτή ως game changer για να αλλάξει πίστα η ελληνική αγορά, και να συγκλίνει με τις προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Πώς θα αλλάξει πίστα η ελληνική βιομηχανία – Το στοίχημα των 11 δισ.
Για τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η συγκεκριμένη διαδικασία μίλησαν στο 4o ΟΤ FORUM ο Δρ. Γιώργος Αποστολόπουλος, διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της OTS, ο Δημήτρης Καπέλλος, CEO της Globalsat Energis και ο Διονύσιος Ανάργυρος, Managing Director της Greenvolt Next.
ΟΤ FORUM
Ο κ. Αποστολόπουλος, η εταιρεία του οποίου εμπλέκεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, τόνισε ενδεικτικά ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί τον καταλύτη για την αναβάθμιση του δημοσίου τομέα, ο οποίος αποκτά πιο φιλικό πρόσωπο απέναντι στον πολίτη». Αναφέρθηκε επίσης, στα οφέλη από την άυλη συνταγογράφηση, τα ηλεκτρονικά ραντεβού, αλλά και την προληπτική ιατρική, που επιτρέπει σε δύσβατα μέρη να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές ιατρικές συμβουλές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Καπέλλος, ο οποίος σημείωσε ότι η αναγκαιότητα της ψηφιακής μετάβασης φάνηκε ξεκάθαρα την περίοδο της πανδημίας του Covid, όταν άπαντες χρειάστηκαν ψηφιακές υποδομές, είτε επρόκειτο για επιχειρήσεις είτε για απλούς καταναλωτές.
«Στις μικρόμεσαίες επιχειρήσεις έχουν γίνει μικρότερα βήματα προς την ψηφιακή μετάβαση», είπε ο CEO της Globalsat Energis τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχουν δύο πολύ συγκεκριμένα προβλήματα: οι διαθέσιμοι πόροι και οι δεξιότητες του προσωπικού που δυσκολεύουν την πρόοδο.
Η δίδυμη μετάβαση
Η δίδυμη, ψηφιακή και πράσινη, μετάβαση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ΣΕΒ. Για να τις βοηθήσει να τα καρπωθούν, ο ΣΕΒ ανοίγει τη συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους οι ψηφιακές λύσεις προσθέτουν «πράσινη» αξία στα διαφορετικά στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και επιχειρηματικής λειτουργίας, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις που θέτει το σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Σε οδηγό που εξέδωσε πρόσφατα ο ΣΕΒ αναφέρονταν πως οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν περιλαμβάνουν από βασικά εργαλεία cloud, Internet of Things, Data Analytics, και ευρέως διαδεδομένα συστήματα διαχείρισης εγγράφων, κτιρίων, ενέργειας, και στόλων οχημάτων, μέχρι λύσεις ρομποτικής, digital twins, 3D modeling, blockchain, αυτόματης ανίχνευσης και διάγνωσης βλαβών, μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης.
Οι ψηφιακές λύσεις
Την ίδια στιγμή, μπορούν να εφαρμοστούν ψηφιακές λύσεις που θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα μιας επιχειρήσεις από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων, μέχρι τον εφοδιασμό και την προμήθεια πρώτων υλών και τη διαχείριση φυσικών πόρων, όπως η ενέργεια και το νερό, η παραγωγή, οι διοικητικές διαδικασίες.
Η πράσινη μετάβαση και οι ψηφιακές τεχνολογίες συνδυάζονται για να προσφέρουν μια νέα προοπτική στη βιομηχανία. Παρά τις προκλήσεις, οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να ψηφιοποιηθούν και να καινοτομήσουν μπορούν να μετατρέψουν αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον.