Εγραφε ένας αναγνώστης της στήλης: «Ζω εδώ και μερικές δεκαετίες στη Γαλλία και διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά από την εποχή των αγανακτισμένων στην Ελλάδα. Μίσος μεταξύ πολιτικών παρατάξεων, καμία αίσθηση της πραγματικότητας και των κινδύνων. Πολλοί πιστεύουν ότι η απλή αναλογική θα λύσει το πρόβλημα σε μια χώρα που η συναίνεση είναι ανύπαρκτη και που οι άνθρωποι πιστεύουν στα λεφτόδεντρα. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι ένα κράτος είναι σαν ένα νοικοκυριό του οποίου ο μισθός είναι οι φόροι και με αυτούς πρέπει να καλύψει όλες τις ανάγκες του. Για να αυξήσει τον μισθό του πρέπει να αντέχει ο εργοδότης του (οι φορολογούμενοι) ή προσωρινά κάποιος να τον δανείσει. Οταν ρωτάω γιατί τόσο μίσος για τον Μακρόν η συχνότερη απάντηση είναι ότι είναι αλαζόνας. Λυπάμαι πολύ, γιατί βλέπω την καταστροφή να έρχεται».
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα. Οι «αυταπάτες» εύκολων αλλά ανεδαφικών λογικών κυριαρχούν στην κοινή γνώμη. Πολιτικοί κάθε απόχρωσης ψαρεύουν στα νερά του λαϊκισμού, τη στιγμή που πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρων, προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί από το 6% στο 5% (όχι στο 3% που προβλέπουν οι συνθήκες), περιμένουν να βρεθεί κυβέρνηση και κυρίως πλειοψηφία για να ψηφισθούν. Οι γάλλοι πολιτικοί έχουν το μυαλό τους περισσότερο στις προεδρικές εκλογές του 2027, όπως στην Ελλάδα είχαν στοχεύσει στην προεδρική εκλογή του 2015. Οι ομοιότητες είναι σοκαριστικές.
Η Γαλλία, όπως έγραψε στο Bloomberg ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, έχει κολλήσει σε έναν πολιτικό φραγμό. Ο φόβος εκτείνεται όμως πολύ πέρα από την πολιτική. Με οικονομικά δεδομένα πρωτοφανή για τη γαλλική οικονομία, έλλειμμα 6%, ανεργία πάνω από 7%, αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 112% και ανάπτυξη στα όρια της στασιμότητας κοντά στο 1%, τα πράγματα είναι δύσκολα. Αποκτούν υπαρξιακά όμως χαρακτηριστικά από την ανάγκη να βρεθούν από τις αγορές μέσα στο 2025 πάνω από 350 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους και άλλα 40 δισεκατομμύρια ευρώ για πληρωμή τόκων. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα υπονομεύσει περαιτέρω την οικονομική δυναμική της χώρας.
Η Λεπέν όπως και οι έλληνες λαϊκιστές της προηγούμενης δεκαετίας παίζουν με τη φωτιά. Η νίκη της εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχτεί πύρρειος, εάν καταρρεύσει όπως αναμένεται η κατανάλωση και κάνουν κράτει οι επενδύσεις. Η ίδια ζητεί να μην εφαρμοστεί η ήδη ήπια συμφωνία με την Κομισιόν, για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2029 και ζητεί να γίνει πιο αργά. Η Κομισιόν μπροστά στο μεγαλύτερο κακό, είναι πιθανό να το δεχτεί όταν βέβαια σχηματιστεί κυβέρνηση για να της το προτείνει. Το πρόβλημα τόσο για τη σημερινή Γαλλία όσο και για την Ελλάδα, της προηγούμενης δεκαετίας, είναι ότι αυτού του είδους τους συμβιβασμούς σπανίως τους επιβραβεύουν οι αγορές, ειδικά εάν μυριστούν ότι ο βασικός στόχος όσων τους εισηγούνται είναι να μην αλλάξει στο τέλος τίποτα…
Latest News
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας
Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, έχει επενδύσει περισσότερο από €13 δισ. στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προχωρεί προς μια νέα εποχή
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών
Ο πήχης είναι ψηλά
Η ελληνική ναυτιλία αντέχει και εξελίσσεται και αλήθεια είναι ότι ζυγίζει τόνους, μέγα-τόνους
Η αύξηση της παραγωγικότητας κλειδί για την ευημερία
Η σκληρή αλήθεια είναι πως η παραγωγικότητά μας δεν βελτιώνεται
Οι κίνδυνοι και η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία
Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η ελληνική οικονομία διατηρεί την ανθεκτικότητά της
Το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες
Η ελληνική οικονομία δεν μένει ανεπηρέαστη από αυτό το διεθνές σκηνικό