Τα προπαιτούμενα για να «αλλάξει πίστα» η ελληνική βιομηχανία αναδείχθηκαν μέσα από το 4ο ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε 11 δισ. παραπάνω παραγωγικές επενδύσεις τον χρόνο για να πάμε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο». Τόνισε, ακόμη, μεταξύ άλλων, ως αρνητικό στοιχείο, το γεγονός ότι «συνεχίζουμε να είμαστε μια κοινωνία καταναλωτική» για να προσθέσει πως δεν θα πάνε καλύτερα τα πράγματα «εάν δε βελτιώσουμε τόσο την παραγωγικότητα όσο και την παραγόμενη ποσότητα».
Χρειάζεται επιχειρηματική νοοτροπία
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε πολυτέλεια να αρνηθούμε κανενός είδους επενδύσεις», αναφερόμενος στα ακίνητα σε σύγκριση με τη παραγωγή, ενώ εξήγησε ότι «το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να δημιουργήσουμε και εμείς οι επιχειρήσεις, όσο το περιβάλλον είναι ασταθές» κάτι που πολλές φορές «αναστέλλει τη διάθεση για επιχειρηματικό ρίσκο», και συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη επιχειρηματική νοοτροπία».
Ανάγκη για υπεραποσβέσεις
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης υπεραποσβέσεων. Όπως εξήγησε το υπάρχον σύστημα αφορά έξοδα έρευνα και ανάπτυξη. Για παράδειγμα «αν μια εταιρεία ξοδέψει 100 ευρώ αποσβήνει τα 350 ευρώ σε βάθος χρόνου», κάτι που αποτελεί «Βοήθεια μέσω της φορολογίας».
Όπως πρόσθεσε τα πλεονεκτήματα έχουν σχέση με το ότι όταν μια εταιρεία χρειάζεται επένδυση δε χρειάζεται να περάσει από επιτροπές», συμπληρώνοντας ότι η ίδια η εταιρεία γνωρίζει το εάν χρειάζεται να γίνει η επένδυση και «έχει ρίσκο αν δε βγει». Ακόμη είπε: «Εμείς που βάζουμε λεφτά ή δανειζόμαστε κρίνουμε τις επενδύσεις. Αν γλιτώσουμε τη γραφειοκρατία των επενδύσεων θα γίνει και πιο γρήγορα».
Συνεπώς, εφόσον υπάρξουν υπεραποσβέσεις οι εταιρείες θα λαμβάνουν φορολογική βοήθεια σε βάθος χρόνου (για ακίνητο έως 25 χρόνια, για μηχάνημα έως 10 χρόνια), ενώ το κράτος «Θα λάβει την πρώτο μέρα τον ΦΠΑ από τα πρώτα χωματουργικά».
Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ
Στο πλαίσιο του debate που διεξήχθη μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και του προέδρου της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνά στο 4ο OT FORUM, ο κ. Χατζημηνάς ανέδειξε τις προτάσεις της ΕΕΝΕ προκειμένου να επιτευχθεί το νέο παραγωγικό πρότυπο που είναι το μεγάλο ζητούμενο της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις συνοψίζονται στα εξής:
-Μηδενικό οριακό μη μισθολογικό κόστος ως κίνητρο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων
-Μειωμένη Οριακή Φορολόγηση Επιχειρήσεων για διευκόλυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων
-Σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου
-Επιτάχυνση αποσβέσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό
Ειδικό για το τελευταίο ο κ. Χατζημηνάς εξήγησε πως «Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις», ενώ παρατήρησε ότι «Έχουμε το χειρότερο πλαίσιο. Εμείς έχουμε 10ετία και η Ευρώπη στα 4-5 χρόνια».
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «προσωπικά υιοθετώ και τα τέσσερα αιτήματα», για να συμπληρώσει με νόημα πως θα νομοθετηθούν «όσα εμπίπτουν στον τομέα του υπουργείου Ανάπτυξης. Στο επόμενο τρίμηνο θα τροποποιήσουμε τον Αναπτυξιακό Νόμο και θα νομοθετήσουμε σχετικά μέσα σε αυτό». Μάλιστα, πρόσθεσε «Είναι εξαιρετικά λογικό και επιβεβλημένο».
Συμφώνησαν, ακόμη, ότι αποτελεί πρόβλημα το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με τον κ. Θεοδωρικάκο να επαναλαμβάνει τα μέτρα που ανακοίνωσε από κοινού με τον πρωθυπουργό στις 21 Οκτωβρίου.
Καινοτομία – Προστιθέμενη αξία
Ακόμη, ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει «να δυναμώσουμε τη βιομηχανία, τις εξαγωγές μας και να αποκτήσουμε καινοτόμα προϊόντα και να γίνουμε εξωστρεφείς», ενώ τόνισε πως «Είναι πολύ κρίσιμο το θέμα της βιομηχανίας».
Από την πλευρά του ο κ. Χατζημηνάς είπε πως «Θέλουμε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία για να θωρακίσουμε την οικονομία», κάνοντας λόγο τόσο για τις προαναφερόμενες προτάσεις της ΕΕΝΕ όσο και την ανάγκη επαναβιομηχάνισης, με επίκεντρο τους ψηφιακούς κλάδους.