Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι προβλεπόταν σε μια προσπάθεια να παρέχει υποστήριξη στην οικονομία που αντιμετωπίζει  ασθενέστερη ανάπτυξη και πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό αποτυπώνεται σε έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg μεταξύ αναλυτών, οι οποίοι προβλέπουν ότι στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας οι αξιωματούχοι της τράπεζας θα αποφασίσουν να μειώσουν κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, και το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν σε κάθε συνεδρίαση μέχρι τον Ιούνιο.

Επιτόκια: Έκλεισε η «ψαλίδα» στα δάνεια και τις κατάθεσεις τον Οκτώβριο [πίνακες]

Τώρα, η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι το κόστος δανεισμού θα είναι αρκετά χαμηλό έως το τέλος του 2025 ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Η στροφή αντανακλά τις αναδυόμενες ρωγμές μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης, όπου ο τομέας των υπηρεσιών έχει πάρει τον δρόμο της συρρίκνωσης μετά από τη βιομηχανία και η αβεβαιότητα μαστίζει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Και είναι γεγονός ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται, επισημαίνει το Bloomberg, επικαλούμενο την πολιτική αναταραχή σε Γερμανία και Γαλλία που ως εναν βαθμό προκαλεί προβληματισμό στους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, μαίνονται οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με εμπορικούς δασμούς.

Πόσο θα μειώσει η ΕΚΤ

«Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 12 Δεκεμβρίου και τα μέλη του ΔΣ χαράσσουν γραμμές μάχης για το τι θα ακολουθήσει το 2025. Αν και δεν περιμένουμε από την Κριστίν Λαγκάρντ να σχολιάσει πολλά για τα βήματα του επόμενου έτους, ο συνολικός τόνος της συνέντευξης Τύπου της είναι πιθανόν να αντανακλά τον τόνο των περιστεριών της ΕΚΤ», είπε ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης.

Τα σύννεφα πάνω από την οικονομία της ευρωζώνης πυροδότησαν εικασίες σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει μείωση 0,5% αντί για 0,25% την επόμενη εβδομάδα.

Αλλά ενώ ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό και ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο έχουν εμφανιστεί ήδη ανοιχτοί σε μια τέτοια κίνηση, οι περισσότεροι αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κορυφαίων από τις μετριοπαθείς φωνές στην ΕΚΤ- υποστηρίζουν μια σταδιακή προσέγγιση που ερμηνεύεται ως μειώσεις του 0,25%.

Οι οικονομολόγοι συμφωνούν. Μόνο η ομάδα της JPMorgan προβλέπει μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

Ο Jussi Hiljanen της SEB είναι ο μόνος ερωτώμενος στην έρευνα που αναμένει μια κίνηση αυτού του μεγέθους τον Μάρτιο.

«Η υπόθεση της χαλάρωσης είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Bill Diviney της ABN Amro. «Αλλά είναι δύσκολο να δούμε την επείγουσα ανάγκη για περικοπή 50 μονάδων βάσης αυτή την ώρα».

Περίπου το 53% των ερωτηθέντων λέει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσαρμόσουν αυτήν τη διατύπωση, αν και μόνο το 1/3 αναμένει σαφέστερη καθοδήγηση σχετικά με το πού κατευθύνονται τα επιτόκια.

Νέα γλώσσα

«Περιμένω νέα γλώσσα. Οτι, δηλαδή, η πολιτική πιθανότατα θα κινηθεί σταδιακά προς την ουδέτερη», δήλωσε ο Arne Petimezas, αναλυτής του AFS Group.

Μια τέτοια δήλωση θα χρειαζόταν ευρεία συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων σχετικά με το πόσο μπορούν να πέσουν τα επιτόκια πριν η στάση της πολιτικής μετατραπεί από περιοριστική σε διευκολυντική. Και, ενώ οι απόψεις εντός του ΔΣ διίστανται, ο Chief Economist Philip Lane τοποθετεί αυτό το επίπεδο σε περίπου 1,5% έως 2,5%.

Οι ερωτηθέντες δίνουν ένα στενότερο εύρος. Οι 9 στους 10 βάζουν το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο μεταξύ 2% και 2,5%.

Ήδη τώρα, η «ακόμη περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχει γίνει παράγοντας κινδύνου», δήλωσε ο Carsten Brzeski της ING, τονίζοντας διαρθρωτικά ζητήματα, τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την πολιτική διαμάχη της Γαλλίας.

Ειδικά οι εξελίξεις στη Γαλλία αύξησαν τις αποδόσεις των ομολόγων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με το spread των 10ετών ομοόγων της κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρώπης το 2012.

Ακόμα κι έτσι, μόνο το 8% των ερωτηθέντων αναμένει από την ΕΚΤ να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό προστασίας ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση υπερβολικών κινήσεων της αγοράς, γνωστό ως Μέσο Προστασίας Μετάδοσης τους επόμενους 12 μήνες.

Οι προκλήσεις

Μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων της Λαγκάρντ την επόμενη εβδομάδα είναι να «καταστήσει σαφές ότι οι παρεμβάσεις TPI δεν είναι μπροστά, χωρίς να τρομάξει τις αγορές», δήλωσε ο Martin Wolburg της Generali.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένει ότι η ΕΚΤ θα υποβαθμίσει την πρόβλεψή της για το 2025 για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό για φέτος και το επόμενο έτος.

Η πολιτική των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις αξιθεωρούνται οι Μεγαλύτερες οικονομικές απειλές είναι και η πολιτική των ΗΠΑ, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΚΤ θα είναι να ελέγξει τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών του Τραμπ», δήλωσε ο Μάρκο Βάγκνερ της Commerzbank. «Τέτοιες αναλύσεις μπορούν να γίνουν μόνο με τεράστιες αβεβαιότητες, καθώς οι επικείμενες πολιτικές των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη συγκεκριμένες».

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των αναλυτών ότι οι δασμοί του Τραμπ θα περιορίσουν την ανάπτυξη, αλλά δεν θα επηρεάσουν πολύ τον πληθωρισμό.

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής νομισματική υποστήριξη για την οικονομία της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των κινδύνων ύφεσης και τον μετριασμό τυχόν κινδύνων υποχώρησης του πληθωρισμού μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Dennis Shen της Scope Ratings. «Αλλά η ΕΚΤ θα χρειαστεί επίσης να διατηρήσει επαρκώς αυστηρή πολιτική βραχυπρόθεσμα για να αντιμετωπίσει τυχόν αναζωπύρωση του πληθωρισμού από δασμούς με τη μορφή αντιποίνων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή